GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Απαραίτητη η παρουσία νοσηλευτή σε σχολεία του Έβρου

Ζήτημα ζωής και θανάτου για κάποια παιδιά, είναι η παρουσία νοσηλευτή στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όταν αντιμετωπίζουν προβ...





Ζήτημα ζωής και θανάτου για κάποια παιδιά, είναι η παρουσία νοσηλευτή στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που δεν μπορούν να διαχειριστούν μόνα τους.

Και πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε σε δυο περιπτώσεις που μας γνωστοποιήθηκαν, η μία στην Ορεστιάδα και η άλλη στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης (Απαλός), όπου υπάρχουν παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, και είναι ινσουλινοεξαρτώμενα.

Η ανάγκη φροντίδας αυτών των παιδιών είναι πολύ μεγάλη καθώς πρέπει να γίνεται μέτρηση του ζαχάρου τους μέχρι και 10 με 12 φορές και παράλληλα να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης.

Όπως μας γράφει στην επιστολή της η μητέρα του παιδιού από την Ορεστιάδα «ένα παιδί 9 χρονών είναι αδύνατον να τα κάνει μόνο του και έτσι είναι απαραίτητη η παρουσία Σχολικού Νοσηλευτή ο οποίος αναλαμβάνει όλα αυτά όπως επίσης και να του παράσχει την ένεση γλυκαγόνης σε περίπτωση λιποθυμικού επεισοδίου από χαμηλό σάκχαρο.

Πρόκειται για ζήτημα ζωής ή θανάτου του παιδιού μου.

Το παιδί μου δεν μπορεί να συνεχίσει το σχολείο χωρίς τη φροντίδα αυτή.

Τα προηγούμενα 2 χρόνια είχε Σχολικό Νοσηλευτή όλο το έτος. Φέτος το Υπουργείο Παιδείας παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα καλυφθούν όλοι οι μαθητές, μας έστειλε Σχολικό Νοσηλευτή 3 φορές την εβδομάδα, με αποτέλεσμα τις υπόλοιπες 2 μέρες που ο Νοσηλευτής βρίσκεται σε άλλο σχολείο να μπαίνει η ζωή του παιδιού σε κίνδυνο».

Μιλώντας με τον διευθυντή του σχολείου Απαλού, π. Αναστάση, μας ενημέρωσε ότι πέρυσι δεν υπήρχε νοσηλευτής, ενώ υπήρχε την προηγούμενη χρονιά. Για φέτος μας εξήγησε πως η διαδικασία για την παρουσία νοσηλευτή προβλέπει την κατάθεση μιας ειδικής φόρμας που συμπληρώνει ο διευθυντής του σχολείου, συνοδευόμενη από τις ιατρικές γνωματεύσεις του νοσοκομείου, που βεβαιώνουν την απαραίτητη παρουσία του και η υποβολή όλων αυτών των δικαιολογητικών στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Από εκεί θα σταλούν όλα αυτά στο αρμόδιο Υπουργείο όπου σύμφωνα με το νόμο είναι υποχρεωμένο να στείλει νοσηλευτή στο σχολείο που έχει κάνει την αίτηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει η διαβεβαίωση ότι εντός του μηνός θα έρθει φέτος νοσηλευτής στο σχολείο του Απαλού.

Παράλληλα μας εξήγησε στην πολύ δύσκολη θέση των εκπαιδευτικών και την ευθύνη που επωμίζονται όταν έχουν να φροντίσουν ένα παιδί με προβλήματα υγείας και φυσικά δεν έχουν τη γνώση και τις απαραίτητες δεξιότητες για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του.

Ωστόσο δεν είναι μόνο τα παιδιά που πάσχουν από διαβήτη και χρειάζονται την παρουσία νοσηλευτή. Υπάρχουν δυστυχώς και άλλα προβλήματα υγεία, είτε χρόνια είτε παροδικά, υπάρχουν τραυματισμοί στον αύλειο χώρο του σχολείου και πολλά άλλα έκτακτα περιστατικά κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους που χρίζουν ειδικής φροντίδας.

Λόγο της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, κατανοούμε ως ένα σημείο πως δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι για την παρουσία νοσηλευτή σε όλα τα σχολεία.

Ωστόσο το να μην υπάρχει νοσηλευτής σε σχολείο με διαβητικό παιδί, πιστεύουμε πως είναι εγκληματική αμέλεια.