GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αντισυνταγματικές και παράνομες οι δηλώσεις «πόθεν έσχες»

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν την Ολομέλεια του ΣτΕ διατάξεις των υπουργικών αποφάσεων που καθιέρωσαν την υποχρέωση δηλώσεων πόθεν έσχες, ...



Αντισυνταγματικές κρίθηκαν την Ολομέλεια του ΣτΕ διατάξεις των υπουργικών αποφάσεων που καθιέρωσαν την υποχρέωση δηλώσεων πόθεν έσχες, για όλους τους κρατικούς λειτουργούς, δικαστές, δημοσιογράφους και άλλους, μετρητών, κινητών και πολυτελών αντικειμένων που έχουν στα σπίτια τους ή σε θυρίδες.

Η σχετική υπουργική απόφαση κρίθηκε μη νόμιμη και πολλές διατάξεις της αντισυνταγματικές, όποτε πρέπει να εκδοθεί νέα, προσαρμοσμένη στην απόφαση του ΣτΕ.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, σε σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της, τέσσερις μέρες πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες για το 2016, δημοσίευσε την υπ' αριθμ. 2649/2017 απόφαση των 70 σελίδων, με την οποία έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η από13.10.2016 υπουργική απόφαση, που καθορίζει τον «τύπο και περιεχόμενο της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και της δήλωσης οικονομικών συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) και τον ηλεκτρονικό τρόπο υποβολής των δηλώσεων αυτών».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε πολλές διατάξεις της αντισυνταγματικές, ενώ έγινε δεκτή η αίτηση ακύρωσης όλων των δικαστικών Ενώσεων.

Ωστόσο, συνταγματική κρίθηκε κατ΄ αρχήν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η ηλεκτρονική υποβολή πόθεν έσχες για όλους τους υπόχρεους, και για τους δικαστές.

«Η Διοίκηση έχει λάβει ικανά μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους επέμβασης τρίτων σε αυτό και διαρροής των δεδομένων», αποφάνθηκε στο ΣτΕ, απορρίπτοντας σχετικό λόγο ακυρώσεως που είχαν προβάλλει οι προσφεύγουσες δικαστικές ενώσεις

CNN Greece