GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ «ΒΑΤΕΡΛΩ» ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Με αυτόν τον τίτλο θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει όλα όσα έγιναν στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης γιατί το τελικό αποτέλεσμα τ...







Με αυτόν τον τίτλο θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει όλα όσα έγιναν στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης γιατί το τελικό αποτέλεσμα των πολιτικών αποφάσεων έχουν άμεσο αντίκτυπο στους δημότες της Ξάνθης.

Το θέμα της συζήτησης για την μείωση των δημοτικών τελών στην συνεδρίαση της Πέμπτης ξεκίνησε με πρόταση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μ. Φανουράκη ο οποίος πρότεινε μειώσεις της τάξης του 15% και στις αθλητικές εγκαταστάσεις και τα κοιμητήρια να μείνουν ως έχουν.

Ακολούθως ο Σ. Τσιακίρογλου επικεφαλής της παράταξης Ενωτική Πρωτοβουλία ρώτησε την δημοτική αρχή αν τα έσοδα από τα δημοτικά τέλη καλύπτουν τα έξοδα.

Ο Μπαντάκ ζήτησε να μάθει αν ο δήμος Ξάνθης έχει στοιχεία των δημοτών οι οποίοι έχουν αναπηρία πάνω από 80% για να μην ταλαιπωρούνται όταν ζητούν τα σχετικά ευεργετήματα από τον δήμο.

Ο δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος απάντησε λέγοντας ότι δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία και ο ενδιαφερόμενος πρέπει να γνωστοποιήσει στον δήμο την πρόθεση του να τύχει των όποιων ευεργετημάτων, μάλιστα πρότεινε ότι δεν θα τύχουν των ευεργετημάτων μόνον αυτοί που έχουν 80% αναπηρία αλλά και αυτοί που τους φιλοξενούν και τους φροντίζουν. Απαντώντας στον Σ. Τσιακίρογλου ανέφερε ότι σύμφωνα με τον νόμο ο προϋπολογισμός έχει την δυνατότητα του συν πλην 10% τονίζοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν οριζόντιες μειώσεις των δημοτικών τελών.

Παρενέβη ο Μ. Φανουράκης και σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή φιλοσοφίας λόγω της παρατεταμένης κρίσης.

Ο Ν. Ανταμπούφης ζήτησε να πληροφορηθεί αν υπάρχει σχετική μελέτη που να δίνει την εικόνα πόσες και αν, μειώσεις των τελών πρέπει να γίνουν για να απαντήσει ο δήμαρχος ότι υπάρχουν ορκωτοί εκτιμητές που παρακολουθούν την τήρηση του προϋπολογισμού, επαναλαμβάνοντας την θέση του για στοχευμένες μειώσεις των δημοτικών τελών.

Απασχόλησε την συζήτηση η πρόταση να πληρούνται τα τέλη κοιμητηρίου με δόσεις, το οποίο όμως σκόνταψε στην περίπτωση που δεν πληρώσουν οι πλησιέστεροι συγγενείς του θανόντος και ο δήμος θα χάσει χρήματα και βέβαια ούτε λόγος να στείλουν τον λογαριασμό στον … άλλον κόσμο.

Επί μακρόν συζητήθηκε το θέμα που προέκυψε με τα κοινόχρηστα τέλη των τραπεζοκαθισμάτων όπου ο δήμος άργησε να εκδώσει τις σχετικές αποφάσεις και οι επαγγελματίες κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμα, τα οποία όμως με τις ανάλογες ενέργειες των επαγγελματιών δεν πληρώθηκαν.

Ο δήμαρχος πρότεινε ακόμη και την σχετική μείωση των τελών των κοινοχρήστων χώρων όμως αυτή η πρόταση χάθηκε μέσα στην συζήτηση και δεν πήρε σάρκα και οστά.

Στην συνέχεια ο Σ. Τσιακίρογλου συμφωνώντας με τον Μ. Φανουράκη στο θέμα της επίτευξης οικονομίας από την πλευρά του δήμου είπε να αλλαχτούν οι λαμπτήρες φωτισμού με λαμπτήρες led μια κι έξω και όχι τμηματικά όπου δεν μπορεί ο δήμος να δέη άμεση μείωση στο κόστος και κατ επέκταση να μειωθεί το σχετικό τιμολόγιο των δημοτικών τελών.

Ο Μπατάκ συμφώνησε στην οριζόντια μείωση των τελών στο 15% για να λάβει την απάντηση του δημάρχου ότι βλέπει μόνο τα έσοδα αλλά δεν βλέπει τα έξοδα.

Στην συνέχεια ο Ιπποκράτης Καμαρίδης καυτηρίασε την συμπεριφορά του δημάρχου λέγοντας ότι ο πρόεδρος στην οικονομική επιτροπή δεν δέχτηκε μειώσεις ενώ ο ίδιος τις συζητά για να σημειώσει ότι σηνήθως οι προτάσεις της οικονομικής επιτροπής περνάνε από το δημοτικό συμβούλιο.

Μετά από πρόταση του Ν. Ανταμπούφη ο δήμαρχος συμφώνησε μέχρι τέλους του έτους να συσταθεί μία άτυπη επιτροπή από τους οικονομολόγους του δήμου για να επιλεχθούν κατά περίπτωση οι μειώσεις στα δημοτικά τέλη σημειώνοντας Ν. Ανταμπούφης ότι κάνει την πρόταση γιατί δεν έχει στοιχειά για τα οποία θα πρέπει να γίνουν μειώσεις ψηφίζοντας λευκό.

Ο δήμαρχος συμφώνησε στην αλλαγή των λαμπτήρων με led για δραστική μείωση του κόστους και λέγοντας ότι επίσης συμφωνεί με την πρόταση του Ν. Ανταμπούφη για ενδελεχή έλεγχο των λογαριασμών και να γίνουν στοχευόμενα οι μειώσεις των δημοτικών τελών στο μέλλων, τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια δεν έγιναν αυξήσεις στα δημοτικά τέλη προτείνοντας την ψήφιση των δημοτικών τελών με τις επιμέρους μειώσεις γιατί αν δεν ψηφιστούν τα δημοτικά τέλη θα τιναχτεί στον αέρα ο προϋπολογισμός.

Μετά την ψηφοφορία του υπ αριθμού 17 θέματος όπου δεν υπήρξε, λόγω της απουσίας μεγάλου αριθμού των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης, η απόλυτη πλειοψηφία, εμφανίσθηκε το αδιέξοδο με την εμμονή του δημάρχου να γράφει ιστορία, υποστηρίζοντας πώς αν ξανασυζητηθεί το θέμα και αν αυτό περάσει θα είναι προϊόν συναλλαγής, κάτι που οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης υποστήριξαν πώς δεν είναι κακό να ξανασυζητηθεί το θέμα και να διαμορφωθεί σε μία κοινά αποδεκτή μείωση των δημοτικών τελών, με γνώμονα πάντοτε, να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στον προϋπολογισμό με κίνδυνο αυτός, να μην περάσει από την διευρυμένη περιφέρεια και να δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα στον δήμο. Παρ όλα αυτά ο δήμαρχος, προφανώς για να μην αποδεχτεί την ήτα του και λειτουργώντας εγωιστικά, ζήτησε από τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής να αποσυρθούν τα θέματα που αφορούσαν την μείωση των δημοτικών τελών και να ξανασυζητηθούν στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.