Widget by:Blogger Tips
PRESS ROOM
recent

.Θράκη: Και το ζήτημα των Πομάκων εμπεριέχει κινδύνους

Πάγια θέση όλων μας, όσοι ασχολούμαστε με το ζήτημα της Θράκης -επειδή πλέον ζήτημα γίνεται, και όχι απλό θέμα- είναι κρατηθούν οι Πομάκοι μακριά από το τουρκικό Προξενείο, ώστε να μη εμφανίζονται οι τουρκογενείς με μεγαλύτερους αριθμούς από τους πραγματικούς.

[Το περίεργο είναι, ότι λιγότερο ενδιαφέρον επιδεικνύεται και στο θέμα των Ρομά, όπου οι αποδεδειγμένες εξαγορές ψήφων γίνονται πλέον και φανερά – και όχι μόνον στην Θράκη].
Είναι πολλοί οι Πομάκοι, που ανθίστανται στους εκβιασμούς και τον χρηματισμό από το Προξενείο, και αυτό εκ πρώτης όψεως είναι ενθαρρυντικό. Όμως κρύβει παγίδες. Προ πέντε μηνών, σε ανάλογο άρθρο, είχα γράψει και πως «Την ώρα που βαθύς ύπνος κυριεύει τους ημετέρους αρμοδίους για τα όσα συμβαίνουν στη Θράκη, οι Βούλγαροι ανησυχούν και επιχειρούν να περιορίσουν την ισχύ των μουσουλμάνων της χώρας τους, […]Στο πλαίσιο των ενεργειών τους, σκοπεύουν και στον εκβουλγαρισμό των Πομάκων της Βουλγαρίας, που κάποιες πηγές τους ανεβάζουν σε 150-200.000.

»Δεν αρκούνται όμως σ’ αυτό, αλλά διεκδικούν και τους Πομάκους της Ελλάδας! Είναι χαρακτηριστικό, ότι παλαιότερο ρεπορτάζ της βουλγαρικής εφημερίδας “Σέγκα” έφερε τον τίτλο: “Αντιστέκονται απεγνωσμένα στον εκτουρκισμό οι Βούλγαροι Πομάκοι στην Ελλάδα”»!

Προσέξατε τον όρο, “Βούλγαροι Πομάκοι στην Ελλάδα”; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχουμε σε λίγο καιρό με τους Βουλγάρους, το ίδιο πρόβλημα που έχουμε τώρα με τους Τούρκους. Η συνειδητή εγκατάλειψη των Πομάκων από την ελληνική πολιτεία, τους υποχρεώνει να απευθύνονται στους ανθρώπους του Τουρκικού Προξενείου, για να διεκπεραιώσουν ακόμη και μια απλή υπόθεσή τους.

Τώρα δε, με τη δημιουργία συνοριακού σταθμού στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, σ’ εκείνη την περιοχή, διευκολύνεται η επικοινωνία, αλλά και η βουλγαρική προπαγάνδα στους 35-50.000 Πομάκους της ελληνικής πλευράς. Αν εξακολουθήσει η πολιτεία να εφαρμόζει πολιτική εκτουρκισμού των Πομάκων, τότε είναι βέβαιο πως όσοι Πομάκοι αρνηθούν να καταστούν Τούρκοι, θα προσβλέπουν στη βουλγαρική βοήθεια, με δυσμενείς συνέπειες για τη χώρα μας, σ’ ένα ακόμη μέτωπο.

Γράφει η xanthipress.gr: «Όσα όμως συμβαίνουν το τελευταίο καιρό στην Θράκη και ειδικά με τα δίγλωσσα σχολεία, δεν έχουν αφήσει αδιάφορους τους Πομάκους της Βουλγαρίας οι οποίοι εδώ και αρκετά χρόνια και εκμεταλλευόμενοι το διαδίκτυο, με έδρα την Σουηδία έχουν ξεκινήσει αγώνα για να αναγνωριστούν ως “Ορφανό Έθνος” με το ό,τι συνεπάγεται αυτό.

»Το Pomakistan δεν είναι μια θεωρία συνωμοσίας, είναι μια πραγματικότητα όπου 500.000 Πομάκοι στον κόσμο (350.000 στην Βουλγαρία) δουλεύουν συστηματικά και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή. Οι Πομάκοι της Βουλγαρίας ποντάρουν στον θρησκευτικό φανατισμό αφού δεν διστάζουν να αναφέρουν πως οι μουσουλμάνοι Πομάκοι προϋπήρχαν όλων των άλλων».

Δεν ξέρω πόσο λαμβάνουν υπόψη στο ΥΠΕΞ, αυτά που συμβαίνουν στην Θράκη. Μία δε ελπίδα που υπήρχε ότι οι ΑΝΕΛ θα κρατήσουν σθεναρή στάση, χάθηκε κι αυτή, με τους Πομάκους να νιώθουν απογοητευμένοι και εξαπατημένοι, αφού η κυβερνητική πλειοψηφία πέρασε νόμο για δίγλωσσα σχολεία, που σημαίνει ότι τα δύο κυβερνητικά κόμματα υποχρεώνουν τα παιδιά τους να διδάσκοντια και τουρκικά, εκτός από τα ελληνικά.

Στους χάρτες που κυκλοφορούν οι Πομάκοι, το Pomakistan περιλαμβάνει μια περιοχή από Βόρεια της Ξάνθης και της Κομοτηνής μέχρι και το Κοσσυφοπέδιο. Περιλαμβάνονται και τα Σκόπια, τα οποία σε μια περίπτωση διάλυση τους θα επιτάχυναν την δημιουργία του Pomakistan αφού ένα τέτοιο κράτος θα λειτουργούσε ως “λαβίδα” για Βουλγαρία και Σερβία

Στο xanthipress.gr μίλησε ένας Πομάκος από τον Εχίνο, εκφράζοντας την θλίψη του για τα δίγλωσσα σχολεία, αλλά και την εν γένει πολιτική του κράτους έναντί τους: «Το κάνανε μια φορά, μας βάλανε μπάρες και μας έσπρωξαν στα χέρια των Τούρκων για να μην αποτελέσουμε κίνδυνο για την Ελλάδα στο ψυχρό πόλεμο, αυτή την φορά καλύτερα στα χέρια των Βουλγάρων Πομάκων παρά στα χέρια των Τούρκων».
ThrakiToday Xanthi

ThrakiToday Xanthi

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.