GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ιταλία στα χνάρια του Ερντογάν; Στηρίζει Αλβανία για … τα πετρέλαια;

Πληροφορηθήκαμε όλοι από δημοσίευμα στο διαδίκτυο ότι οι Ιταλοί έδωσαν μοντέρνο πολεμικό εξοπλισμό για μία ολόκληρη ταξιαρχία, στην Αλβαν...



Πληροφορηθήκαμε όλοι από δημοσίευμα στο διαδίκτυο ότι οι Ιταλοί έδωσαν μοντέρνο πολεμικό εξοπλισμό για μία ολόκληρη ταξιαρχία, στην Αλβανία και αμέσως το μυαλό όλων μας πήγε στην περίοδο 1940-41 όπου ότι οι Ιταλοί όσα χρόνια και αν πέρασαν από το ηρωικό έπος, δεν μπόρεσαν να το χωνέψουν και είναι μία καλή ευκαιρία να δυναμώσουν τον κακό μας γείτονα που είναι η Αλβανία για να ικανοποιηθούν.

Είναι όμως έτσι;

Και ξαφνικά μέσα από τις παγωμένες διπλωματικές σχέσεις η Ιταλία αποφάσισε να ρίξει γέφυρες φιλίας με την Αλβανία γιατί κάποτε οι κακοί ΄Έλληνες δεν της επέτρεψαν με τις πλάτες του Χίτλερ να κάνει προτεκτοράτο την Ελλάδα; Πόσο τυχαίο είναι αυτό;

Μπορεί βέβαια οι διπλωματικές σχέσεις της Ιταλίας μέχρι σήμερα να ήταν στο πάγο, αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο στην ανάπτυξη των επικερδέστατων σχέσεων της Αλβανικής μαφίας με την Ιταλική που ξεκίνησε από τα «τσιγαράδικα» και φτάνει στις μέρες μας σε εμπόριο ναρκωτικών και όπλων. Αυτό ήταν σε γνώση των Ιταλικών Υπηρεσιών Ασφαλείας και ποτέ δεν αντέδρασαν κρατώντας ανοιχτή πόρτα με την Αλβανία γιατί ως γνωστό, εγκέφαλοι της Αλβανικής μαφίας είναι σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα της γείτονος Χώρας. Με αυτήν την κίνηση που έκανε η Ιταλία να χαρίσει σύγχρονο πολεμικό εξοπλισμό επιπέδου ταξιαρχίας στην Αλβανία, όπου το κόστος δεν είναι ευκαταφρόνητο, σίγουρα κάτι θέλει από την Αλβανία και ακόμη ποιο σίγουρα έχει σχέση με την Ελλάδα και τα πετρέλαια, εκτιμούμε, του Ιονίου.

Το γιατί, μπορεί κάποιος που παρακολουθεί τα γεγονότα στο Ιόνιο και έχουν σχέση με την ενέργεια πολύ εύκολα θα αντιληφθεί το παιγνίδι της Ιταλίας η οποία εξοπλίζει την Αλβανία και μάλιστα δωρεάν.

Θεωρητικά η Ιταλία σαν χώρα της Ε.Ε. δεν μπορεί να ανακατευτεί στο μοίρασμα της πίτας στο Ιόνιο Πέλαγος, πιέζοντας την Ελληνική Κυβέρνηση η οποία στα πλαίσια του διεθνούς διαγωνισμού η ίδια θα δώσει τις άδειες εκμετάλλευσης πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Ιόνιο.

Δεν έχουμε πληροφορίες για να στηρίξουμε αυτό που γράφουμε, αλλά φαίνεται ότι η Ιταλία ακολουθεί την τακτική της Τουρκίας η οποία προκειμένου να επηρεάσει το μοίρασμα της πίτας σε σχέση με τα πετρέλαια του Αιγαίου, πιέζει κάνοντας παραβιάσεις του Εθνικού εναέριου χώρου τις Ελλάδας με τα πολεμικά της αεροπλάνα μήπως κερδίσει κάτι από τα μελλοντικά έσοδα.

Γιατί να μην κάνει και η Ιταλία ότι κάνει η Τουρκία;

Αφού όμως η ίδια δεν μπορεί να πιέσει την Ελλάδα σε αυτά τα θέματα λόγω Ε.Ε. θα βάλει την Αλβανία με πρόσχημα την ΑΟΖ και με δεδομένες τις κακές έως εχθρικές σχέσης της Χώρας μας με τους Αλβανούς που βάλθηκαν να διαλύσουν τους Βόρειο Ηπειρώτες, η Ιταλία θεωρεί ότι είναι μία καλή ευκαιρία να βάλει και αυτή το δάχτυλο στο «μέλι». Διαφορετικά τι άλλο λόγο έχει να ενισχύει τους εχθρούς της Ελλάδας και όχι την ίδια την Ελλάδα μέλος της Ε.Ε;

Ήδη λίγο πριν το φετινό καλοκαίρι, φάνηκαν στα «ψιλά» της διπλωματίας, κάποιες ενστάσεις για την ΑΟΖ στο Ιόνιο από την πλευρά της Αλβανίας. Αλήθεια ήταν δικό της σενάριο ή «παιγνίδι» της Ιταλίας;

Εκτιμούμε ότι ο ΥΠΕΞ και ο ΥΕΘΑ θα πρέπει να μελετήσουν σε βάθος την ενέργεια της Ιταλίας να εξοπλίσει την Αλβανία. Καλό είναι να μην το δούνε επιπόλαια γιατί κανένας δεν ξέρει μετά από πόσα χρόνια αυτό που συμβαίνει τώρα μεταξύ της Ιταλίας και της Αλβανίας, ως Ελλάδα πότε θα το βρούμε μπροστά μας.