GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



ΕΦΚΑ: Μαζικές απονομές συντάξεων έως τη Δευτέρα. Αρχίζει η προεκλογική περίοδος;

Μαζικές απονομές συντάξεων έως τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου ζητά με επιστολή του προς τις υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦ...



Μαζικές απονομές συντάξεων έως τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου ζητά με επιστολή του προς τις υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ο διοικητής του φορέα Αθανάσιος Μπακαλέξης, ώστε να προχωρήσουν οι πληρωμές σε δικαιούχους και να μειωθούν έτσι οι πιέσεις των θεσμών για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου.Διαβάστε επίση

Οι διαστάσεις του προβλήματος στις καθυστερήσεις απονομών συντάξεων είναι πολλές, πέραν της κοινωνικής. Εφόσον οι αιτήσεις για κύριες και επικουρικές συντάξεις ή εφάπαξ δεν έχουν εκκαθαριστεί, δεν περιλαμβάνονται στο στοκ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, αλλά επηρεάζουν το μέγεθος των ετήσιων δαπανών του ΕΦΚΑ.

Λιγότερες δαπάνεςμεταφράζονται σε μεγαλύτερη άσπρη τρύπα στων ασφαλιστικών ταμείων, ανοίγοντας τον δρόμο για κάλυψη της αστοχίας στα έσοδα του προϋπολογισμού, για υπέρβαση του στόχου πλεονάσματος και σενάρια κοινωνικών μερισμάτων(στις 29 Σεπτεμβρίου η τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑσυρρίκνωσε τις προβλεπόμενες ετήσιες δαπάνες κατά 549,4 εκατ. ευρώ, συμβάλλοντας στον μετασχηματισμό του προβλεπόμενου έως τότε πρωτογενούς ελλείμματος των ΟΚΑ σε πρωτογενές πλεόνασμα).

Στον βαθμό που ο προϋπολογισμός του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων υποστεί τη δέκατη κατά σειρά τροποποίησή του για φέτος με σαφώς υψηλότερες προβλέψεις δαπανών, ουσιαστικά οι προβλέψεις του προσχεδίου προϋπολογισμού 2018 στο σκέλος του ΕΦΚΑ θα ανατραπούν. Σε αυτό το σενάριο των «ριζικών ανατροπών» στις προβλέψεις του προσχεδίου, τα κοινωνικά μερίσματα που σχεδιάζει η κυβέρνηση είτε θα μειωθούν είτε δεν θα δοθούν καθόλου.

Να σημειωθεί πως ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης ανέφερε πως ο φετινός προϋπολογισμός για δράσεις κοινωνικής προστασίας και οικονομικής ανάπτυξη, το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα, προβλέπει 800 εκατ. ευρώ ένα ποσό αυξημένο σχεδόν 27% σε σχέση με τα 630 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν πέρυσι για την εφάπαξ ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Ο κ. Μπακαλέξης με την επιστολή του προς τους διευθυντές και τους προϊστάμενους του ΕΦΚΑ καλεί όσους εμπλέκονται στη διαδικασία απονομής συντάξεων να δουλέψουν ακόμα και το Σαββατοκύριακο προκειμένου να εκδοθούν όσο το δυνατό περισσότερες συντάξεις γίνεται έως την ερχόμενη Δευτέρα. «Το θέμα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο» αναφέρεται στην επιστολή, με την επισήμανση ότι «το αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών σας θα επηρεάσει συνολικά τη χρηματοδότηση της χώρας μας».

«Σήμερα 5 Οκτωβρίου και αύριο 6 θα εκδώσετε και θα οριστικοποιήσετε όσες περισσότερες υποθέσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα στο ΟΠΣ – ΕΦΚΑ (εκτός των προσωρινών) και οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στη χρηματοδότηση, αξιοποιώντας την υπερωριακή απασχόληση και τη λειτουργία των κλιμακίων απονομής συντάξεων», αναφέρει η επιστολή και προσθέτει: «Από το Σάββατο 7/10 έως και τη Δευτέρα 9/10, αξιοποιώντας και τις ημέρες του Σαββατοκύριακου, να εκκαθαριστούν και να κλείσουν όσες υποθέσεις βρίσκονται στον κατάλογο των εκκρεμοτήτων».

Να τονιστεί πως περίπου 140.000 κύριες συντάξεις, 129.000 επικουρικές και 59.000 εφάπαξ βρίσκονται στην αναμονή και οι δεσμεύσεις του Μνημονίου είναι ανελαστικές. Έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν εκδοθεί τουλάχιστον 70.000 συντάξεις.