GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ερντογάν προς ΗΠΑ: Δεν σας έχουμε ανάγκη

Συνεχίζει τις προκλήσεις απέναντι στις ΗΠΑ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που την Πέμπτη εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Ουάσιγκτον και ισχυρίστ...


Συνεχίζει τις προκλήσεις απέναντι στις ΗΠΑ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που την Πέμπτη εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Ουάσιγκτον και ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν έχει ανάγκη τις ΗΠΑ.

«Θα είμαι σαφής, ο άνθρωπος που το προκάλεσε όλο αυτό είναι πρέσβης εδώ. Είναι απαράδεκτο για της ΗΠΑ να θυσιάζουν ένα στρατηγικό εταίρο επειδή ένας πρέσβης δεν ξέρει τη θέση του» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, και συμπλήρωσε: «Δεν σας χρειαζόμαστε».

Ο Τούρκος πρόεδρος άσκησε δριμεία κριτική και για τη «στήριξη» των ΗΠΑ στους Κούρδους μαχητές αλλά και την «υπόθαλψη του τρομοκράτη» Φετουλάχ Γκιουλέν. Μιλώντας σε περιφερειακούς κυβερνήτες στην Αγκυρα, ο Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι θυσιάζει χρόνια φιλίας με την Τουρκία.

Το αμερικανικό CNN μεταδίδει ότι η ομιλία αυτή του Τούρκου προέδρου καταστρέφει κάθε ελπίδα για γρήγορη επίλυση της κρίσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο χωρών, με αφορμή την έκδοση βίζα. Η τουρκική κυβέρνηση έκανε ακόμη πιο δύσκολη την γεφύρωση των διαφορών μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον, καθώς συνέλαβε έναν εργαζόμενο της αμερικανικής πρεσβείας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ο Μετίν Τοπούζ, Τούρκος υπήκοος, είναι ο δεύτερος εργαζόμενος της αμερικανικής πρεσβείας που συλλαμβάνεται φέτος. Και οι δύο πλευρές έχουν «παγώσει» την έκδοση βίζα.

«Η απόφαση της αμερικανικής πρεσβείας και οι δηλώσεις που ακολούθησαν δεν είναι ούτε δίκαιες ούτε αληθείς» είπε ο Ερντογάν, και συνέχισε: «Η Ουάσιγκτον δίνει δωρεάν όπλα σε μια τρομοκρατική οργάνωση».

Το τελευταίο σχόλιο αναφέρεται στη συνεργασία και εκπαίδευση Κούρδων μαχητών, που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι οι ΗΠΑ έστειλαν 3.500 φορτηγά με όπλα στη Συρία -και βαρύ οπλισμό- που θα χρησιμοποιηθούν από το YPG για να «μας κυκλώσουν από το νότο».

Πηγές: Reuters, CNN