GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Καταλονία: Πνίγηκε στο αίμα το δημοψήφισμα – Σαρωτική νίκη του «ναι» – Το 90% θέλει ανεξαρτησία Πρωτόγνωρες σκηνές αστυνομικής βίας με 844 τραυματίες

Η καταλανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας ότι υπέρ του «ναι» τάχθηκε το 90% όσων συμμετείχαν στο χθεσινό δημοψήφισμα...



Η καταλανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας ότι υπέρ του «ναι» τάχθηκε το 90% όσων συμμετείχαν στο χθεσινό δημοψήφισμα (Κυριακή 1/10) για την ανεξαρτησία της περιφέρειας, το οποίο η Μαδρίτη είχε απαγορεύσει.

Σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση, στη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 2,26 εκατομμύρια πολίτες.

Αυτός ο αριθμός σημαίνει ότι η συμμετοχή ανήλθε στο 42,3% του συνόλου των ψηφοφόρων στην Καταλονία, που φθάνουν τα 5,34 εκατομμύρια, παρά τη μαζική επιχείρηση της ισπανικής αστυνομίας για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Κάλεσμα για γενική απεργία την Τρίτη στην Καταλονία


Περίπου 40 συνδικαλιστικές, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις απηύθυναν την Κυριακή έκκληση να υπάρξει παλλαϊκή συμμετοχή σε μια γενική απεργία στην Καταλονία αύριο Τρίτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επέμβαση του ισπανικού κράτους με σκοπό να εμποδιστεί η διεξαγωγή του—απαγορευμένου από την κυβέρνηση στη Μαδρίτη—δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση της περιφέρειας.

«Καλούμε όλη την κοινωνία, τις οργανώσεις των εργοδοτών, τους επικεφαλής των επιχειρήσεων, τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους ανεξάρτητους, τους θεσμούς και όλους τους πολίτες της Καταλονίας να συμμετάσχουν για να παραλύσει η χώρα την Τρίτη 3η Οκτωβρίου», ανέφεραν οι οργανώσεις αυτές σε κοινή ανακοίνωσή του.

Η οικονομική παραγωγή της Καταλονίας αντιστοιχεί περίπου στο ένα πέμπτο του συνολικού ΑΕΠ της Ισπανίας, καθώς το μέγεθος της οικονομίας της περιφέρειας αυτής είναι ανάλογο με εκείνο της οικονομίας της Χιλής.

Αποσβολωμένη παρακολούθησε όλη η παγκόσμια κοινότητα τις απίστευτες και πρωτόγνωρες για την Ευρωπαϊκή κοινότητα, σκηνές βίας, που εκτυλίχθηκαν την Κυριακή (1/10), κατά την διάρκεια του δημοψηφίσματος στην Καταλονία.

Αστυνομικές δυνάμεις από την Μαδρίτη με εντολή της ισπανικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, προχώρησαν σε βίαιη καταστολή του δημοψηφίσματος στην Καταλονία, από την οποία δεν γλίτωσαν ούτε οι ηλικιωμένοι. Πλαστικές σφαίρες από καοτσούκ, ξύλο, αίματα, δεκάδες συλλήψεις και εισβολές σε εκλογικά κέντρα από κουκουλοφόρους της Ισπανικής αστυνομίας, συνέθεσαν εικόνα πλήρους διχασμού, στα όρια εμφυλιακού κλίματος στην Ισπανία.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι από την ωμή βία των αστυνομικών δεν γλίτωσαν ούτε ηλικιωμένοι που ξυλοκοπήθηκαν ανελέητα, ενώ το σκηνικό χάους στους δρόμους της Καταλονίας συμπλήρωσαν οι συγκρούσεις σώμα με σώμα μεταξύ αστυνομικών και ψηφοφόρων, που προσπαθούσαν να μπουν στα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν. Οι εικόνες σοκάρουν: Άντρες και γυναίκες βουτηγμένοι στα αίματα, ενώ οι πλαστικές σφαίρες έπεφταν βροχή.

Άγριο ξύλο των αστυνομικών σε πυροσβέστες συναδέλφους τους

Σύμφωνα με τις Καταλονικές Αρχές ο επίσημος αριθμός των τραυματιών φτάνει τους 844 καταγεγραμμένους, με μερικούς ψηφοφόρους να έχουν τραυματιστεί σοβαρά είτε από πλαστική σφαίρα είτε από τα γκλοπ των αστυνομικών.

Παράλληλα όλο και μεγαλώνει η διεθνής κατακραυγή για τους χειρισμούς της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι, με σφοδρή κριτική κατά των χειρισμών του, ενώ Ισπανοί μέχρι και αυτή την ώρα διαδηλώνουν σε όλη των χώρα, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού. «Το ισπανικό κράτος έχει εκτεθεί πολύ και στο τέλος θα λογοδοτήσει στα διεθνή δικαστήρια», δήλωσε ο Ζόρντι Τουρούλ, εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, σε συνέντευξη Τύπου.

Μάλιστα, τα πολυάριθμα βίντεο που κάνουν ήδη το γύρο του Διαδικτύου και των social media καταγράφουν την άσκηση ωμής βίας κατά διαδηλωτών και ψηφοφόρων που δεν προβάλουν καμία αντίσταση έχοντας σηκώσει τα χέρια ψηλά, φέρνουν την ισπανική κυβέρνηση και προσωπικά τον Μαριάνο Ραχόι, όλο και πιο κοντά στην παραίτηση, εκτιμούν διεθνής αναλυτές.

«Ως δήμαρχος της Βαρκελώνης, ζητώ να τερματιστούν άμεσα οι επιθέσεις της αστυνομίας εναντίον του ανυπεράσπιστου πληθυσμού», ανέφερε από την άλλη πλευρά η δήμαρχος της βαρκελώνης, Άντα Κολάου, χαρακτηρίζοντας τον Ραχόι «δειλό» και συμπληρώνοντας ότι «ξεπέρασε κάθε όριο».

Απαξιωτικός ο Ραχόι: Σήμερα νίκησε η Δημοκρατία, δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα

Η Καταλονία απέτυχε να διεξαγάγει σήμερα ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Ο λαός της Καταλονίας ξεγελάσθηκε για να πάρει μέρος στην απαγορευμένη ψηφοφορία, υποστήριξε ο Ραχόι, προσθέτοντας πως το δημοψήφισμα ήταν ένα στρατήγημα της περιφερειακής κυβέρνησης εναντίον της νομιμότητας και της δημοκρατικής αρμονίας και ήταν ένας «δρόμος που οδηγεί στο πουθενά».

Ο Ραχόι ευχαρίστησε τις δυνάμεις ασφαλείας που επέβαλαν τον νόμο και έκαναν τη δουλειά τους και υποστήριξε πως το κράτος δικαίου επικράτησε στην Καταλονία.

«Σήμερα δεν έγινε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία. Το κράτος δικαίου παραμένει σε ισχύ με όλη τη δύναμή του», τόνισε ο συντηρητικός ηγέτης σε τηλεοπτική ομιλία του.

Οι δυνάμεις της τάξης «έκαναν το καθήκον τους» και «σεβάστηκαν την εντολή της δικαιοσύνης», η οποία είχε απαγορεύσει το δημοψήφισμα. «Θα ήταν ευκολότερο για όλους να κοιτάξουμε από την άλλη πλευρά», πρόσθεσε ο συντηρητικός ηγέτης. Το δημοψήφισμα αποτελούσε μια «αληθινή επίθεση εναντίον του κράτους δικαίου στην οποία το κράτος αντέδρασε με αποφασιστικότητα και ηρεμία».

Ο ισπανός πρωθυπουργός ζήτησε επίσης να συναντηθεί με όλα τα πολιτικά κόμματα για αν συζητήσουν το μέλλον της χώρας μετά το δημοψήφισμα.