GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


«Ξάνθη πόλις ονείρων» Μουσικών Σχολείων 2018

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕ Η ΑΦΙΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΕ ΜΑΝΟ Το Κέντρο Πολιτισμού και το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης διάλεξαν ανήμ...


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕ Η ΑΦΙΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΕ ΜΑΝΟ

Το Κέντρο Πολιτισμού και το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης διάλεξαν ανήμερα των γενεθλίων του Μάνου Χατζηδάκη να παρουσιάσουν στον δικό του χώρο την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 28 Απριλίου 2018.

Θα διεξαχθεί για 5η συνεχή χρονιά το φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» Μουσικών Σχολείων, με το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης και όλους τους εθελοντές να ενώνουν για άλλη μια φορά τις δυνάμεις τους, με σκοπό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και τιμώντας πάντα τον μεγάλο Ξανθιώτη Μουσουργό Μάνο Χατζιδάκι.

Μετά την παρουσίαση της εκδήλωσης την αρχή της μικρής συναυλίας έκανε ο Ανέστης Χατζόπουλος, Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης, με μια σούστα, ελληνικό χορό σε διασκευή Δημήτρη Φάμπα.

Νωρίτερα, παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, από τον Πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού κ. Πασχάλη Λύρατζη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιάννη Δρεμσίζη, τον Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης κ. Αναστάσιο Ρούμογλου, την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου κ. Λία Δαμιανάκη καθώς και την Καλλιτεχνική Διευθύντριά του κ. Ηρώ Παυλοπούλου.

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Πασχάλης Λύρατζης, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους τους παραβρισκόμενους, ανέφερε ότι «για 5ησυνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Ξάνθης, το Κέντρο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης, διοργανώνουν την μουσική συνάντηση «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» Μουσικών Σχολείων όπου μαθητές Μουσικών Σχολείων από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, έρχονται σε επαφή με έργα κορυφαίων μουσικοσυνθετών και κυρίως με έργα του ξανθιώτη μουσικοσυνθέτη Μάνου Χατζιδάκι».

Ο Γιάννης Δρεμσίζεις ανέφερε: «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» Μουσικών Σχολείων, ο οποίος ουσιαστικά ενώνει όλους τους μαθητές σε ένα πνεύμα συνεργασίας, δημιουργίας και επικοινωνίας, ώστε όλοι να παρουσιάζουν αυτό που τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε ζήσει όλοι μας. Κάτι μαγικό. Ένας θεσμός ο οποίος είναι μια μεγάλη πραγματική γιορτή και για την μουσική αλλά και για την πόλη μας. Πέρυσι 1200 μαθητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, βρέθηκαν στην πόλη μας, συνεργάστηκαν, δημιούργησαν, έμαθαν και παρουσίασαν σε όλους εμάς, σε όλους τους ξανθιώτες αλλά και στους φιλοξενούμενους την εποχή εκείνη, ένα πραγματικά μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός. Τα παιδιά έστειλαν ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ένα μήνυμα δημιουργίας και μας δείχνουν πως με την μουσική μπορούν να επικοινωνήσουν, να δημιουργήσουν και να συνεργαστούν».

Ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης ανέφερε: «Θα σας ενημερώσουμε για την μεγάλη μουσική γιορτή «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» Μουσικών Σχολείων, που προγραμματίζει το Μουσικό Σχολείο μας, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας. Το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης πριν από πέντε περίπου χρόνια, εμπλέκει τα Μουσικά Σχολεία όλης της χώρας, στο Χατζιδάκειο Φεστιβάλ του δήμου, αλλάζοντας εντελώς το κλίμα και την γενικότερη αισθητική προσέγγισή του. Το όραμα αυτό αγκαλιάστηκε θερμά από τον Δήμο Ξάνθης και με την βοήθεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, δημιουργήθηκε ένα δίκτυο εθελοντών της γενέθλιας πόλης του Μάνου Χατζιδάκι, που εμπνεύστηκαν και δούλεψαν σκληρά για τον σκοπό αυτό».

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Λία Δαμιανάκη, τόνισε ότι οι γονείς είναι ιδιαίτερα περήφανοι για αυτην την διοργάνωση διαμορφώνοντας ταυτόχρονα ποιοτικά κριτήρια ενός πολιτισμού που λειτουργεί και ως ανάχωμα αλλά και ως ελπίδα στα δεινά της εποχής μας. Στην συνέχεια έκανε αναφορά στις ανάγκες του σχολείου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σημαντικότερα εξ αυτών είναι η επιτάχυνση των εργασιών για την ανέγερση του κτιρίου του, πάγιο αίτημα εδώ και 16 χρόνια, αλλά και οι σοβαρές ελλείψεις καθηγητών μουσικής, λόγω των μηδαμινών προσλήψεων και την γενικότερης υποχρηματοδότησης στην παιδεία…»

Η κ. Ηρώ Παυλοπούλου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Σχολείου, σημείωσε ότι «η 5η συνάντηση των Μουσικών Σχολείων φέτος θα λάβει χώρα από 26 έως 28 Απριλίου 2018, εδώ στην Ξάνθη, την πόλη του Μάνου Χατζιδάκι. Ωστόσο το φετινό θέμα θα είναι «Παραδοσιακές μουσικές από την Ελλάδα και τον κόσμο». Εδώ πρέπει να τονιστεί ο παιδαγωγικός χαρακτήρας της συνάντησης, αφού έχουμε επιλέξει (όπως και τα προηγούμενα χρόνια άλλωστε) ιδιαίτερους καλλιτέχνες και παιδαγωγούς για να κάνουν τα βιωματικά εργαστήρια στα παιδιά μας. Φέτος έχουμε 4 βιωματικά εργαστήρια. Ο κ. Νίκος Κηπουργός θα είναι ο Διευθυντής της μεγάλης συμφωνικής ορχήστρας, η κ. Εριφύλλη Δαμιανού, Καθηγήτρια του ΑΠΘ θα διδάξει την χορωδία, θα έχουμε τον κ. Νίκο Τουλιάτο, ο οποίος θα κάνει αυτοσχεδιασμούς επάνω σε κρουστά, βαρέλια, καρέκλες και ο,τι άλλο βρούμε μπροστά μας, που θα μας κάνει έναν αρκετά φαντασμαγορικό ήχο και τέλος τον Simone Mongelli ο οποίος είναι Ιταλός εθνομουσικολόγος και θα μας διδάξει ελληνόφωνα τραγούδια της κάτω Ιταλίας. Εκτός από τα βιωματικά εργαστήρια, την έναρξη του φεστιβάλ θα κηρύξει η πρώτη επίσημη συναυλία του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης. Φέτος έχουμε τα 40 χρόνια από την εκδίκηση της γυφτιάς, ένας εμβληματικός δίσκος των κ. Ρασσούλη – Παπάζογλου – Ξυδάκη, με επίσημο καλεσμένο τον κ. Ξυδάκη φέτος. Αξιόλος επίσης καλλιτέχνης είναι ο κ. Παύλος Παυλίδης, από τα «Ξύλινα Σπαθιά». Υπάρχει μια νέα μόδα τόσο στην Ευρώπη όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο που λέγεται swag the band. Σε αυτή ένα συγκρότημα που παίζει αλληλεπιδρά με ανθρώπους από το κοινό. Άρα κάποιοι θαυμαστές ή κάποιοι που ασχολούνται με την μουσική, ανεβαίνουν στην σκηνή και αλληλεπιδρούν με τους καλλιτέχνες. Κάτι αντίστοιχο προσπαθήσαμε φέτος να προσαρμόσουμε σε παιδαγωγικό επίπεδο και έτσι ο κ. Παυλίδης θα επιλέξει κάποια Μουσικά Σχολεία από όλη την Ελλάδα για να παίξουν μαζί του στη σκηνή, με δικά του τραγούδια και θα υπάρχει μια αλληλεπίδραση του καλλιτέχνη με τους μαθητές on stage. Τέλος έχουμε επίσης μια μεγάλη συναυλία, με τίτλο «Ιστορία του ελληνικού τραγουδιού». Μελωδίες που ξεκινούν από το ρεμπέτικο ως το σήμερα και εκτελεσμένες οι συγκεκριμένες μελωδίες, από γνωστούς επαγγελματίες μουσικούς, η οποία είναι «έκπληξη» και δεν θα ανακοινώσουμε περεταίρω πληροφορίες…»