GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Σήμερον της παγκοσμίου χαράς τα προοίμια…

Σήμερον της παγκοσμίου χαράς τα προοίμια… Η εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου, η πρώτη θεομητορική εορτή του Εκκλησιαστικού Έτους, συνεκέ...

Σήμερον της παγκοσμίου χαράς τα προοίμια…

Η εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου, η πρώτη θεομητορική εορτή του Εκκλησιαστικού Έτους, συνεκέντρωσε τα πλήθη των πιστών στο όμορφο Μοναστήρι της Δαδιάς. Κλήρος και λαός, οι Εβρίτες, έσπευσαν να εναποθέσουν στην Θεοτόκο Μητέρα του Κυρίου την προσευχή τους και την ελπίδα τους.

Την Τετάρτη το απόγευμα, 6η του μηνός Σεπτεμβρίου ε.ε., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κόμισε χάριν αγιασμού και ευλογίας των προσκυνητών στην Ιερά Μονή τα χαριτόβρυτα λείψανα του Ιερομάρτυρος Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που φυλάσσονται στην Ιερά Μητρόπολη, και στη συνέχεια τελέσθηκε το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου.

Την παραμονή της εορτής, το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού, ευλόγησε τους άρτους και μίλησε επί του υμνογραφικού «Η γέννησις σου Θεοτόκε χαράν εμήνυσε πάση τη οικουμένη» σημειώνοντας ότι «η χαρά του γεγονότος πληροί όλη την κτίση, ουράνια και επίγεια, αγγελική και ανθρώπινη, γιατί η Παναγία είναι η χαρά όλης της κτίσης. Αυτήν ανέμεναν οι Προφήτες, οι Προπάτορες, οι Δίκαιοι της Παλαιάς Διαθήκης επί αιώνες. Όλοι ζούσαν κάτω από τη δυναστεία του θανάτου και ανέμεναν τον Λυτρωτή, ανέμεναν την ενανθρώπηση του άσαρκου Λόγου, του Αγγέλου της δόξης, για να απαλλαγούν από την εξουσία του θανάτου και της φθοράς», και συνεχίζοντας με αφορμή τα ιερά πρόσωπα του Ιωακείμ και της Άννας μίλησε ο Σεβασμιώτατος για την ιερότητα της οικογένειας, του γάμου και της τεκνογονίας.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας ο οικείος Μητροπολίτης χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προέστη της Ευχαριστιακής Συνάξεως πλαισιούμενος από τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Ελπιδοφόρο και τους Ηγουμενοσυμβούλους της. Στη συνέχεια λιτανεύθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Δαδιάς και το λείψανο του Αγίου Διονυσίου Αεροπαγίτου, κατά τα ειωθότα, μέχρι την φιάλη της Μονής, όπου τελέστηκε Αγιασμός. Τον θείο λόγο κήρυξε ο εκ των Ηγουμενοσυμβούλων της Μονής Αρχιμ. Κύριλλος Κολτσίδης με θέμα «χαρά και πόνος».

Τις ιερές ακολουθίες παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός, ο Διοικητής της 7ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Ιωάννης Ευσταθίου, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σουφλίου Χαράλαμπος Βομβέλης και πλήθος πιστών. Ο Σεβασμιώτατος προ του πέρατος της ακολουθίας εξέφρασε την ευαρέσκειά του προς τον Καθηγούμενο Αρχιμ. Ελπιδοφόρο και την αδελφότητα της Ιεράς Μονής για τη διοργάνωση της πανηγύρεως και για την αξιέπαινη μαρτυρία της τον ακριτικό Έβρο.