GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ξεπαγώνει το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για επαγγελματίες αγρότες

Τη δυνατότητα να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό, εφόσον δεν τηρούν ήδη κάποιον άλλο λογαριασμό, θα έχουν από χθες Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίο...

Τη δυνατότητα να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό, εφόσον δεν τηρούν ήδη κάποιον άλλο λογαριασμό, θα έχουν από χθες Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου οι επαγγελματίες αγρότες στο πλαίσιο των νέων μέτρων χαλάρωσης των κεφαλαικών περιορισμών (capital controls).
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, «επιτρέπεται το άνοιγμα τραπεζικού λογαρια- σμού, εφόσον δεν τηρείται ήδη άλλος τραπεζικός λογαριασμός, από όσους είναι επαγγελματίες αγρότες υπό την έννοια του ν. 3874/2010».
Στο πλαίσιο των ίδιων μέτρων, δίνεται η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης έως 1.800 ευρώ ανά μήνα για κάθε λογαριασμό. Ανάληψη μεγαλύτερου των 1.800 ευρώ το μήνα ποσού μπορούν να κάνουν μόνο όσοι καταθέτουν φυσικό χρήμα στην τράπεζα (θα μπορούν να κάνουν ιανάληψη έως και του 100% των ποσών που καταθέτουν) ενώ η δυνατότητα αυτή προβλέπεται για εμβάσματα από το εξωτερικό (ανάληψη του 50% του ποσού του εμβάσματος).

Παράλληλα, προβλέπεται η χαλάρωση των περιοριστικών όρων για ορισμένες κατηγορίες εταιρειών και ελεύθερων επαγγελματιών καθώς επίσης και το άνοιγμα λογαριασμού σε τράπεζα μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη.
Ειδικότερα, πέραν του «ξεπαγώματος» της δημιουργίας νέου λογαριασμού για κατ’ επάγγελμα αγρότες που προαναφέραμε, από 1ης Σεπτεμβρίου 2017:
-Eπιτρέπεται από εργαζόμενο το άνοιγμα λογαριασμού μισθοδοσίας σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εκτός αυτού στο οποίο ήδη τηρεί λογαριασμό, εφόσον ο νέος εργοδότης του καταβάλλει τη μισθοδοσία σε διαφορετικό πιστωτικό ίδρυμα από αυτό στο οποίο τηρεί λογαριασμό ο εργαζόμενος.
-Eπιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού από φυσικά πρόσωπα προκειμένου να κατατεθεί σε αυτόν το τίμημα ωρίμανσης από ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρεία, εφόσον δεν τηρούν ήδη λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα.
-Επιτρέπεται το άνοιγμα ειδικού, χωρίς δικαίωμα ανάληψης, ακατάσχετου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού των υπαλλήλων ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, σύμφωνα με τις διατάξεις των αποφάσεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδό- τηση των παρ. 13 και 15 του άρθρου 959Α του Κ.Πολ.Δ.
-Από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο των ναυτιλιακών αυτών εταιρειών δύναται να μεταφέρεται στο εξωτερικό για τις ανάγκες του πλοίου («cash-to master») το ανωτέρω ποσό των μετρητών ως ανώτατο όριο, με την προσκό- μιση δικαιολογητικών στην αρμόδια τελωνειακή αρχή. Τα δικαιολογητικά αυτά θα οριστούν με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών».
-Επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσοστού 50% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2017, μεταφέρονται από την αλλοδαπή με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς, που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, με διαδικασία οριζόμενη από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.