GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αλλεργία στα φιστίκια: Δύο απλοί τρόποι πρόληψης στα παιδιά

Η αλλεργία στα φιστίκια είναι μία από τις συχνότερες τροφικές αλλεργίες. Εκτιμάται ότι εμφανίζεται σε ποσοστό περίπου 0,5% του πληθυσμού ...



Η αλλεργία στα φιστίκια είναι μία από τις συχνότερες τροφικές αλλεργίες. Εκτιμάται ότι εμφανίζεται σε ποσοστό περίπου 0,5% του πληθυσμού και είναι ιδιαίτερα συχνή στα μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με μια νέα καναδική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Allergy and Clinical Immunology, ο κίνδυνος αλλεργίας είναι δυνατό να μειωθεί αν το παιδί εκτεθεί στον ξηρό καρπό από μικρή ηλικία, τόσο άμεσα με την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων του φιστικιού όσο και έμμεσα μέσω του μητρικού γάλακτος.
Όπως υπέδειξαν τα νέα ευρήματα, τον μικρότερο κίνδυνο αλλεργίας στα φιστίκια διατρέχουν τα παιδιά που οι μητέρες τους τρώνε τον ξηρό καρπό κατά την περίοδο του θηλασμού –και επομένως το παιδί λαμβάνει πρωτεΐνες του φιστικιού μέσω του μητρικού γάλακτος– και παράλληλα τρώνε για πρώτη φορά φιστίκια πριν συμπληρώσουν τον πρώτο χρόνο ζωής τους.
Αν οι μητέρες ακολουθήσουν μόνο ένα από τα δύο παραπάνω μέτρα τότε ο κίνδυνος αλλεργίας παραμένει υψηλός, σημειώνουν οι ερευνητές.
«Η διαφορά της συγκεκριμένης μελέτης ήταν ότι για πρώτη φορά έλαβε υπόψη και την κατανάλωση φιστικιού από τη μητέρα κατά την περίοδο του θηλασμού και όχι μόνο τη χρονική στιγμή εισαγωγής του καρπού στη διατροφή του παιδιού» αναφέρει η Δρ Μέγκαν Αζάντ από το Νοσοκομείο Παίδων και Ερευνητικό Ινστιτούτο της Μανιτόμπα, όπου διεξήχθη η μελέτη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν συνολικά 342 παιδιά, τα οποία παρακολουθήθηκαν από τη γέννησή τους μέχρι και την ηλικία των 15 ετών.
Όσα από τα παιδιά είχαν εκτεθεί στα φιστίκια τόσο μέσω του μητρικού γάλακτος όσο και άμεσα μέσω της διατροφής τους σε ηλικία μικρότερη του ενός έτους παρουσίαζαν τη μικρότερη συχνότητα αλλεργίας στα φιστίκια, συγκεκριμένα σε ποσοστό 1,7%.
Η συχνότητα της αλλεργίας ήταν πολύ μεγαλύτερη, 15,1%, μεταξύ των παιδιών που οι μητέρες τους έτρωγαν φιστίκια ενώ θήλαζαν αλλά τα ίδια κατανάλωσαν τον καρπό αφού έκλεισαν ένα έτος ζωής.
Τέλος, όταν οι θηλάζουσες απέφευγαν τα φιστίκια αλλά τα παιδιά τους δοκίμασαν τον ξηρό καρπό για πρώτη φορά σε μικρή ηλικία η αλλεργία στα φιστίκια εμφανίστηκε με συχνότητα ακόμη μεγαλύτερη, 17,6%.
«Ευελπιστούμε ότι τα ευρήματα αυτά θα αποτελέσουν τη βάση για περισσότερες έρευνες και για να αλλάξουν οι τρέχουσες οδηγίες για την πρόληψη της αλλεργίας στα φιστίκια μεταξύ των παιδιών» σχολιάζει η Δρ Τρέισι Πιτ, επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης από το νοσοκομείο Humber River Hospital του Οντάριο.