GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


«Βρέχει» ανάπτυξη και απασχόληση στην Ε.Ε. αλλά η Ελλάδα κρατάει «ομπρέλα» ΣΥΡΙΖΑ.

«Βρέχει» ανάπτυξη και απασχόληση στην Ε.Ε. αλλά η Ελλάδα κρατάει «ομπρέλα» ΣΥΡΙΖΑ Νέα ευρωπαϊκά παραμύθια από Τσίπρα και κυβέρνηση Γράφει...

«Βρέχει» ανάπτυξη και απασχόληση στην Ε.Ε. αλλά η Ελλάδα κρατάει «ομπρέλα» ΣΥΡΙΖΑ
Νέα ευρωπαϊκά παραμύθια από Τσίπρα και κυβέρνηση


Γράφει ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και τα ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν την ευρωπαϊκή πραγματικότητα εντελώς διαφορετική απ’ ό,τι είναι, σε μια προσπάθεια να στηρίξουν το πρωθυπουργικό «προφίλ» του κ. Τσίπρα, το οποίο υστερεί πολύ έναντι της δημόσιας εικόνας του κ. Μητσοτάκη και να πείσουν ότι πρωταγωνιστούν σε ένα απροσδιόριστο σχέδιο σημαντικών αλλαγών στην Ε.Ε.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η κυβερνητική ηγεσία και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παραπλανούν συνειδητά τον ελληνικό λαό σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις. Αρκεί να θυμηθούμε τι έλεγαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 οπότε εμφάνιζαν την Ευρωζώνη υποχρεωμένη να υποκλιθεί στα σχέδια Τσίπρα-Βαρουφάκη και τι έλεγαν το 2016, οπότε προέβλεπαν την αποδυνάμωση ή και την αποσύνθεση της Ευρωζώνης για να καταλάβουμε ότι στην κυβέρνηση δίνουν απόλυτη προτεραιότητα στην προπαγάνδα, ακόμη κι όταν συγκρούεται με την πραγματικότητα.

Κεντροδεξιά στροφή

Ακούγοντας τον κ. Τσίπρα και ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ μένεις με την εντύπωση ότι η Ε.Ε. αλλάζει πορεία και πως οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών και των κυβερνήσεων επηρεάζονται στις αποφάσεις τους από τον προβληματισμό και τις ευρωπαϊκές διασυνδέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Η βασική αλλαγή στο πολιτικό τοπίο της Ε.Ε. είναι η μετατόπιση της Γαλλίας από τον σοσιαλιστικό χώρο -άλλοτε στα πλαίσια της κεντροαριστεράς και άλλοτε σε μάταιη αναζήτηση ριζοσπαστικών αριστερών λύσεων- στον φιλελεύθερο χώρο. Από τον Ολάντ στον Μακρόν, ο οποίος προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τη γαλλική οικονομία και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού τομέα και την επιχειρηματικότητα ακολουθώντας σε γενικές γραμμές το επιτυχημένο γερμανικό μοντέλο.

Στη μεταρρύθμιση Μακρόν αντιδρά κυρίως η υπό τον κ. Μελανσόν ριζοσπαστική Αριστερά της Γαλλίας, η οποία θεωρείται συγγενική πολιτική δύναμη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε δημόσια στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τον κ. Μελανσόν και άσκησε δριμύτατη κριτική στον φιλελεύθερο υποψήφιο κ. Μακρόν.

Η Ε.Ε. αναζητεί τη νέα της στρατηγική σε κεντροδεξιά κατεύθυνση στη βάση της γερμανογαλλικής συνεργασίας, η οποία φαίνεται να αποκτά μεγαλύτερη σημασία, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, τα κυβερνητικά στελέχη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να πανηγυρίζουν δημόσια για την αλλαγή της ευρωπαϊκής στρατηγικής προς μια κατεύθυνση την οποία υποτίθεται ότι έχουν υποδείξει η κυβέρνηση Τσίπρα και ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα μιλάγαμε για συλλογικές πολιτικές παραισθήσεις αλλά τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα γιατί βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία ακόμη συλλογική προσπάθεια εξαπάτησης της ελληνικής κοινής γνώμης.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι δεν έχει σημασία τι λένε ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του γιατί ούτως ή άλλως διαψεύδονται από τις εξελίξεις. Κατά την άποψή μου τα όσα λένε έχουν μεγάλη σημασία γιατί δείχνουν ότι η κυβερνητική πολιτική στηρίζεται σε σκόπιμα λαθεμένες εκτιμήσεις και παραπλανητικά στοιχεία και είναι δεδομένο ότι θα αποτύχει. Όσο για την ελληνική κοινή γνώμη, δοκιμάζει τη μία απογοήτευση μετά την άλλη, διαπιστώνοντας στην πράξη κάθε έξι έως εννιά μήνες ότι αυτά που περιγράφει ο κ. Τσίπρας σε σχέση με την Ε.Ε. δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Η Ελλάδα μόνη στην κρίση

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας επιμένει ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε φάση οικονομικής και κοινωνικής κρίσης επειδή το σύνολο της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. είναι σε κρίση. Μπερδεύει σκόπιμα την κατάσταση που επικρατούσε το 2012 με την εντελώς διαφορετική κατάσταση που επικρατεί το 2017. Προσπαθεί έτσι να περιορίσει το πολιτικό κόστος που έχει για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ η διαπίστωση των περισσότερων συμπολιτών μας ότι η περίοδος 2015-2017 πήγε χαμένη, ενώ όλες οι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες κατέγραψαν σημαντική πρόοδο. Από τον Μάρτιο του 2016 η Ελλάδα είναι, με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα, η μοναδική μνημονιακή χώρα της Ευρωζώνης εφόσον βγήκε από το δικό της πρόγραμμα-μνημόνιο και η Κύπρος. Το 2017 είναι ο πέμπτος χρόνος σταθερής οικονομικής ανάπτυξης για την Ευρωζώνη, γεγονός που έχει οδηγήσει στην απορρόφηση όλης της πρόσθετης ανεργίας που δημιουργήθηκε εξαιτίας της διεθνούς κρίσης του 2008. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μάριο Ντράγκι και της ΕΚΤ το 2017 θα είναι το καλύτερο οικονομικό έτος για την Ευρωζώνη από το 2007. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι στην Ευρωζώνη και γενικότερα στην Ε.Ε. «βρέχει» πιστώσεις, ανάπτυξη, θέσεις πλήρους απασχόλησης αλλά την Ελλάδα καλύπτει δυστυχώς η πολιτική «ομπρέλα» του ΣΥΡΙΖΑ.