GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Αδιαφορεί το Υπουργείο Πολιτισμού για τα Αρχαιολογικά Μνημεία του Έβρου

Τραγικές ελλείψεις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων! Επίκαιρη Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσε σήμερα (31/08) ο Βου...

Τραγικές ελλείψεις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων!

Επίκαιρη Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσε σήμερα (31/08) ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με τις σημαντικές ελλείψεις που παρατηρούνται στη στελέχωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου.
Το γεγονός ότι η Εφορεία είναι υποστελεχωμένη δυσχεραίνει σε μεγάλο ποσοστό τη διεκπεραίωση του σημαντικού έργου που έχει αναλάβει στους τομείς ευθύνης της.  Είναι χαρακτηριστικό ότι αριθμεί δυναμικό μόλις 25 υπαλλήλων μονίμου και αορίστου χρόνου, που φυσικά δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της Υπηρεσίας.

Το αποτέλεσμα είναι να καθίσταται επισφαλής η φύλαξη των αρχαίων Μνημείων αλλά και των Μουσείων, που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, αλλά και προβληματική η συμμετοχή της Υπηρεσίας στα τρέχοντα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, τα οποία δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και εργαλεία συντήρησης και ανάδειξης των Μνημείων και των Αρχαιολογικών Χώρων.
Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει επιδείξει χαρακτηριστική αδιαφορία στα αιτήματα της συγκεκριμένης Εφορείας από το 2015 για προβλήματα στελέχωσης που αντιμετωπίζει σε διάφορους τομείς όπως μηχανικών, συντηρητών αρχαιοτήτων, μουσειολόγων, προσωπικού καθαριότητας, φυλάκων. Χαρακτηριστικό είναι ότι πρόβλημα στελέχωσης υπάρχει και στη θέση του Διευθυντή της Εφορείας, όπως αναφέρει και σε αιτιολογημένη επιστολή της η Έφορος Αρχαιοτήτων του Νομού Ροδόπης, η οποία και εκτελεί καθήκοντα υπεύθυνης τοποτηρήτριας της αντίστοιχης του Έβρου…
Ο Βουλευτής ρωτάει την Υπουργό αν θα καλυφθούν τα κενά που παρατηρούνται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου είτε με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού είτε με αποσπάσεις και μετατάξεις, ξεκινώντας από την κάλυψη της θέσης του Διευθυντή της Εφορείας;
Επίσης, ποιες δράσεις έχει προγραμματίσει το Υπουργείο για την ανάδειξη των πολιτιστικών και πολιτισμικών θησαυρών του Έβρου και της Σαμοθράκης, καθώς και πως προχωρούν τα έργα αναστήλωσης του Τεμένους Βαγιαζήτ και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους.
Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση

«Ο Πολιτισμός αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας και η αξιοποίηση των πολιτιστικών και πολιτισμικών θησαυρών μας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επανέλθει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.  Ο Έβρος και η Σαμοθράκη διαθέτουν πληθώρα Αρχαιολογικών, Θρησκευτικών Μνημείων και Μουσείων, που βρίσκονται υπό  την ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου.
Δυστυχώς, όμως το γεγονός ότι είναι υποστελεχωμένη δυσχεραίνει σε μεγάλο ποσοστό τη διεκπεραίωση του σημαντικού έργου που έχει αναλάβει στους τομείς ευθύνης της.  Είναι χαρακτηριστικό ότι αριθμεί δυναμικό μόλις 25 υπαλλήλων μονίμου και αορίστου χρόνου, που φυσικά δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της Υπηρεσίας.
Το αποτέλεσμα είναι να καθίσταται επισφαλής η φύλαξη των αρχαίων Μνημείων αλλά και των μουσείων, που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, αλλά και προβληματική η συμμετοχή της Υπηρεσίας στα τρέχοντα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, τα οποία δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και εργαλεία συντήρησης και ανάδειξης των Μνημείων και των Αρχαιολογικών χώρων.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου από το 2015 έχει ενημερώσει το Υπουργείο σας για τα προβλήματα στελέχωσης που αντιμετωπίζει σε διάφορους τομείς,  όπως μηχανικών, συντηρητών αρχαιοτήτων, μουσειολόγων, προσωπικού καθαριότητας, φυλάκων, χωρίς όμως να έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά της. Χαρακτηριστικό είναι ότι πρόβλημα στελέχωσης υπάρχει και στη θέση του Διευθυντή της Εφορείας, όπως αναφέρει και σε αιτιολογημένη επιστολή της η Έφορος Αρχαιοτήτων του Νομού Ροδόπης, η οποία και εκτελεί καθήκοντα υπεύθυνης τοποτηρήτριας της αντίστοιχης του Έβρου…
Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:
  • Θα καλύψετε τα κενά που παρατηρούνται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου είτε με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού είτε με αποσπάσεις και μετατάξεις, ξεκινώντας από την κάλυψη της θέσης του Διευθυντή της Εφορείας;
  • Ποιές είναι οι δράσεις που έχετε προγραμματίσει να κάνετε ως Υπουργείο για την ανάδειξη των πολιτιστικών και πολιτισμικών θησαυρών του Έβρου και της Σαμοθράκης; Πως προχωρούν τα έργα αναστήλωσης του Τεμένους Βαγιαζήτ και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους;».