GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Το Μήνυμα της Κυριακής και το πρόγραμμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ξάνθης

Το Μήνυμα της Κυριακής και το πρόγραμμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ξάνθης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ ...


Το Μήνυμα της Κυριακής και το πρόγραμμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ξάνθης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

Σάββατο 30-9-2017


ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Χαλεπίου.

ΩΡΑ: 18:30-20:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Ξάνθης.

Λιτάνευσις Ἱερᾶς Εἰκόνος Παναγίας Γοργοεπηκόου.

Κυριακή 01-10-2017

ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τό Ἱερόν Μετόχιον Ἁγίου Νικολάου (Παναγίας Παντανάσσης) Πόρτο-Λάγος.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
«ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ»


Σύνηθες φαινόμενο ιδίως στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα, είναι η διεκδίκηση με κάθε τρόπο της αύξησης του μεριδίου στον πλούτο. Άλλοι κινούμενοι από ένα αίσθημα δικαίου, άλλοι βασιζόμενοι στην πλεονεξία τους, άλλοι αποσκοπώντας στη διαμόρφωση ομαλών κοινωνικών συνθηκών, κάνουν λόγο για το «δίκαιο του αγώνα», εξεγείρουν ανθρώπους, μάχονται και αντιμάχονται σε μία προσπάθεια να κατακτήσουν και να κατοχυρώσουν οικονομικά δικαιώματα και απολαβές.

Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή ο Χριστός, χωρίς να κάνει καμία οποιουδήποτε τύπου οικονομική ανάλυση, υποδεικνύει πως ο άνθρωπος θα έχει «μισθό» πολύ. Καταρχήν, που; Πολλοί έχουν πει ανά τους αιώνες και έχουν κατηγορήσει τον Χριστιανισμό ως ουτοπία. Όμως, όποτε ιστορικά διαπιστώθηκε η εφαρμογή των λόγων του Χριστού, πιστοποιήθηκε συνάμα, πέραν της πνευματικής ακμής, οικονομική ευμάρεια, ουσιαστική αναδιανομή του πλούτου στην κοινωνία, προνοιακό σύστημα ικανό να υποστηρίζει και να αντιμετωπίζει την οποιαδήποτε δυσκολία.

Εδώ η αναφορά περί μισθού δεν έχει καμία σχέση με τον ουρανό. Ο Κύριος μιλά για την ανθρώπινη καθημερινότητα, τη ζωή στη συνέχειά της, τον άνθρωπο ως πρωταγωνιστή στη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία. Επομένως, κάνοντας λόγο για μισθό ο Χριστός δεν αναφέρεται στη μέλλουσα θεία ανταπόδοση και δωρεά, υπονοεί κάτι το οποίο έχει εφαρμογή στη γη, αλλά αντέχει και στην αιωνιότητα. Πως μας συμβουλεύει ο Χριστός ν’ αυξήσουμε τον μισθό μας; Καταργώντας την ανταποδοτική λογική και ξεκινώντας μία άμιλλα για το ποιός θα υπερκεράσει τον άλλο στην προσφορά και τη φροντίδα.

Και τι ακριβώς συνιστά; Κάνετε στους άλλους ανθρώπους ότι θέλετε εκείνοι να κάνουν σ’ εσάς. Προλάβετέ τους στην αγάπη, ξεπεράστε τους στην προσφορά, φροντίστε τους, ώστε να νιώσουν αγάπη. Αν αγαπάτε μόνον όσους σας αγαπούν ποιό το όφελος; Κι αν κάνετε καλό σε όσους σας ευεργετούν, πάλι ποιό το όφελος; Κι αν δανείζετε μόνο σε όσους ελπίζετε ότι θα σας τα επιστρέψουν και πάλι, ποιό το όφελος; Εσείς, όσοι φέρετε το όνομά μου, αγαπάτε τους εχθρούς σας, κάνετε το καλό σε όλους ανεξαιρέτως και αδιακρίτως και δανείστε χωρίς να οδηγείτε στην απελπισία κανέναν. Μόνο έτσι εξασφαλίζετε πραγματικά μεγάλη ανταμοιβή και θα είστε υιοί του Θεού, καθώς θα του έχετε μοιάσει στην ευεργεσία. Πόθος του Χριστού, αποστολή της Εκκλησίας, να κατανοήσουμε όλοι, ότι η αγάπη είναι η υποχρεωτική οδός και η μόνη που πριν μας καταξιώσει της βασιλείας των ουρανών, δημιουργεί στη γη τις προϋποθέσεις μιας ζωής που αξίζει κανείς να ζει.