GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Κολοκύθια γεμιστά με αρνίσιο κιμά και σάλτσα αυγολέμονο

Υλικά 12 κολοκύθια μέτρια 600γρ. κιμά αρνίσιο (ή μοσχαρίσιο αν προτιμάτε) 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλ...


Υλικά

12 κολοκύθια μέτρια

600γρ. κιμά αρνίσιο (ή μοσχαρίσιο αν προτιμάτε)

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο

½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο

¼ φλιτζανιού δυόσμο ψιλοκομμένο

¾ φλιτζανιού ρύζι τύπου καρολίνα

1 ντομάτα ώριμη χαραγμένη στα 4

⅔ φλιτζανιού ελαιόλαδο

3 αβγά

χυμό από 1-2 λεμόνια

αλάτι, πιπέρι

Πλένετε και αδειάζετε τα κολοκύθια προσεκτικά με το ειδικό εργαλείο ή με μικρό κουταλάκι. Ψιλοκόβετε μισό φλιτζάνι περίπου από το εσωτερικό και το φυλάτε.

Βάζετε τον κιμά και το κρεμμύδι σε μέτρια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας κάθε τόσο με σπάτουλα για να μη σβολιάσει ο κιμάς. Προσθέτετε το μισό λάδι και σοτάρετε το μίγμα ελαφρά. Ρίχνετε το μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο, το ψιλοκομμένο εσωτερικό των κολοκυθιών, το ρύζι, αλάτι και πιπέρι και σοτάρετε το μίγμα για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε μισό φλιτζάνι νερό και σιγοβράζετε μέχρι να πιει ο κιμάς τα υγρά του.

Γεμίζετε τα κολοκυθάκια με το μίγμα του κιμά αφήνοντας κενό 2εκ. από το άνοιγμά τους και τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο σε φαρδιά κατσαρόλα όπως τα ντολμαδάκια.

Τοποθετείτε πάνω από τα κολοκύθια και στο κέντρο της κατσαρόλας την ντομάτα, προσθέτετε τρία φλιτζάνια νερό ή ζωμό κρέατος και το υπόλοιπο λάδι. Σιγοβράζετε το φαγητό για 30-40 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια και να βράσει το ρύζι. Αν χρειαστεί, προσθέτετε νερό έτσι ώστε να απομείνει ενάμισι φλιτζάνι ζωμός στο τέλος.

Ετοιμάζετε το αβγολέμονο: Χτυπάτε τα αβγά στο multi και προσθέτετε το λεμόνι. Μετά παίρνετε ζωμό με μια κουτάλα από την κατσαρόλα και τον ρίχνετε λίγο λίγο στο αβγολέμονο χτυπώντας καλά.
Περιχύνετε με το μίγμα τα κολοκυθάκια και κουνάτε την κατσαρόλα έτσι ώστε να πάει παντού η σάλτσα. Αφήνετε το φαγητό σε σιγανή φωτιά και, πριν πάρει βράση, κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Μεταφέρετε τα κολοκυθάκια σε πιατέλα και ρίχνετε από πάνω το αβγολέμονο, πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο άνηθο και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή