GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ψηφιακό Ραδιόφωνο: πολύ κακό για το τίποτα;

Εντύπωση προκαλούν οι εξαγγελίες του Υπουργείου Ψηφιακής πολιτικής για ενεργοποίηση του ψηφιακού Ραδιοφώνου ήδη από το επόμενο εξάμηνο. ...

Εντύπωση προκαλούν οι εξαγγελίες του Υπουργείου Ψηφιακής πολιτικής για ενεργοποίηση του ψηφιακού Ραδιοφώνου ήδη από το επόμενο εξάμηνο.
Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει καμία προετοιμασία για την συγκεκριμένη τεχνολογική εξέλιξη, δεν είναι γνωστό αν η ραδιοφωνική αγορά είναι έτοιμη να επενδύσει τα διόλου ευκαταφρόνητα ποσά που απαιτούνται και τέλος δεν υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες υιοθέτησης της τεχνολογίας από το ακροατήριο.
Παρότι λίγα έχουν γίνει γνωστά για τις ακριβείς προθέσεις του Υπουργείου και οι αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων φαίνεται να μελετάει τα σχετικά θέματα αυτή τη στιγμή, εκτιμούμε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια ενεργοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας DAB+ (ψηφιακή εκπομπή ήχου δεύτερης γενιάς) η οποία έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.
Ένα από τα πιο μελανά στοιχεία της νέας τεχνολογίας είναι ότι απαιτεί την προμήθεια νέων ακριβών ραδιοφωνικών δεκτών από τους ακροατές, με το φτηνότερο ραδιοφωνικό δέκτη να ξεκινάει στα 20€ και τιμές δεκτών μέσης χρήσης που κινούνται στα 150€.
Επιπλέον, οι διαστάσεις κατά μέσο όρο είναι αρκετά πιο μεγάλες από αυτές που έχουμε συνηθίσει στο αναλογικό ραδιόφωνο.
Εδώ έγκειται και μια από τις δυσκολίες της ψηφιακής μετάβασης, δεδομένου ότι η δημοτικότητα του αναλογικού ραδιοφώνου βασίζεται στην ύπαρξη δεκάδων υπαρχόντων δεκτών στην καθημερινή ζωή του ακροατή: στο κινητό, στο αυτοκίνητο, στο ξυπνητήρι, στο στερεοφωνικό συγκρότημα του σαλονιού, στο φτηνό ραδιοφωνάκι στη δουλειά. Θα περάσουν σίγουρα αρκετά χρόνια μέχρι τα κινητά και τα αυτοκίνητα που έρχονται στην Ελλάδα να αποκτήσουν DAB+ αλλά και μέχρι να αποφασίσουν οι καταναλωτές να βάλουν τα νέα ραδιόφωνα στην καθημερινότητά τους,
Τα πράγματα είναι ακόμη πιο κρίσιμα, να λάβει κανείς υπόψιν ότι οι βασικότεροι ανταγωνιστές, τα πολυμέσα και οι υπηρεσίες ροής μέσω διαδικτύου, γίνονται όλο και πιο προσβάσιμα με ελάχιστο κόστος στις ήδη υπάρχουσες κινητές συσκευές, αλλά και σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και εσωτερικής υποτίμησης, που ο καταναλωτής μετράει και το τελευταίο ευρώ.
Ερωτηματικά υπάρχουν όμως και για την πλευρά των ραδιοφωνικών σταθμών.
Η ψηφιακή εκπομπή απαιτεί την αγορά νέων πομπών, ενώ η εκπομπή γίνεται σε μπουκέτα παρόμοια με αυτά της ψηφιακής τηλεόρασης.
Ως αποτέλεσμα, οι περισσότερες χώρες του εξωτερικού έχουν επιλέξει τη σύσταση ενιαίου ψηφιακού παρόχου, όπως αυτού της Digea, στον οποίο οι ραδιοφωνικοί σταθμοί θα πληρώνουν ενοίκιο για να εκπέμπουν.
Τα ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του μοντέλου, αλλά και οι κίνδυνοι από την συγκέντρωση της υποδομής σε έναν ιδιωτικό φορέα είναι προφανή.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα άλλωστε το πρόσφατων κλείσιμο αρκετών ελληνικών τοπικών τηλεοπτικών σταθμών που δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στο ενοίκιο της Digea, το οποίο ήταν κατά πολύ υψηλότερο από το κόστος της αναλογικής εκπομπής στην οποία είχαν επενδύσει.
Έτσι λοιπόν, το μεγαλύτερο ερωτηματικό εστιάζει στο κατά πόσο οι ήδη καταπονημένοι από την κρίση και την υψηλή φορολογία ραδιοφωνικοί σταθμοί θα επιλέξουν να προχωρήσουν στις επενδύσεις που απαιτούνται για την απόκτηση άδειας αλλά και την ενοικίαση χώρου σε μια ψηφιακή πλατφόρμα που ελάχιστος κόσμος θα παρακολουθεί.
Έτσι λοιπόν το συμπέρασμα είναι αρκετά σαφές: οι προοπτικές του ψηφιακού ραδιοφώνου δεν είναι διασφαλισμένες.
Απαιτείται χρόνος και ριζικές αλλαγές στον τρόπο που κινείται η ραδιοφωνική αγορά.
Η προσπάθεια του Υπουργείου Ψηφιακής πολιτικής να θεσμοθετηθεί το ψηφιακό ραδιόφωνο από κοινού μαζί με το αναλογικό δεν είναι κατ’ ανάγκη μάταια, επειδή το νομικό πλαίσιο δεν πρέπει να κρατάει πίσω την τεχνολογική και οικονομική εξέλιξη και ορισμένες περιπτώσεις μπορεί και να την ενθαρρύνει.
Ωστόσο πτο ψηφιακό ραδιόφωνο έχει ακόμη πολύ δρόμο, τουλάχιστον μια δεκαετία, -αν δεν ξεπεραστεί από τις εφαρμογές της κινητής τηλεφωνίας μέχρι τότε.
Εν τω μεταξύ λίγοι θα είναι αυτοί που θα πληρώσουν τις ψηφιακές άδειες και ακόμη λιγότεροι αυτοί που δεχτούν να πληρώνουν κάθε μήνα την ραδιοφωνική digea.
Γι’ αυτό λοιπόν το Υπουργείο καλό θα ήταν να αφήσει τα πυροτεχνήματα και τις τυμπανοκρουσίες για το ψηφιακό ραδιόφωνο και ας προσπαθήσει να δώσει ουσιαστικές λύσεις στο ραδιόφωνο όπως είναι σήμερα.

http://www.radiofono.gr