facebook

Widget by:Blogger Tips
PRESS ROOM
Recent

Κακόγουστη θεατρική παράσταση η ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ. Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης

«Κακόγουστη θεατρική παράσταση η ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*

Μια κακόγουστη θεατρική παράσταση παρουσίασε και φέτος ο κ. Τσίπρας στη Δ.Ε.Θ. Η μόνη διαχρονική σταθερά, η «αφασία» στην οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια ο Πρωθυπουργός, πλήρως αποκομμένος από την Ελληνική κοινωνία, εθισμένος στα ψέματα και στις κούφιες υποσχέσεις. Για ακόμα μια φορά ακούσαμε μια ομιλία που κυριαρχούσε το ψέμα, μια ομιλία παρωδία που συμπυκνώνεται σε 15 ψέματα:

1ο ψέμα: «η χώρα μετά από 8 ολόκληρα χρόνια, θα βρίσκεται εκτός μνημονίων και ασφυκτικής επιτροπείας»

Η χώρα θα είχε βγει από τα μνημόνια από τις αρχές του 2015. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έφερε το 3ο, αχρείαστο και πιο σκληρό μνημόνιο και πρόσφατα ψήφισε και 4ο με πολύ ψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2022. Νέα μέτρα λιτότητας ύψους 5,1 δισ. και άγριες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και αφορολόγητο.

Ο κ. Τσίπρας εξελέγη με υποσχέσεις για παροχές 12 δις και έφερε μέτρα 14,7 δις δεσμεύοντας τη χώρα σε λιτότητα για πολλά ακόμα χρόνια.

2ο ψέμα: Περίλυπος μίλησε για τους νέους που «ασφυκτιούν» στη χώρα τους με αποτέλεσμα να μεταναστεύουν στο εξωτερικό

Από την συγκίνηση, προφανώς παρέλειψε να μας πει ότι τα μεταναστευτικά «κύματα» των νέων επιστημόνων μας «γιγαντώθηκαν» επί των ημερών του, εξαιτίας της υπερφορολόγησης και των εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών που πνίγουν τη δημιουργικότητα των νέων.

3ο ψέμα: Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης που αναμένονται κοντά στο 2%

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας, την τριετία 2015 – 2017, προέβλεπαν ρυθμούς ανάπτυξης 10,1% συνολικά. Οι προβλέψεις του κ. Τσίπρα την ίδια τριετία με αυτόν στην Κυβέρνηση προβλέπουν ανάπτυξη 1,5% περίπου, καθώς προηγήθηκαν δύο χρόνια ύφεσης που φέρουν την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στο σκηνικό της ύφεσης δεν μπορούμε να μην ξεχωρίσουμε τα 26 χαμένα δις € από το ΑΕΠ της Χώρας που μεταφράζονται σε φόρους ύψους 6.300 € για κάθε νοικοκυριό το 2017!

4ο ψέμα: 2 συνεχόμενα χρόνια υπερκαλύφθηκαν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων, κάτι που ενισχύει τη διαπραγματευτική μας θέση ως Χώρα

Τόσο πολύ ενισχύθηκε η διαπραγματευτική μας θέση και τόσο καλά εκμεταλλεύτηκε αυτή την συγκυρία που αντί να μειωθούν τα πλεονάσματα για το 2019 και το 2020, τελικά επεκτάθηκαν μέχρι το 2022! Πόσο θράσος πια!

5ο ψέμα: Πανηγύρισε για τις «διαδοχικές αναβαθμίσεις» της πιστοληπτικής μας ικανότητας

Όπως πάντα, ο κ. Τσίπρας δεν συγκρίνει με το σημείο που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά με το χειρότερο σημείο της δικής του διακυβέρνησης. Παρά την αναβάθμιση που έγινε μετά το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας βαθμολογείται χαμηλότερα από το 2014! Και αυτό επειδή η χώρα υποβαθμίστηκε πολλές βαθμίδες τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του.

6ο ψέμα: Μια σειρά από δείκτες βελτιώνονται το τελευταίο διάστημα και φαίνεται «αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος»
Πράγματι κάποιοι δείκτες εμφανίζουν μια συγκυριακή, μικρή, κυκλική ανάταξη. Αυτή όμως είναι κρατικοδίαιτη και αναιμική. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., π.χ. το β’ τρίμηνο του 2017 η ανάκαμψη ήταν μόλις 0,8% και οφείλεται στην αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης κατά 3,3%. Αντίθετα, οι επενδύσεις κατέρρευσαν κατά 17,1% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2016. Οι εξαγωγές, παρά τη μικρή ανάκαμψη, παραμένουν μικρότερες των επιπέδων του 2014, ενώ η άνοδος των εισαγωγών ήταν μεγαλύτερη με αποτέλεσμα να μεγεθύνεται το έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου σε σχέση με πέρυσι.

7ο ψέμα: Στο πλαίσιο του «νέου αναπτυξιακού νόμου, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση σχεδόν 800 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 2 δις»

Περηφανεύεται για μία ακόμα φορά για το αυτονόητο. Για τα 2,5 χρόνια απραξίας, ούτε λέξη. Για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, τις θέσεις που χάθηκαν, τους πόρους που δεν αξιοποιήθηκαν, ούτε μία συγνώμη.

8ο ψέμα: Υπογραφή 12 συμβάσεων έργων, συνολικού ύψους 635.000.000 €

Ξέχασε πάλι να αναφέρει πως από τις 12 συμβάσεις στις οποίες αναφέρθηκε, μόλις οι 4 υπογράφηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ. Όλες οι άλλες ήταν από προηγούμενες Κυβερνήσεις. Τα δε ποσά των συμβάσεων ΣΔΙΤ των 2,5 ετών της κυβέρνησης Τσίπρα είναι λιγότερα από το 1/3 μόνο όσων είχαν υπογραφεί το 2014 και οι εκταμιεύσεις που έγιναν μετά το 2015 αφορούν όλες έργα των οποίων οι συμβάσεις υπογράφηκαν και ωρίμασαν πριν την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ.

9ο ψέμα: «η Ελλάδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά είναι πρώτη στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ» 
Τεράστιο ψέμα! Η απορρόφηση αυτή αφορά την προγραμματική περίοδο 2007-2013 και έργα γέφυρες για το ΕΣΠΑ 2014-2020 που μεταφέρθηκαν από την προηγούμενη περίοδο. Μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει απορροφήσει λιγότερο από το 1/5 των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ 2014 -2020. Σε ορισμένους τομείς μάλιστα, όπως π.χ. στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης η απορρόφηση είναι μόλις 17%. Συνολικά, από τις 24 προγραμματισμένες δράσεις του ΕΣΠΑ, μόλις 5 προκηρύχτηκαν και οι 4 από αυτές εκτός χρονοδιαγράμματος.
ThrakiToday Xanthi

ThrakiToday Xanthi

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.