GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Νομίζετε ότι αν αφήνετε το μωρό σας να κλαίει είναι σκληρό; Δείτε τι λένε οι επιστήμονες

Για τους νέους γονείς που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα ακόμη μία άγρυπνη νύχτα, η μέθοδος -αφήστε το μωρό να κλαίει- στην οποία τα μωρ...





Για τους νέους γονείς που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα ακόμη μία άγρυπνη νύχτα, η μέθοδος -αφήστε το μωρό να κλαίει- στην οποία τα μωρά επιτρέπεται να τα αφήνετε να κλαίνε για αρκετά λεπτά μπορεί να φαίνεται δελεαστική… μέχρι να ψάξετε στο διαδίκτυο και να διαβάσετε όλες εκείνες τις αμέτρητες εξομολογήσεις και αληθινές ιστορίες μαμάδων που αποκαλούν τον συγκεκριμένο τρόπο «σκληρό» και που ισχυρίζονται ότι προκαλεί μόνιμες συναισθηματικές βλάβες σε ένα παιδί.

Ευτυχώς, οι επιστήμονες μπορούν τώρα να απαλύνουν τους φόβους σας με μία νέα έρευνα που εξηγεί ότι η μέθοδος δεν είναι μόνο αποτελεσματική, αλλά επίσης δεν προκαλεί στρες ή μόνιμα προβλήματα στα μωρά...

Η αυστραλιανή μελέτη περιελάμβανε 43 ζευγάρια με το ίδιο παράπονο, τα μωρά τους, ηλικίας από 6 μηνών έως 16 μηνών, είχαν προβλήματα στον ύπνο. Οι ερευνητές έσπασαν τις οικογένειες σε τρεις ομάδες.

Στην πρώτη ομάδα δεν δόθηκε καμία εντολή. Τους είπαν απλά να κάνουν ό,τι έκαναν και πριν για να βάλουν το παιδί τους για ύπνο. Από τη δεύτερη ομάδα οι ερευνητές ζήτησαν από τους γονείς να βάζουν το μωρό τους για ύπνο και αν αυτό έκλαιγε θα έπρεπε κάθε φορά να αργούν να το παρηγορήσουν. Από την τρίτη ομάδα ζήτησαν από τους γονείς να παραμείνουν στο δωμάτιο του μωρού, έως ότου αυτό να αποκοιμηθεί.

Μετά από διάστημα τριών μηνών, οι πληροφορίες, που είχαν συλλεχθεί έδειξαν πως τα παιδιά της δεύτερης ομάδας τα έπαιρνε ο ύπνος 15 λεπτά νωρίτερα από τα παιδιά της πρώτης ομάδας, ενώ αντίστοιχα τα παιδιά της δεύτερης ομάδας κοιμούνταν 12 λεπτά νωρίτερα από τα παιδιά της τρίτης ομάδας.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές θέλησαν να μάθουν αν η δεύτερη μέθοδος προκαλούσε στα μωρά μεγαλύτερο άγχος από τα υπόλοιπα. Εξέτασαν, λοιπόν το επίπεδο της κορτιζόλης, δηλαδή της ορμόνης του στρες, από δείγματα του σάλιου των μωρών και τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς τα ίδια και στις τρεις ομάδες. Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή στη σχέση των παιδιών με τους γονείς τους.

Αντίθετα, το τελικό πόρισμα της έρευνας έδειξε πως τα παιδιά της δεύτερης ομάδας κοιμούνταν περισσότερο, καθώς ξυπνούσαν λιγότερο μέσα στη νύχτα, σε σχέση με τις άλλες δυο ομάδες.

Σύμφωνα με τον Michael Gradisar, επικεφαλής της μελέτης, τα αποτελέσματα δεν επισημαίνουν ότι μια μέθοδος είναι καλύτερη από μια άλλη καταλήγοντας ότι στο τέλος της ημέρας, οι οικογένειες είναι εκείνες που πρέπει να βρουν ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εκείνους.