GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Aίτημα για να κηρυχθεί η Σαμοθράκη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Εκτεταμένες είναι οι καταστροφές σε κτήρια, δρόμους, το σύστημα ύδρευσης και τις τηλεπικοινωνίες, υπέστη το νησί της Σαμοθράκης, μετά τη ...



Εκτεταμένες είναι οι καταστροφές σε κτήρια, δρόμους, το σύστημα ύδρευσης και τις τηλεπικοινωνίες, υπέστη το νησί της Σαμοθράκης, μετά τη σφοδρή νεροποντή που έπληξε το νησί το βράδυ της Δευτέρας.

Το μεσημέρι η περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης υπέβαλε αίτημα για να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννης Καπάκης και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Δέδες μεταβαίνουν άμεσα στη Σαμοθράκη, προκειμένου να συντονίσουν τις δράσεις πολιτικής προστασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκλήθηκαν από τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση σφοδρών βροχοπτώσεων στην περιοχή.

Οι Γενικοί Γραμματείς συνοδεύονται από στελέχη των Υπηρεσιών, καθώς και από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Μιλώντας στο skai.gr, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς έκανε από την πλευρά του λόγο για μέτρηση 237 χιλιοστών βροχής (σε ηπειρωτικό μετεωρολογικό σταθμό), επιβεβαιώνοντας την έκταση της καταστροφής.

Τη νύχτα, ο μετρητής του αντίστοιχου σταθμού πάνω στο νησί άγγιξε τα 313 χιλιοστά βροχής πριν σταματήσει να λειτουργεί, όπως μεταφέρει ο δήμαρχος του νησιού, Αθανάσιος Βίτσας, που εκτιμά ότι μέχρι το πρωί έπεσαν ακόμα 150 χιλιοστά βροχής, προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις. Η υδροδότηση δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί πλήρως.

Ανάμεσα στα κτήρια που επλήγησαν από την νεροποντή ήταν και το Κέντρο Υγείας, του οποίου το ισόγειο γέμισε με λάσπη.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, σοβαρότατες είναι και οι ζημιές στο οδικό δίκτυο με τον κεντρικό άξονα να είναι «κατεστραμμένος». Τέσσερα άτομα που κόλλησαν μέσα στο αυτοκίνητο τους, σε ρέμα στην «Κακιά Μεριά», απεγκλωβίστηκαν τελικά με την επέμβαση της πυροσβεστικής.

Απομονωμένα είναι σύμφωνα με πληροφορίες και τα χωριά Λάκκωμα, Προφήτης Ηλίας και Ξηροπόταμος, ενώ κατεστραμμένη είναι και μία γέφυρα μετά τα Αλώνια.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν και στο σύστημα υδροδότησης του νησιού, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν διακοπές ρεύματος. Όμως όλη τη νύχτα οι τηλεπικοινωνίες γίνονταν «μετ’ εμποδίων» αλλά με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν σταδιακά να αποκαθίστανται.

Ο κ. Βίτσας εκφράζει την ανησυχία του για ενδεχόμενο νέο κύμα κακοκαιρίας «πάνω» στην ήδη χτυπημένη περιοχή.