GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Εκτεθειμένα στην ιλαρά 350.000 παιδιά

Αυξάνονται διαρκώς τα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα, με την ανησυχία πλέον να είναι μεγάλη στην κοινωνία, καθώς 350.000 παιδιά είναι εκτεθ...



Αυξάνονται διαρκώς τα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα, με την ανησυχία πλέον να είναι μεγάλη στην κοινωνία, καθώς 350.000 παιδιά είναι εκτεθειμένα στην ασθένεια, σύμφωνα με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.

Τη στιγμή που τα κρούσματα ιλαράς ακολουθούν ανοδική πορεία, καθώς σε μία μόλις εβδομάδα δηλώθηκαν στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ακόμη 30 νέα περιστατικά ιλαράς (τα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 196), ειδικοί και παιδίατροι τονίζουν την ανάγκη άμεσου εμβολιασμού όσων Ελλήνων δεν έχουν νοσήσει και δεν έχουν κάνει είτε καθόλου το εμβόλιο κατά της ιλαράς είτε έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση.

Όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποίησε χθες με αφορμή την επιδημική έξαρση της ιλαράς στη χώρα μας, επανέλαβε την επιτακτική ανάγκη οι γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά τους, ενώ τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για την εγγραφή ενός παιδιού στο σχολείο. Όπως είπε, πρόκειται για μια ύπουλη και βαριά νόσο. «Ύπουλη γιατί μεταδίδεται όχι μόνο όταν ο άρρωστος έχει πυρετό και εξάνθημα, αλλά και 3-4 ημέρες πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Βαριά γιατί ένας στους τρεις νοσούντες θα παρουσιάσει κάποια επιπλοκή, από το αναπνευστικό ή το γαστρεντερικό σύστημα, εγκεφαλίτιδα και μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που προκαλείται εγκεφαλίτιδα, αυτή μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και 10 χρόνια μετά τη νόσηση του ατόμου από ιλαρά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, περίπου 350.000 παιδιά (15 μηνών έως 4,5 ετών) στην Ελλάδα είναι εκτεθειμένα απέναντι στην ασθένεια, καθώς έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση, ενώ 200.000 Ελλήνων (παιδιά Ρομά και ενήλικες γεννημένοι από το 1970 και μετά) είναι εντελώς ανεμβολίαστοι. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η πρώτη δόση καλύπτει το 95% των εμβολιασμένων ατόμων. Το υπόλοιπο 5% όμως δεν δημιουργεί αντισώματα με την πρώτη δόση, οπότε συστήνεται ή να πραγματοποιηθεί εξέταση αίματος προκειμένου να δουν οι γιατροί ποια παιδιά δεν δημιούργησαν αντισώματα και να τους χορηγήσουν τη 2η δόση ή να χορηγήσουν απευθείας τη 2η δόση στα παιδιά χωρίς τη χορήγηση εξέτασης.