GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



«Χαμένη» πόλη του Μ. Αλεξάνδρου βρέθηκε στο Ιράκ μετά από 2.000 χρόνια χάρη σε φωτογραφίες της CIA

Μια πόλη που πιστεύεται ότι ιδρύθηκε το 331 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο, και ήταν «χαμένη» για περισσότερα από 2.000 χρόνια, ανακαλύφθηκε...



Μια πόλη που πιστεύεται ότι ιδρύθηκε το 331 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο, και ήταν «χαμένη» για περισσότερα από 2.000 χρόνια, ανακαλύφθηκε στην ευρύτερη του οικισμού Qalatga Darband, στο Ιράκ, από μία ομάδα Ιρακινών και Βρετανών αρχαιολόγων, με τη βοήθεια φωτογραφιών από drone και αποχαρακτηρισμένων δορυφορικών εικόνων της CIA.

Ο John MacGinnis, επικεφαλής της ομάδας, δήλωσε στους Times: «Είναι ακόμη νωρίς, αλλά πιστεύουμε πως ήταν μια πόλη γεμάτη κόσμο, στον δρόμο από το Ιράκ προς το Ιράν. Μπορεί κανείς να φανταστεί ανθρώπους να δίνουν κρασί στους στρατιώτες που περνούσαν από εκεί».


Οι αρχαιολόγοι είχαν προσέξει αρχικά τη συγκεκριμένη περιοχή όταν απόρρητες δορυφορικές εικόνες της CIA από τη δεκαετία του 1960 αποχαρακτηρίστηκαν και δόθηκαν στη δημοσιότητα το 1996. Σε αυτές, διακρινόταν το περίγραμμα ερειπίων. Ωστόσο, δεν είχαν καταφέρει να ερευνήσουν την περιοχή για χρόνια, λόγω της πολιτικής αστάθειας.

Στο σημείο, βρέθηκαν επίσης, ελληνικά νομίσματα και δύο αγάλματα, μια γυναικεία μορφή που πιστεύεται ότι είναι η Περσεφόνη και ένα γυμνό άγαλμα, το οποίο εκτιμάται πως απεικονίζει τον Άδωνι, θεϊκό σύμβολο της γονιμότητας

Μελετώντας πιο πρόσφατες καταγραφές από drone στην ίδια περιοχή, οι ερευνητές συμπέραναν ότι στο σημείο υπήρχε μια πόλη, με ισχυρές ελληνικές και Ρωμαϊκές επιρροές. Πιστεύουν μάλιστα ότι ιδρύθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο περί τα 331 πΧ και σε αυτήν κατοικούσαν 3.000 βετεράνοι των εκστρατειών του.

Σημαντικό σημείο συνάντησης Δύσης και Ανατολής, η συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ranya, στην επαρχία Sulaymaniyah του ιρακινού Κουρδιστάν, και ο Μέγας Αλέξανδρος πέρασε από εκεί κατά την εκστρατεία του κατά του Δαρείου.

Το έργο είναι μέρος ενός προγράμματος χρηματοδοτούμενου από τη βρετανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του οποίου προσωπικό του Βρετανικού Μουσείου εκπαιδεύει εμπειρογνώμονες στο Ιράκ. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους αρχαιολόγους να προστατεύσουν ιστορικά σημεία σε περιοχές της Μέσης Ανατολής που έχουν πληγεί από συγκρούσεις.