GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πτώση Σινούκ: Αποκάλυψη σοκ! – 13 χρόνια μετά

Πτώση Σινούκ: 13 χρόνια μετά το ατύχημα που κόστισε τη ζωή σε 17 άτομα, το ArmyVoice.GR κάνει μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί! Στους διαδρ...



Πτώση Σινούκ: 13 χρόνια μετά το ατύχημα που κόστισε τη ζωή σε 17 άτομα, το ArmyVoice.GR κάνει μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί!

Στους διαδρόμους της πολιτικής τα σπάνια συμβάντα, ακόμη κι εκείνα τα απρόβλεπτα, όπως η πτώση ενός στρατιωτικού ελικοπτέρου που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας το 2004 και την συνοδεία του , αποτελούν αφορμές δοκιμασίας της κρατικής οντότητας συνολικά, αφού κάθε ατύχημα πέρα από τα ευνόητα δραματικά του αποτελέσματα συνήθως αποτελεί και την αφορμή για να παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις στον τρόπο λειτουργίας της.

Όμως αλήθεια, έτσι έγινε και μετά την απώλεια 17 ψυχών κι ενός ελικοπτέρου Σινούκ με διακριτικά νηολόγησης ES 916,που χάθηκε για πάντα στα νερά του Πόρτο Κουφό στις 11 Σεπτεμβρίου 2004;

Το τραγικό συμβάν στέρησε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας από την μειλίχια και δραστήρια προσωπικότητα του Πέτρου του Ζ΄ και βύθισε στο πένθος τις οικογένειες άλλων 16 ανθρώπων, ανάμεσα σε αυτούς τις οικογένειες των πέντε στρατιωτικών του πληρώματος του ελικοπτέρου από την ευρέως σήμερα γνωστή Μονάδα των Σινούκ (4ο ΤΕΑΣ) που εκτελεί πληθώρα θετικού έργου ιδιαίτερα με την δασοπυρόσβεση(καλύπτοντας την ανικανότητα της Πολιτείας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα).
Δεκατρία χρόνια μετά, ίσως πλέον μπορεί να γίνει προσέγγιση με ασφαλέστερο τρόπο και να κριθεί, η συνολική κρατική λειτουργία για την προσέγγιση της αλήθειας και η αποτελεσματικότητα της για την αναζήτηση των αιτιών της τραγωδίας αλλά και οι ενέργειες της για να βελτιώσει την κατάσταση της Ασφάλειας στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Όλα ξεκίνησαν την επομένη της ημέρας που ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εμφανίστηκε στην ΔΕΘ.

Αλήθεια ποιος να τολμούσε εκείνη την ημέρα να «ενοχλήσει» τον τότε παντοδύναμο πρωθυπουργό, φέρνοντάς του ένα τόσο θλιβερό μαντάτο, που αυτόματα θα θρυμμάτιζε την εικόνα κυριαρχίας και προόδου που τόσο μεθοδικά διαμορφωνόταν το προηγούμενο διάστημα;

Τις πρώτες ημέρες μετά το συμβάν στον Τύπο το βασικό θέμα συζήτησης του πολιτικού παρασκηνίου ήταν ο χρόνος ενημέρωσης της κυβέρνησης για το τραγικό συμβάν και ο τότε αρχηγός ΓΕΣ Ν. Ντούβας «χρεώθηκε» το λάθος αφού με τις δηλώσεις που έκανε, «φερόταν» να ενημερώνεται για το γεγονός, με σημαντική καθυστέρηση, αποκαλύπτοντας μια δυσλειτουργία του συστήματος.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα η ιστορία κατέγραψε ότι η απόρροια αυτής της δυσαρμονίας ίσως να καθόρισε την μοίρα τριών Αξιωματικών της Αεροπορίας Στρατού αφού οι δύο από αυτούς κατηγορίας ειδικής Μονιμότητας με τις επόμενες κρίσεις βρέθηκαν απρόσμενα να αποστρατεύονται.

Ο πρώτος από αυτούς ήταν ο υπεύθυνος Αξιωματικός σε υπηρεσία (Επόπτης) στην έδρα της Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού την ημέρα του ατυχήματος.
Ο δεύτερος υπήρξε για καιρό υπεύθυνος της Ασφάλειας των Πτήσεων στην Μονάδα των Σινούκ , στην οποία ανήκε το μοιραίο ελικόπτερο και ήταν γνωστό πως «ενοχλούσε» την υπηρεσία του, με μία σειρά αναφορών, για διάφορες δυσλειτουργίες που αφορούσαν την Ασφάλεια των Πτήσεων.
Ο τρίτος, απόφοιτος της Σχολής των Ευελπίδων, χειριστής Σινούκ, ήταν εκείνος που βρισκόταν σε Υπηρεσία στα Μέγαρα την ημέρα του ατυχήματος, ο οποίος κατηγορήθηκε και μετέπειτα τιμωρήθηκε για το γεγονός πως δεν ανέφερε εγκαίρως την πτώση του Σινούκ, παρότι είναι ευνόητο πως δεν είχε ορατότητα στην θαλάσσια περιοχή του Πόρτο Κουφό, ούτε και τα εποπτικά μέσα για να την επιτύχει.

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ