facebook

Widget by:Blogger Tips
PRESS ROOM
Recent

Tοποθέτηση της Α. Γκαρά στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ένα κομμάτι της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής για την τακτοποίηση του τοπίου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ώστε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα μιας ολόκληρης εποχής με σκοπό να μπουν ορθοί αλλά και σύγχρονοι κανόνες λειτουργίας και διαφάνειας για όλους.

Aκολουθεί γραπτά ολόκληρη η εισήγηση:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

έχω παρακολουθήσει το ενενήντα τοις εκατό περίπου των τοποθετήσεων των συναδέλφων μου και στις επιτροπές αλλά και στην ολομέλεια για το εν λόγω νομοσχέδιο. Ειλικρινά ψάχνω λογικά επιχειρήματα από τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης και δεν μπορώ να βρω. Πολλές φορές πιστεύω ότι κάποιοι και κάποιες έχουνε προσγειωθεί σήμερα στην πραγματικότητα και δεν έχουν καμία ευθύνη και καμία εμπλοκή στη διακυβέρνηση της χώρας.

Έτσι, λοιπόν, θα ήθελα να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη μας, διότι ξεκινώντας τη συνεδρίαση της ολομέλειας για το εν λόγω νομοσχέδιο αρκετοί συνάδελφοι της αντιπολίτευσης μας εγκάλεσαν και μας είπαν ότι πρέπει να ντρεπόμαστε γιατί ασκήσαμε τα κοινοβουλευτικά μας καθήκοντα. Γιατί φέραμε ένα νομοσχέδιο, καταθέσαμε ένα νομοσχέδιο, το οποίο το συζητήσαμε, έγινε η ακρόαση φορέων, δεχτήκαμε κριτική, δεχτήκαμε τις θετικές προτάσεις, κάναμε αλλαγές, κάναμε τροποποιήσεις, τις ενσωματώσαμε μέσα στο νομοσχέδιο και παρ’ όλα αυτά η έγκλιση από τα στελέχη της αντιπολίτευσης είναι ότι θα πρέπει να ντρεπόμαστε ακριβώς επειδή ασκήσαμε τα κοινοβουλευτικά μας καθήκοντα.

Σημειώνω, λοιπόν, και θα μου δώσετε ένα λεπτό, θα κάνετε λίγο υπομονή για να θυμίσω στο σώμα κάποιες πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της αντιπολίτευσης.

– 29/03/2016 στη Συνεδρίαση της Βουλής:

κ. Κυριάκος Μητσοτάκης: » Και βέβαια, ανακρούστε, έστω και τώρα, αν έχετε πραγματικά το θάρρος το ζήτημα του τρόπου χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών. Επιστρέψτε την αρμοδιότητα στο ΕΣΡ. Πάρτε την από τον Υπουργό. Μη δώσετε μόνο τέσσερεις άδειες. Δεν καταλαβαίνετε ότι οι τέσσερεις άδειες εκτρέφουν τη νέα διαπλοκή; Δεν το βλέπετε αυτό; Μόνο με πολλές άδειες, με απεριόριστο αριθμό, μπορεί να έχετε πραγματικά δυνατότητα ελεύθερης ενημέρωσης και πληροφόρησης.»

-24/10/2015
κα. Φωτεινή Γεννηματά: » Το νομοσχέδιό σας παραβλέπει τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις. Οι ψηφιακές πλατφόρμες ανατρέπουν τους έως τώρα περιορισμούς στον αριθμό των χορηγούμενων αδειών.»

– Ελευθέριος Αυγενάκης: «Οι περιορισμοί στον αριθμό των αδειών και άλλες προδιαγραφές υποκρύπτουν εξάλλου σαφή, σαφέστατη προσπάθεια χειραγώγησης της τηλεοπτικής ενημέρωσης προς όφελος φίλιων δυνάμεων». Και συνεχίζει: » Μπορείτε να μας πείτε κ. Υπουργέ με ορθολογικά όμως επιχειρήματα για ποιό λόγο πρέπει να ορίζεται ο αριθμός αδειών στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο από την εκάστοτε κυβέρνηση; Για λόγους ασφάλειας συχνοτήτων; Αυτό ίσχυε παλιά που είχαμε συχνότητες περιορισμένες και οι συχνότητες ήταν όντως ένας σπάνιος πόρος. Πλέον όμως με την ψηφιακή τεχνολογία δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας. Μπορεί να εκπέμπει απεριόριστος αριθμός».

Τις καταθέτω στα πρακτικά.

Και ρωτάω. Πόσες κωλοτούμπες ακόμη μπορείτε να κάνετε; Θα εγκαλέσετε το ΕΣΡ; Θα εγκαλέσετε το Συμβούλιο της Επικρατείας; Για αντισυνταγματικότητα; Να τα καταργήσουμε;

Αυτή τη στιγμή υποστηρίζετε ακόμη, ότι πρέπει να υπάρχει απεριόριστος αριθμός;

Ο κ. Λοβέρδος, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος χθες μας μίλησε για πολιτική αναξιοπρέπεια, διότι κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία υπάρχουν τροποποιήσεις στο σχέδιο νόμου. Μας είπε συγκεκριμένα: » Δεν ντρέπεστε; Γιατί άλλα εισηγηθήκατε και τώρα τα τροποποιείτε.»

Και διαβάζω και πάλι.

29/06/2016 από τα πρακτικά της Βουλής :

κ. Ανδρέας Λοβέρδος: » Υπάρχει ένα ζήτημα, που απορώ πως το ξεπερνάει η πλειοψηφία. Η Κυβέρνηση προς το παρόν. Υπάρχει άραγε πρόβλημα συχνοτήτων περιορισμένου χώρου; Όσοι λένε ότι η σημερινή τεχνολογία επιτρέπει απεριόριστο αριθμό εκπομπών τηλεοπτικού μηνύματος. Δεν υπάρχει περιορισμός. Αντίθετα, υπάρχει απεριόριστη δυνατότητα.»

Δεν ξέρω ποιός πρέπει να ντρέπεται για την αλλαγή άποψης και κυρίως για τη διάψευση από την πραγματικότητα.

Έχω και άλλες δηλώσεις. Του κ. Χατζηδάκη, που μιλάει για τον απεριόριστο αριθμό. Έχω συνέντευξη της κας Βούλτεψη, που μιλάει για τον απεριόριστο αριθμό και μάλιστα λέει: » Η επίγεια ψηφιακή εκπομπή δίνει τη δυνατότητα εκπομπής σε μεγάλο αριθμό παρόχων περιεχομένου, συνεπώς η διαδικασία πλειοδοτικού διαγωνισμού δεν έχει νόημα. Να το σταματήσουμε».

κ. Άδωνις Γεωργιάδης: » Όταν το κράτος νομίζει ότι μπορεί να αποφασίσει τι χωράει και τι δε χωράει στην αγορά, τότε έχεις αποχαιρετίσει τον δυτικό κόσμο. «

Και συνεχίζω και λέω για το δεύτερο αφήγημα που ακούγαμε, για τις απολύσεις των εργαζομένων από την Κυβέρνηση.

Με το ξαφνικό ενδιαφέρον και την θλίψη των στελεχών της αντιπολίτευσης για τους εργαζόμενους που θα έχαναν τη δουλειά τους. Κλάμα και οδυρμός. Από τους ίδιους ανθρώπους, οι οποίοι πριν μερικά χρόνια, εν μια νυκτί κλείσανε την ΕΡΤ και απολύσανε χιλιάδες εργαζομένους και όχι μόνο από την ΕΡΤ, αλλά συνολικά στην ελληνική οικονομία.

Ο κ. Βορίδης σε συνέντευξή του. Είναι απομαγνητοφώνηση. Ο κ. Σρόιτερ ρωτάει: » Εσείς κ. Βορίδη σε αυτούς τους ανθρώπους που θα χάσουν τη δουλειά τους, τι λέτε ως Νέα Δημοκρατία; Τι δεσμεύεστε;»

Και απαντάει ο κ. Βορίδης: » Εμείς λέμε το εξής. Πρώτον, περιμένουμε την απόφαση του ΣΤΕ, γιατί είναι μια συνταγματική νομική εκκρεμότητα. Δεύτερον, και κατά την άποψή μου, θα έπρεπε να σταθμιστεί από την πλευρά του δημόσιου συμφέροντος και το θέμα των θέσεων εργασίας, γιατί εντάσσεται κι αυτό. Εκείνο το οποίο λέμε είναι ότι αυτός είναι ένας νόμος, ο οποίος θα καταργηθεί, και θα καταργηθεί γιατί πρέπει να διαφυλάξουμε την πολυφωνία.»

Θα καταργηθεί αυτός ο νόμος του κ. Παππά, που προβλέπει ως ρήτρα λειτουργίας ενός καναλιού τουλάχιστον τους 400 εργαζόμενους. Όχι μόνο διασφαλίζει τις υπάρχουσες θέσεις, αλλά προβλέπει και τη δημιουργία νέων. Ποιός όμως απολύει εργαζομένους; Η Κυβέρνηση;

Την απάντηση δίνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής, ο οποίος μας λέει: » Απολύονται αυτές τις μέρες 30 με 40 άτομα από το STAR. Αυτή ήταν μια κεραμίδα πραγματικά, που μας έπεσε στο κεφάλι. Προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με τη διοίκηση, όπου μας είπαν ότι είναι ειλημμένες αποφάσεις και μάλιστα αποφάσεις, οι οποίες αφορούν την ιδιοκτησία του σταθμού και όχι μόνο τη διοίκηση που αυτή τη στιγμή υπάρχει στον τηλεοπτικό σταθμό αυτό. «

Σας τα καταθέτω όλα στα πρακτικά.

Συνεχίζω, λοιπόν, επί του νομοσχεδίου. Τα έχουμε πει και στις επιτροπές.

Δίνουμε τη δυνατότητα και κίνητρα σε νέους ανθρώπους, σε επιστήμονες, σε ανθρώπους με ταλέντο να μη φεύγουν στο εξωτερικό, αλλά να δρουν μέσα στη χώρα μας.

Καλώ, σαν παράδειγμα, να έρθουν οι άνθρωποι που κάνουν τηλεοπτικές παραγωγές και ηλεκτρονικές παραγωγές video game να επισκεφθούν τη Σαμοθράκη, τον Άρδα, το Δέλτα του Έβρου και να δουν τις ομορφιές και όλα τα πλάνα τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν στις τηλεοπτικές παραγωγές με όλο το πλαίσιο των κινήτρων, που επιτέλους δίνει η ελληνική κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά την πλατφόρμα για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Είναι ένα εργαλείο υποχρεωτικό. Υποχρεωτικό. Έχουμε πάρει πίσω την υποχρεωτικότητα της δημοπράτησης. Αλλά επιτέλους να δούμε ποιούς εξυπηρετούμε. Και αυτό αφορά και τον περιφερειακό τύπο.

Ήσασταν οι άνθρωποι, οι οποίοι καταργήσατε τη δημοσίευση ισολογισμών και καταργήσατε και τη δημοσίευση διακηρύξεων και προκηρύξεων. Ξέρετε ότι είναι ζωτικής σημασίας για τον περιφερειακό τύπο. Αυτό που θέλατε, και για αυτό διαφωνείτε, είναι γιατί θέλατε μέσα ενημέρωσης, τα οποία θα ελέγχονται από εσάς και θα υπάρχει ένα μικρό λόμπι πέντε διαφημιστικών εταιρειών, πέντε μεγάλων καναλιών και συγκεκριμένων εφημερίδων, τις οποίες θα τις έχετε φιμωμένες και ελεγχόμενες απόλυτα. Έχουμε βιώσει όλοι τη λίστα, η οποία άλλαζε εν μια νυκτί στο γραφείο του Υπουργού ή του εκάστοτε Γενικού Γραμματέα.

Αυτό το τοπίο αλλάζει. Για μας είναι πάρα πολύ σημαντική η πολυφωνία, η στήριξη του περιφερειακού τύπου και κυρίως η στήριξη των εργαζομένων και του υγιούς επιχειρείν. Το κράτος είναι υποχρεωμένο να δημιουργεί εργαλεία για να λειτουργεί σωστά, ο υγιής ανταγωνισμός και να εκπροσωπούνται και να λειτουργούν και να είναι ασφαλείς οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον τομέα.

Προκαλώ λοιπόν, όλους και όλες να υπερψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο γιατί επιτέλους είναι ένα βήμα που βάζει τάξη.

Με τους συναδέλφους μας της αντιπολίτευσης, με κάποιους που ασχολούνται με τον περιφερειακό τύπο ήρθαμε σε συνεννόηση και κάναμε μαζί τροποποιήσεις. Απορώ πως θα καταψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο.

Ευχαριστώ και συγγνώμη για τον χρόνο.
ThrakiToday Xanthi

ThrakiToday Xanthi

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.