GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Το πρόγραμμα του Σεβασμιότατου, το μήνυμα της Κυριακής και το τέλος της κατασκηνωτικής περιόδου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ Πέμπτη 3-8-2017                     Μι...

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

Πέμπτη 3-8-2017                    Μικρός Παρακλητικός Κανόνας εἰς τόν Ἱερό
ΩΡΑ: 19:00-20:00                       Ναό Ζωοδόχου Πηγῆς Νεοχωρίου.

Παρασκευή 4-8-2017            Μέγας Παρακλητικός Κανόνας εἰς τόν Ἱερό
ΩΡΑ: 19:00-20:00                        Ναό Ἁγίων Πέτρου καί Παύλου Κομνηνῶν.

Σάββατο 5-8-2017              Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό
ΩΡΑ: 19:00-21:00                    Ναό Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Πόρτο-Λάγος.

Κυριακή 6-8-2017              Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό
ΩΡΑ: 07:00-10:30                    Ναό Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Ξάνθης.

ΩΡΑ: 19:00-20:00                      Μέγας Παρακλητικός Κανόνας εἰς τήν Ἱερά Μονή
                                        Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Νικητῶν Καβάλας.

Δευτέρα 7-8-2017                 Μικρός Παρακλητικός Κανόνας εἰς τόν Ἱερό
ΩΡΑ: 19:00-20:00                        Ναό Ἁγίου Παντελεήμονος Γαλάνης.

Τρίτη 8-8-2017                     Μέγας Παρακλητικός Κανόνας εἰς τόν Ἱερό
ΩΡΑ: 19:00-20:00                        Ναό Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Κάτω Ἰωνικοῦ.

Τετάρτη 9-8-2017                 Μικρός Παρακλητικός Κανόνας εἰς τόν Ἱερό
ΩΡΑ: 19:00-20:00                 Ναό Ἁγίου Παντελεήμονος Παλαιοῦ Ὀλβίου.

Πέμπτη 10-8-2017                Μέγας Παρακλητικός Κανόνας εἰς τόν Ἱερό
ΩΡΑ: 19:00-20:00                        Ναό Ἁγίου Παντελεήμονος Φελώνης.
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
«η θεια μεταμορφωση»
Η σημερινή Κυριακή συμπίπτει με την Δεσποτική γιορτή της Μεταμορφώσεως του Χριστού.
Η Μεταμόρφωση έλαβε χώρα σαράντα ημέρες πριν από την σταυρική θυσία του Χριστού, μεταφέρθηκε όμως στις 6 Αυγούστου για να μη συμπίπτει η μεγάλη αυτή γιορτή στην πένθιμη περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής.
Η 6η Αυγούστου δεν επελέγει τυχαία, απέχει σαράντα ημέρες από την 14 Σεπτεμβρίου ημέρα της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, γιορτή που φέρει τα ίσα της Μεγάλης Παρασκευής.
Επειδή πολλές φορές προείπε ο Κύριος στους μαθητές του όχι μονάχα για το δικό του Πάθος, τον Σταυρό και τον θάνατο Του, αλλά και για μελλοντικούς διωγμούς και θλίψεις των ιδίων των μαθητών και επειδή τα μεν δεινά ήταν  πρόσκαιρα και η ανταμοιβή γι’ αυτά μέλλουσα και ελπιζομένηγι’ αυτό, για να τους πληροφορήσει ολοφάνερα για τη δόξα εκείνη, που είναι ετοιμασμένη για όσους θα υπομείνουν έως το τέλος, παραλαμβάνει τους τρεις ξεχωριστούς Μαθητές Του, τον Πέτρο και τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη και ανεβάζοντάς τους στο Όρος Θαβώρ, μεταμορφώθηκε μπροστά τους και έλαμψε το πρόσωπό Του σαν τον ήλιο, τα δε ιμάτια Του έγιναν λευκά σαν το φως.
Ξαφνικά, μαζί με την υπερφυά και εξαίσια αυτή φωτοχυσία, φανερώνονται μονομιάς οι κορυφαίοι των Προφητών Μωϋσής και Ηλίας, συνομιλώντας με τον Ιησού για το μελλούμενο σωτήριο Πάθος Του και δείχνοντας συνάμα ότι αυτός είναι ο Κύριος και ζώντων και νεκρών, έχοντας παρασταθεί μπροστά του, ο μεν Μωϋσής από τον Άδη, σαν κεκοιμημένος πριν από πολλούς αιώνες, ο δε Ηλίας από τον ουρανό, όπου ζωντανός ακόμη είχε αναληφθή με το πύρινο άρμα.  Μετά από λίγο τους επισκιάζει νεφέλη φωτεινή και από τη νεφέλη ακούεται πάλι η ίδια φωνή που ακούσθηκε και στον Ιορδάνη την ώρα του βαπτίσματος, μαρτυρώντας του Χριστού τη θεότητα και λέγοντας: «Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός, ω ευδόκησα, αυτού ακούετε». Αυτά είναι τα θεοπρεπή και παράδοξα γεγονότα της παρούσης εορτής, που είναι εικόνα και προτύπωση της μελλούσης καταστάσεως των δικαίων.
Η Μεταμόρφωση έλαβε χώρα στην κορυφή του Όρους Θαβώρ. Το ανέβασμα στην κορυφή προϋποθέτει οδοιπορία και κόπο. Τούτο σημαίνει ότι για να γίνει ο άνθρωπος μέτοχος της άκτιστης δόξης του Θεού χρειάζεται αγώνας καθημερινός. Αν για τα υλικά πράγματα χρειάζεται αγώνας πόσος περισσότερος χρειάζεται για πνευματικά. Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας λέγουν «Δώσε αίμα, λάβε πνεύμα».
ΤΕΛΟΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Την Τετάρτη 2 Αυγούστου ε.έ. ολοκληρώθηκε η φετινή κατασκηνωτική περίοδος  στον χώρο του προσκηνύματος του Αγίου Γεωργίου στην Δρυμιά της Ξάνθης, όπου μέσα σε ένα όμορφο καταπράσινο τοπίο, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
Κατά το 22ο έτος λειτουργίας των κατασκηνώσεων φιλοξενήθηκαν σε τέσσερεις περιόδους περισσότερα από 400 παιδιά, αγόρια και κορίτσια τα οποία και απόλαυσαν την ομορφιά της ορεινής Ξάνθης, τη φύση, έζησαν σαν μια μεγάλη οικογένεια, αθλήθηκαν, και  βίωσαν το νόημα της χριστιανικής ζωής, την αγάπη προς τον Θεό, την Πατρίδα, το σεβασμό προς τον συνάνθρωπο.
Η Ιερά Μητρόπολη ευχαριστεί τους αρχηγούς, υπαρχηγούς, ομαδάρχες, στελέχη και τις κυρίες των εστιατορίων που ανιδιοτελώς προσέφεραν τις υπηρεσίες τους όλο αυτό το διάστημα, δίδοντας αξιομίμητο παράδειγμα προσφοράς και όλους όσοι συνέβαλαν στην λειτουργία των κατασκηνώσεων.
Ιδιαιτέρως ευχαριστεί δε τους Δημάρχους Ξάνθης, Αβδήρων και Τοπείρου για την ασφαλή μεταφορά των μικρών κατασκηνωτών.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ