GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αποδιοργάνωση της αγοράς εργασίας με υπογραφή Τσίπρα

Αποδιοργάνωση της αγοράς εργασίας με υπογραφή Τσίπρα Γράφει ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος Στην Ευρωζώνη η απασχόληση επέστρεψε...


Αποδιοργάνωση της αγοράς εργασίας με υπογραφή Τσίπρα

Γράφει ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος

Στην Ευρωζώνη η απασχόληση επέστρεψε ήδη στα επίπεδα του 2008
Με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα έχουμε φτάσει στην πλήρη αποδιοργάνωση της αγοράς εργασίας. Δημιουργούνται ελάχιστες ποιοτικές θέσεις απασχόλησης, στις νέες προσλήψεις κυριαρχούν οι θέσεις μερικής απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας υστερεί πολύ σε σύγκριση με την Ευρωζώνη και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στον τομέα της απασχόλησης πληρώνουμε ακριβά τα λάθη και τις υπερβολές της κυβέρνησης Τσίπρα η οποία μετέτρεψε την αναπτυξιακή διετία 2015-2016 σε διετία στασιμότητας.

Μένουμε πίσω
Στην Ευρωζώνη το ποσοστό ανεργίας έπεσε κάτω από το 10%, είναι γύρω στο 9,5% και η απασχόληση επέστρεψε στα επίπεδα των αρχών του 2009. Αυτό σημαίνει ότι απορροφήθηκε πλήρως στην Ευρωζώνη και στο σύνολο της Ε.Ε. η πρόσθετη ανεργία που προκάλεσαν η κρίση του 2008 και τα μέτρα για την αντιμετώπισή της.
Η Ευρωζώνη έχει μπει στον πέμπτο χρόνο σταθερής οικονομικής ανάπτυξης, γεγονός που εξηγεί τη μεγάλη υποχώρηση του ποσοστού της ανεργίας. Αντίθετα στην Ελλάδα είχαμε οριακή ανάπτυξη το 2014 η οποία επρόκειτο να εξελιχθεί – με βάση τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – σε δυναμική ανάπτυξη το 2015-2016. Η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και το αποτυχημένο πείραμα Τσίπρα-Βαρουφάκη μετέτρεψε το 2015-2016 σε διετία στασιμότητας. Το 2017 η ελληνική οικονομία επιστρέφει σε πορεία ανάπτυξης αλλά αυτή δεν φαίνεται ιδιαίτερα δυναμική και δεν έχει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων πλήρους απασχόλησης.

Η γενιά των 400 ευρώ
Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του έκαναν πολιτική καριέρα καταγγέλλοντας αυτούς που δημιούργησαν με την πολιτική τους τη λεγόμενη γενιά των 700 ευρώ. Σήμερα που βρίσκονται στην εξουσία δημιουργούν με την πολιτική τους τη λεγόμενη γενιά των 400 ευρώ, για την ακρίβεια τη γενιά των 394 ευρώ.
Το βασικό χαρακτηριστικό της περιόδου 2015-2017 είναι η υποκατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης με θέσεις μερικής απασχόλησης. Αντί να δημιουργούνται θέσεις πλήρους απασχόλησης με μισθό της τάξης των 1000 ευρώ το μήνα δημιουργούνται δυο θέσεις μερικής απασχόλησης με μισθό που κινείται οριακά κάτω από τα 400 ευρώ το μήνα. Αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη οφείλεται στην κακή κατάσταση των περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην προσπάθεια παράκαμψης της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών και στο ότι ο τουρισμός είναι στη διάρκεια των τελευταίων μηνών υπεύθυνος για το 70% των νέων θέσεων απασχόλησης.
Αν η κυβέρνηση είχε σοβαρή επενδυτική πολιτική και είχε επιτύχει τη δημιουργία κλίματος επιχειρηματικής εμπιστοσύνης θα είχαμε μεγάλες επενδύσεις στη μεταποίηση και άλλους τομείς της οικονομίας που θα δημιουργούσαν καλά αμειβόμενες θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Η στρατιά των απλήρωτων
Την περίοδο της κυβέρνησης Τσίπρα δημιουργήθηκε μια στρατιά απλήρωτων εργαζομένων που υπολογίζονται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες. Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνουν, τις περισσότερες φορές σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους, μια άνιση μάχη για την οικονομική επιβίωση η οποία στηρίζεται στην αθέτηση βασικών υποχρεώσεών τους.
Η κυβέρνηση η οποία δημιούργησε αυτό το φαινόμενο σπάζοντας την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας το 2015, επιβάλλοντας νέα ασφαλιστικά και φορολογικά βάρη στις επιχειρήσεις και προκαλώντας μεγάλη κρίση στο τραπεζικό σύστημα το οποίο περιορίζει συνεχώς τα δάνεια προς την πραγματική οικονομία, υποκρίνεται ότι θα αντιμετωπίσει την απαράδεκτη κατάσταση παίρνοντας μέτρα κατά των κακοπληρωτών και διευκολύνοντας τους απλήρωτους εργαζόμενους να περνάνε στην ανεργία. Εκεί τους περιμένουν νέες οικονομικές και κοινωνικές περιπέτειες εφόσον η κυβέρνηση έχει καταφέρει να παίρνουν το ισχνό επίδομα ανεργίας μόνο το 10% του συνόλου των ανέργων.