GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Κρούσμα οζώδους δερματίτιδας βοοειδών στην περιοχή της Καρδίτσας

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους το...

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους του Νομού ότι χθες επιβεβαιώθηκε από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών, εστία θετική στην Οζώδη Δερματίτιδα των Βοοειδών σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση σε περιοχή του Δήμου Αργιθέας του Νομού μας.
Στο Νομό μας από σήμερα, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 10956/11-08-2017 Απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας λαμβάνονται μέτρα κατά της Οζώδους Δερματίτιδας, τα οποία είναι τα εξής:
  1. Απαγορεύεται η έξοδος βοοειδών και αιχμάλωτων άγριων μηρυκαστικών από το Νομό Καρδίτσας για οποιοδήποτε λόγο (σφαγή, εκτροφή, πάχυνση, αναπαραγωγή και θερινή βόσκηση).
  2. Απαγορεύεται η είσοδος βοοειδών και αιχμάλωτων άγριων μηρυκαστικών στο Νομό μας για σφαγή, εκτροφή, πάχυνση, αναπαραγωγή και θερινή βόσκηση.

    Απαγορεύονται οι αγοραπωλησίες των παραπάνω ζώων σε όλο το Νομό για εκτροφή, πάχυνση και αναπαραγωγή.
  3. Απαγορεύεται η έξοδος από το Νομό μη εδώδιμων προϊόντων των ευαίσθητων ειδών, καθώς και ειδών χορτονομής.
  4. Η σφαγή βοοειδών και αιχμαλώτων μηρυκαστικών επιτρέπεται, μετά από άδεια της αρμόδιας Κτηνιατρικής Αρχής, σε οποιοδήποτε σφαγείο εντός του Νομού Καρδίτσας.
Γύρω από τη μολυσμένη εκμετάλλευση ορίζεται, με κέντρο την εστία, ζώνη προστασίας με ακτίνα 3 χιλιομέτρων και ζώνη επιτήρησης με ακτίνα 25 χιλιομέτρων. Η ζώνη επιτήρησης εισέρχεται στο έδαφος των όμορων Νομών Τρικάλων, Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας.
Όλα τα βοοειδή της μολυσμένης εκμετάλλευσης θα θανατωθούν και θα καταστραφούν άμεσα, σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας.
Κατόπιν των ανωτέρω:
Κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για άμεσο εμβολιασμό όλων των ανεμβολίαστων βοοειδών του Νομού μας.
Οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι έχουν στο στάβλο τους ανεμβολίαστα, κατά της Οζώδους Δερματίτιδας, βοοειδή να επικοινωνήσουν με το Κτηνιατρικό Γραφείο της περιοχής τους προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα στον εμβολιασμό των ζώων τους.
Τέλος η Υπηρεσία μας διαβεβαιώνει τους πολίτες και τους καταναλωτές του Νομού ότι το νόσημα δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την κατανάλωση βόειου κρέατος.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, στα τηλέφωνα 24413-55237 –55240- 55242 και στα Κτηνιατρικά Γραφεία:
Καρδίτσας τηλ. 24410-23980
Παλαμά τηλ. 24440-22302
Σοφάδων τηλ. 24430-22298 και
Μουζακίου τηλ. 24450-41267