GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Συντάξεις: Ποιοι «κλειδώνουν» σύνταξη στα 57

Σύνταξη με τα νέα όρια ηλικίας που ξεκινούν από 56,6 ετών και φτάνουν έως τα 62 «κλειδώνουν» οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ. Όσοι έχουν ένσημα ...



Σύνταξη με τα νέα όρια ηλικίας που ξεκινούν από 56,6 ετών και φτάνουν έως τα 62 «κλειδώνουν» οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ.
Όσοι έχουν ένσημα πριν από το 1993 είναι σε ευνοϊκότερη θέση, καθώς μπορούν να αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη πριν από τα 62 και με λιγότερα από 40 χρόνια.
Όσοι έχουν τα πρώτα τους ένσημα από 01/01/1993 και μετά θα πρέπει να έχουν 40 χρόνια ασφάλισης για να πάρουν πλήρη σύνταξη στα 62, ενώ με λιγότερα χρόνια θα πάρουν μειωμένη στα 62 και πλήρη στα 67, αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος».
Από τις νέες προϋποθέσεις επηρεάζονται οι ασφαλισμένοι στα βαρέα, καθώς αν επιλέξουν να αποχωρήσουν με τα μειωμένα όρια ηλικίας (π.χ. 59,5 ετών), θα πάρουν σύνταξη που θα υπολογιστεί χωρίς τις προσαυξήσεις των βαρέων ενσήμων. Αν θελήσουν να μην χάσουν την προσαύξηση τότε, σύμφωνα με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα, θα πρέπει να συνταξιοδοτηθούν με τα αυξημένα όρια ηλικίας, δηλαδή έως και πέντε χρόνια αργότερα, απ’ ότι υπολόγιζαν.
Οι ασφαλισμένοι χωρίζονται σε 5 κατηγορίες ως προς τις ηλικίες συνταξιοδότησης, που είναι:
-Ασφαλισμένοι πριν από το 1993, οι οποίοι έπιασαν μέχρι 18/08/2015 το όριο ηλικίας που ίσχυε με το παλιό καθεστώς, αλλά δεν είχαν τα χρόνια ασφάλισης για να βγουν στη σύνταξη.
-Ασφαλισμένοι πριν από το 1993, οι οποίοι έχουν τα χρόνια ασφάλισης (κατοχυρωμένο δικαίωμα) που τους ζητά ο νόμος, αλλά πιάνουν το όριο ηλικίας από 19/08/2015 μέχρι 31/12/2021 και θα συνταξιοδοτηθούν με τα νέα όρια ηλικίας.
-Ασφαλισμένοι για πρώτη φορά από 01/01/1993 και μετά, οι οποίοι δεν έχουν μεταβατικό καθεστώς και πλέον η έξοδος στη σύνταξη είναι μετά το 62ο έτος.
-Ασφαλισμένοι στα βαρέα (πριν και μετά το 1993) για τους οποίους μπορεί να μην έχουν αλλάξει τα όρια ηλικίας, αλλά έχει καταργηθεί η προσαύξηση των βαρέων ενσήμων κατά τον υπολογισμό της σύνταξης. Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι με «υπερ–βαρέα).
-Ασφαλισμένοι σε περισσότερα από ένα Ταμεία (διαδοχική) με τελευταίο φορέα το ΙΚΑ.