GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


5 λόγοι που το κλάμα είναι καλό για σένα και για την υγεία σου

Σίγουρα οι φορές που τα δάκρυα σε έχουν πετύχει μόνη σου στο σπίτι ή στο γραφείο είναι πάρα πολλές και σε περίπτωση που αναρωτιόσουν για...

Σίγουρα οι φορές που τα δάκρυα σε έχουν πετύχει μόνη σου στο σπίτι ή στο γραφείο είναι πάρα πολλές και σε περίπτωση που αναρωτιόσουν γιατί συμβαίνει αυτό –και κυρίως όταν δεν πρέπει- να σε ενημερώσουμε πως δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς.
Πρόσφατα ένας ρεπόρτερ της New York Times, ο Benedict Carey αναφέρθηκε στα δάκρυα σαν μία «συναισθηματική εφίδρωση». Στο άρθρο του, «το θαύμα των δακρύων», ο συγγραφέας Τζέρι Μπέργκμαν γράφει: «Τα δάκρυα είναι ένα από τα πολλά θαύματα που δουλεύουν τόσο καλά και γι’ αυτό τα παίρνουμε καθημερινά».
Παρακάτω λοιπόν θα διαβάσεις 5 τρόπους, που το φαινόμενο που ονομάζουμε «κλάμα» μας θεραπεύει φυσιολογικά, ψυχολογικά και πνευματικά.

#1. Τα δάκρυα μας βοηθούν να δούμε
Η πιο βασική λειτουργία των δακρύων είναι ότι μας δίνουν τη δυνατότητα να δούμε. Και το εννοούμε, κυριολεκτικά. Τα δάκρυα όχι μόνο λιπαίνουν τα μάτια μας και τα βλέφαρα, αλλά εμποδίζουν επίσης την αφυδάτωση των διαφόρων βλεννογόνων. Αν δεν υπάρχει λίπανση, δεν υπάρχει και όραση.
#2. Τα δάκρυα σκοτώνουν τα βακτήρια
Ο αντιβακτηριακός και αντιιικός παράγοντας που δουλεύει για μας, αγωνίζεται για όλα τα μικρόβια που συλλέγουμε ακουμπώντας σε υπολογιστές, καροτσάκια σούπερ μάρκετ, δημόσιους νεροχύτες κ.ο.κ, είναι τα δάκρυα!
#3. Τα δάκρυα διώχνουν τις τοξίνες
Ο βιοχημικός William Frey, ο οποίος έχει ερευνήσει τα δάκρυα, βρήκε σε μια μελέτη ότι τα συναισθηματικά δάκρυα – εκείνα που σχηματίστηκαν σε αγωνία ή θλίψη – περιείχαν περισσότερα τοξικά παραπροϊόντα από τα δάκρυα ερεθισμού. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως είναι τοξικά. Αντιθέτως αφαιρούν πραγματικά τις τοξίνες από το σώμα μας. Είναι σαν μια φυσική θεραπεία ή μια συνεδρία μασάζ, αλλά κοστίζει πολύ λιγότερο!
#4. Το κλάμα μπορεί να ανυψώσει τη διάθεση σου
Γνωρίζεις ποιο είναι το επίπεδο του μαγγανίου στον οργανισμό σου; Σίγουρα όχι! Οι πιθανότητες και οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα νιώσεις καλύτερα αν είναι σε χαμηλά επίπεδα, καθώς η υπερέκθεση στο μαγγάνιο μπορεί να προκαλέσει άσχημα πράγματα, όπως άγχος, νευρικότητα, ευερεθιστότητα, κόπωση, επιθετικότητα, συναισθηματικές διαταραχές.
Η πράξη του κλάματος μπορεί να μειώσει πραγματικά το επίπεδο μαγγανίου ενός ατόμου. Και όπως και με τις τοξίνες, τα συναισθηματικά δάκρυα περιέχουν 24% υψηλότερη συγκέντρωση πρωτεΐνης λευκωματίνης – υπεύθυνη για τη μεταφορά μικρών (τοξικών) μορίων – από τα δάκρυα ερεθισμού.
#5. Το κλάμα μειώνει το στρες
Το κλάμα είναι αυτό που μας ανακουφίζει από το περιττό άγχος. Στο άρθρο του, ο Τζέρι Μπέργκμαν εξηγεί ότι τα δάκρυα απομακρύνουν μερικά από τα χημικά που δημιουργούνται στο σώμα από το άγχος, όπως οι ενδορφίνες λευκίνη-ενκαπαλίνη και η προλακτίνη. Ο Bergman γράφει: «Η καταστολή των δακρύων αυξάνει τα επίπεδα στρες και συμβάλλει σε ασθένειες που επιβαρύνουν το άγχος, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα καρδιακά προβλήματα και τα πεπτικά έλκη».
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψιν όλα τα παραπάνω, την επόμενη φορά που θα σου έρθει να κλάψεις χωρίς να έχει συμβεί κάτι το ιδιαίτερο μη διστάσεις να αφήσεις τα δάκρυα σου ελεύθερα.