GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Βάζει «το χέρι στην τσέπη» το Δημόσιο

Με στόχο να βελτιωθεί η ρευστότητα στην αγορά και να τροφοδοτηθεί η ανάπτυξη, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «πατάει γκάζι» στην ...

Με στόχο να βελτιωθεί η ρευστότητα στην αγορά και να τροφοδοτηθεί η ανάπτυξη, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «πατάει γκάζι» στην πληρωμή οφειλών του Δημοσίου, εκκρεμών επιστροφών φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ σε επιχειρήσεις.

Παρότι η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης (από την οποία 800 εκατ. ευρώ προορίζονται για ληξιπρόθεσμα) και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν επέτρεψαν καταλυτικές εξελίξεις, ήδη τον Ιούλιο έγιναν αυξημένες πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και περισσότερο χρήμα πέφτει στην αγορά αυτό το μήνα.

Μαζικές επιστροφές φόρων γίνονται και από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδωνμετά την ψήφιση των διατάξεων που προβλέπουν άμεση επιστροφή φόρων εισοδήματος σε επιχειρήσεις και ΦΠΑ έως 10.000 ευρώ.

Αυτά ενώ, με την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, από τις αρχές του έτους έως και τον Ιούνιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξόφλησε μόνο 334,5 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα χρέη της γενικής κυβέρνησης με αποτέλεσμα στο τέλος Ιουνίου να διαμορφώνονται σε 3,881 δισ. ευρώ, σχεδόν όσα ήταν δηλαδή στις αρχές του έτους (3,879 δισ. ευρώ).

Τον Ιούνιο πληρώθηκαν 43,3 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης, 94,7 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς επιστροφές φόρων και 43,1 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης (συνολικά στο έτος έχουν καταβληθεί 164,7 εκατ. ευρώ). Στο τέλος Ιουνίου τα «φέσια» του Δημοσίου στην αγορά ήταν 5,134 δισ. ευρώ.

Έτσι, γίνεται τώρα προσπάθεια τόνωσης της ρευστότητας στην αγορά και πληρωμής υποχρεώσεων, προκειμένου να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος αύξησης του ΑΕΠ κατά 1,8%, αλλά και η προϋπόθεση που έχει θέσει το Eurogroup για την εκταμίευση της επόμενης υποδόσης των 800 ευρώ το Φθινόπωρο, το Δημόσιο να πληρώνει για κάθε δύο ευρώ που λαμβάνει από δανεικά, ένα ευρώ από την «τσέπη» του για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.