GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Το 2019 θα ανοίξει για το κοινό το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Στις αρχές ή τα μέσα του 2019 αναμένεται ότι θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό το νεοαναγερθέν αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης...

Στις αρχές ή τα μέσα του 2019 αναμένεται ότι θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό το νεοαναγερθέν αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης. Η προσπάθεια για το στήσιμο της μόνιμης έκθεσης του μουσείου είναι χρονοβόρα και δύσκολη, καθώς χρειάζεται ιδιαίτερα προσεκτικά και καλά μελετημένα βήματα από τους αρχαιολόγους.
Σημειώνεται πως όπως είχαμε γράψει πριν από περίπου έξι μήνες, το στήσιμο της μόνιμης έκθεσης με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου είχε εγκριθεί με την τότε απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου. Με την ίδια απόφαση είχε εγκριθεί συνολική δαπάνη ποσού 700.300 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για την εκτέλεση των εργασιών, την προμήθεια των αναγκαίων υλικών, την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού και κάθε άλλη ενέργεια. Η εκτέλεση του έργου, όπως αναφέρονταν στην απόφαση, είχε ως ημερομηνία ολοκλήρωσης τον Οκτώβρη του 2020.
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης εκτίμησε πως το μουσείο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει για το κοινό περίπου στις αρχές ή τα μέσα του 2019, επισημαίνοντας πως το στήσιμο της μόνιμης έκθεσής του είναι μία δύσκολη και επίπονη εργασία, την οποία εκτελεί με προσοχή και σχολαστικότητα το προσωπικό της εφορείας αρχαιοτήτων. Όπως επισήμανε, υπάρχει άριστη συνεργασία με το δήμο και έχουν γίνει ήδη κάποιες συζητήσεις ώστε όταν το μουσείο είναι έτοιμο, να φιλοξενήσει έκθεση από το Μουσείο της Ραιδεστού.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΠΟ, οι εργασίες που πραγματοποιούνται και που θα πραγματοποιηθούν, ώστε να καταστήσει το μουσείο λειτουργικό είναι:
-Εξοπλισμός των αποθηκών του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης με σύγχρονα και ειδικά συστήματα αποθήκευσης μικρών, μεγάλων και βαρέων αρχαίων αντικειμένων και διαμόρφωση χώρου φύλαξης πολύτιμων αντικειμένων.
-Μεταφορά των αρχαίων αντικειμένων από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής και τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ζώνης προς το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.
-Εργασίες συντήρησης αρχαίων αντικειμένων και προετοιμασία της έκθεσής τους.
-Εποπτικό υλικό και εξοπλισμός πληροφόρησης με φωτογραφική τεκμηρίωση αρχαίων αντικειμένων, παραγωγή βιντεομοντάζ με θέμα τον αρχαιολογικό χώρο της Ζώνης το οποίο θα προβάλλεται στην έκθεση, δημιουργία ιστοσελίδας για το Νέο Μουσείο, καθώς και παραγωγή (γραφιστικός σχεδιασμός και εκτύπωση) εκπαιδευτικών εντύπων, τρίπτυχου δίγλωσσου οδηγού και οδηγού του Μουσείου. Τέλος, παραγωγή αρχαιολογικού υλικού σε ψηφιακή μορφή για χρήση σε πολυμεσικές εφαρμογές.
-Εργασίες διαμόρφωσης του εκθεσιακού χώρου σύμφωνα με την εγκεκριμένη
μουσειογραφική και τη μουσειολογική μελέτη. Εκτύπωση του συνόλου του εποπτικού υλικού (λεζάντες, κείμενα, αφίσες επιφανειών κ.λπ.) και κατασκευή εκθεσιακής μακέτας των Ταφικών Τύμβων της Μικρής Δοξιπάρας.
-Προμήθεια ερμαρίων εισόδου για την αποθήκευση των προσωπικών αντικειμένων των επισκεπτών του Μουσείου. Προμήθεια εκπαιδευτικού εξοπλισμού για τις εκπαιδευτικές και επικοινωνιακές δράσεις του Μουσείου.