GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα το 2017: δημιουργούνται μικρές και αδύναμες επιχειρήσεις

Άρθρο Γνώμης του Γεώργιου Βασιλάκη Οικονομολόγου-Φοροτεχνικού Από το 2009 που έχουμε την εκδήλωση των συμπτωμάτων της κρίσης στην οικονομ...

Άρθρο Γνώμης του Γεώργιου Βασιλάκη Οικονομολόγου-Φοροτεχνικού

Από το 2009 που έχουμε την εκδήλωση των συμπτωμάτων της κρίσης στην οικονομία οδηγηθήκαμε στη συρρίκνωση κλάδων με συνεπακόλουθο το κλείσιμο επιχειρήσεων και την εκδήλωση του φαινομένου μαζικών διακοπών δραστηριότητας.

Η μείωση της κατανάλωσης η αλλαγή συμπεριφοράς των καταναλωτών ενόψει αβεβαιότητας και τα capital control με παράλληλη διακοπή των τραπεζικών εργασιών έφεραν αποτέλεσμα. Το 2016 μετά από το 2015 ήταν το έτος που από τη σκέψη για λουκέτο περάσαμε στη πραγματική διακοπή χιλιάδων επιχειρήσεων θα παραθέσω πίνακα με το ισοζύγιο μεταξύ ενάρξεων και διακοπών δραστηριότητας.
Ερχόμαστε λοιπόν στο Έτος 2017 που ζούμε μια πραγματικότητα όπου για να μπορέσει να επιβιώσει κάποιος η κάποιοι μη μισθωτοί πρέπει να αντιμετωπίσουν το φορολογικό και ασφαλιστικό κόστος και να αποφύγουν τη γραφειοκρατία που έχει απαγορευτικό κόστος σε μια εν γενέσει δραστηριότητα.

Η διέξοδος λοιπόν είναι η έκρηξη δημιουργίας ΙΚΕ είτε λόγω του ότι είναι η ποιό εύκολα μετασχηματιζόμενη σε άλλη μορφή επιχείρησης αλλά και το γεγονός ότι τα μέλη της δεν έχουν υποχρέωση ασφάλισης εκτός από τον διαχειριστή. Όταν καταγράφεις λόγω εξώθησης δημιουργία εταιριών είτε λόγω λύσης άλλων μορφών και αυτό καταγράφεται στους πίνακες του ΓΕΜΗ πρέπει εκτός του ποσοτικό στοιχείο να κοιτάς και το ποιοτικό στοιχείο.

Η ανεργία είναι ο λόγος που ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις προχωρούν στη δημιουργία ΙΚΕ και όχι η ζήτηση για υπηρεσίες , καταναλωτικά αγαθά βρήκαν διέξοδο σε αυτή τη κίνηση. Όμως ούτε ο αριθμός απασχολουμένων ούτε τα κεφάλαια που επενδύθηκαν αλλά κυρίως το ότι δεν έχουμε ιδιαίτερα σε καινοτόμες δράσεις επένδυση .

Η κατάσταση λοιπόν έχει ως εξής το 2017 6 στις 10 επιχειρήσεις που άνοιξαν είναι ατομικές και κυρίως λόγω της απειλής ανεργίας η μετά από περίοδο ανεργίας και στο τομέα των εταιριών έκλεισαν 799 ΕΠΕ και συστάθηκαν μόνο 200 άρα ένα μέρος αυτών σαν διάδοχο σχήμα έχουν τις ΙΚΕ 4405 δημιουργήθηκαν το 2017 σε σχέση με το 2016 αύξηση 47% .Από τις συνολικά 17396 διαγραφές επιχειρήσεων 12492 για το ίδιο διάστημα είναι ατομικές που σε αυτό το κλίμα δεν θα επιβίωναν με το φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον.

Ερχόμαστε λοιπόν στο συνολικό κάδρο ιδρύθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2017 20.049 επιχειρήσεις αύξηση κατά 2,96% και διέκοψαν τη δραστηριότητα οριστικά 17396 έναντι 22.338 το 2016 το οποίο σημαίνει ότι έχουμε μείωση των διακοπών δραστηριότητας κατά 22,33% .Στις διαγραφές καταγράφονται επιχειρήσεις που είναι σε λύση- εκκαθάριση σε πτώχευση σε αναγκαστική διαχείριση διαγραφή λόγω διάσπασης είτε λόγω συγχώνευσης .

Δεν έχουμε έκρηξη χαράς και ανοίγουν επιχειρήσεις απλά μέσα στο 2016 έκλεισαν πάρα πολλές επιχειρήσεις και εξ αιτίας ενός προσωρινού εμπάργκο διακοπής επιχειρήσεων με αναδρομική ημερομηνία που ρυθμίστηκε και λόγω χαλάρωσης των capital controls μπόρεσαν να κλείσουν όσοι από το 2015 το είχαν αποφασίσει και δεν μπορούσαν λόγω κλειστών τραπεζών να το κάνουν αλλά και λόγω ΕΦΚΑ έκλεισαν όσοι ήταν μισθωτοί και παράλληλα είχαν ατομική δραστηριότητα μαζικά .

Η μετανάστευση και η επιβολή ασφαλιστικών εισφορών σε όσους είχαν απαλλαγή από τον ΟΑΕΕ λόγω πλήρους απασχόλησης σαν μισθωτοί δεν άφησαν περιθώρια επιλογής σε όποιον δεν ήθελε να έχει και το τέλος επιτηδεύματος και ασφαλιστικές εισφορές με μηδενικό εισόδημα ένα μέρος επέλεξε να είναι μέλος ΙΚΕ χωρίς επιπλέον ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις και ευθύνες.

Οι διαγραφές έναντι εγγραφών ήταν 2867 περισσότερες το 2016 ενώ το 2017 έχουμε αντιστροφή αριθμών με 2653 περισσότερες εγγραφές από διαγραφές.
Ο χρόνος είναι ο μέγιστος κριτής για την αντοχή των επιχειρήσεων το οικονομικό κλίμα ο δείκτης οφειλών που δημιουργούν οι επιχειρήσεις σε Δημόσιο και ΕΦΚΑ οι επιχειρηματίες υπό οιαδήποτε μορφή δεν προοιωνίζουν ασφαλή αποτελέσματα θετικά.

· Η Αναγωγή των στοιχείων είναι για το διάστημα 01/01-24/08/2016 και αντίστοιχα συγκρινόμενο με το ίδιο διάστημα του 2017