GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Οι πρώην εργαζόμενοι στην αλλαντοβιομηχανία ΘΡΑΚΗ ΑΕ… ανταμώνουν!!!

Αύριο Σάββατο στις 10:00 το πρωί, οι πρώην εργαζόμενοι στην αλλαντοβιομηχανία ΘΡΑΚΗ ΑΕ στις Φέρες, θα πραγματοποιήσουν το πρώτο τους αν...

Αύριο Σάββατο στις 10:00 το πρωί, οι πρώην εργαζόμενοι στην αλλαντοβιομηχανία ΘΡΑΚΗ ΑΕ στις Φέρες, θα πραγματοποιήσουν το πρώτο τους αντάμωμα μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια που έκλεισαν πίσω τους για τελευταία φορά την πόρτα της βιομηχανίας.
Η περιπέτεια τους ξεκίνησε τότε, και πέρασαν πολλά για να κατορθώσουν να επιβιώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους.
Αύριο λοιπόν, θέλουν να ανταμώσουν γιατί νιώθουν την ανάγκη να μάθουν ο ένας τα νέα του άλλου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, θα πραγματοποιήσουν και τρισάγιο στη μνήμη των δύο ιδρυτών (αδελφοί Ποταμιάνου) του εργοστασίου αλλά και των συναδέλφων τους που δε ζουν πια και θα διαβαστούν όλα τα ονόματα όλων όσων εργάστηκαν τα χρόνια της ακμής στη βιομηχανία.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα ερείπια πια των εγκαταστάσεων του εργοστασίου, που έμεινε αναξιοποίητο να ρημάξει από το χρόνο…
Ωστόσο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το κτιριακό συγκρότημα του εργοστασίου πουλήθηκε πριν λίγο καιρό στον επιχειρηματία Φιλιππόπουλο, ιδιοκτήτης της εταιρείας ανακύκλωσης ΕΛΒΑΝ, που έδωσε και την άδεια για να πραγματοποιηθεί αυτή τη συνάντηση.
Το ιστορικό της ΘΡΑΚΗ ΑΕ
Η αλλαντοβιομηχανία Θράκη ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια του Έβρου.
Ιδρύθηκε το 1972 από την οικογένεια Ποταμιάνου με έδρα το δήμο Φερρών Έβρου και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1975.
Το 1993, ύστερα από μία ζημιογόνο πορεία που οδήγησε αρχικά στη μετοχοποίηση των χρεών της εταιρείας από την ΕΒΑ, η εταιρεία πέρασε στην ιδιοκτησία του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Σπέντζου μέσω της εταιρείας Spentzos K.G.
Την περίοδο εκείνη η Θράκη λειτουργούσε δύο μικρές μονάδες επεξεργασίας κρέατος και παραγωγής αλλαντικών στην Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη αντίστοιχα, είχε κύκλο εργασιών περίπου 12 εκατ. ευρώ και απασχολούσε 250 άτομα.
Η εξαγορά έθεσε νέες βάσεις ανάπτυξης για την εταιρεία. Οι παραγωγικές της μονάδες αυξήθηκαν και πραγματοποιήθηκε επενδυτικό πρόγραμμα που ξεπέρασε τα 80 εκατ. ευρώ που κάλυψε την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό.
Σταδιακά οι πωλήσεις ακολούθησαν ανοδική πορεία με αύξηση 21,3% το 1999 και 16,6% το 2000 φθάνοντας τα 178 εκατ. ευρώ τζίρο.
Η εταιρεία, υπό την ιδιοκτησία του Κ. Σπέντζου, απέκτησε καθετοποιημένη δομή παράγοντας και διανέμοντας όλα τα προϊόντα νωπού και κατεψυγμένου κρέατος, καθώς και μια ολοκληρωμένη σειρά αλλαντικών έφθασε προ επταετίας να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κρέατος και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αλλαντικών στη χώρα.
Η αύξηση των μεγεθών οδήγησε τη διοίκηση να καταθέσει αίτηση εισαγωγής της στο Χ.Α., κάτι που ωστόσο δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Παράγοντες όπως η νόσος των τρελών αγελάδων που πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας, η σημαντική υποχώρηση της τιμής πώλησης του χοιρινού κρέατος, οι αθρόες εισαγωγές και η εμφάνιση νέας γενιάς ανταγωνιστών όπως η Creta Farm, που άλλαξε την εικόνα του κλάδου όπου μονοπωλούσαν ονόματα όπως ο Νίκας και ο Υφαντής, επηρέασαν σημαντικά την ακριτική βιομηχανία.
Υπό το βάρος του υψηλού δανεισμού αναγκάστηκε να κλείσει ορισμένες από τις μονάδες της.
Το 2004, δημοσιεύματα του τύπου την έφερναν κοντά στη ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών ενώ το 2005, η ΕΛΓΕΚΑ βρέθηκε κοντά στην εξαγορά του 14% της Θράκη αλλά και την αποκλειστική αντιπροσωπεία εμπορίας και διανομής η οποία προέβλεπε τη σύνταξη από κοινού επιχειρηματικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της εταιρείας, χωρίς ωστόσο η συμφωνία να προχωρήσει.
Υπό το βάρος των διαρκώς αυξανόμενων ζημιών, η παραγωγική δραστηριότητα της εταιρείας περιορίζεται στον Έβρο και την Κομοτηνή.
Οι πιστώτριες τράπεζες αρνούνται να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω την εταιρεία που κλείνει το 2006 με ζημιές 23 εκατ. ευρώ από ζημιές 19 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.
Την άνοιξη του 2006 ο υφυπουργός οικονομικών Π. Δούκας είχε δώσει την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σε τράπεζες για τη ρύθμιση οφειλών από δάνεια επιχειρήσεων στους νομούς Δράμας, Καβάλας, Ροδόπης, Ξάνθης και Έβρου.
Με βάση τη ρύθμιση αυτή η εταιρεία Θράκη, καθώς και άλλες επιχειρήσεις, θα μπορούσε να ρυθμίσει οφειλές από ληξιπρόθεσμα και μη δάνεια τα οποία είχαν σχηματιστεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2006, και τα οποία είχαν αποληφθεί για πάγιες εγκαταστάσεις και κεφάλαια κίνησης. Με βάση την ίδια ρύθμιση η διάρκεια αποπληρωμής θα ήταν 10ετής με την τελευταία 6μηνιαία δόση να καταβάλλεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.
Έτσι κατατίθεται αίτηση υπαγωγής της Θράκη Α.Ε. σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης σύμφωνα με το άρθρο 46α του Ν. 1892/90 η οποία έγινε δεκτή από το Εφετείο Θράκης. Με την υπ΄ αριθμόν 576/2007 απόφασή του η Εθνική Κεφαλαίου διορίζεται ως ειδική εκκαθαρίστρια και δίνεται άδεια για τον διορισμό προσωρινής διοίκησης με μοναδικό σκοπό την άμεση εκκαθάριση της εταιρείας.
Πρόκειται για τους «τίτλους τέλους» ακόμη μιας ελληνικής βιομηχανίας…αφήνοντας στο δρόμο 135 εργαζόμενους.