GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τελευταία θέση για την Ελλάδα στη χρήση ποδηλάτου

Πολλοί ευρωπαίοι πολίτες έχουν ποδήλατο στο σπίτι τους. Αλλά όπως φαίνεται εκεί μένει. Μόλις το 8% από αυτούς το χρησιμοποιούν στις καθ...

Πολλοί ευρωπαίοι πολίτες έχουν ποδήλατο στο σπίτι τους. Αλλά όπως φαίνεται εκεί μένει. Μόλις το 8% από αυτούς το χρησιμοποιούν στις καθημερινές τους μετακινήσεις, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο.
Όσοι από έμας έχουν μεγαλώσει σε μικρές πόλεις, είχαμε την χαρά να χρησιμοποιούμε ποδήλατο σχεδόν καθημερίνα. Σίγουρα ήταν ένα παιχνίδι για εμάς όμως αυτό θα μπορούσε μεγαλώνοντας να γίνει και ένα μεταφορικό μέσο.
Θυμάμαι ακόμη την μητέρα μου να μου λέει πως έπρεπε να ξεκινήσει από νωρίς το πρωί με το ποδήλατο για να πάει στο λύκειο της που ήταν στο κέντρο της πόλης ένω αυτή έμενε στα προάστια. Τότε στην δεκαέτια του 50’ και του 60’, ακόμη και νωρίτερα έπρεπε μάλιστα να έχεις άδεια κυκλοφορίας και το ποδήλατο σου να έχει πινακίδες κυκλοφορίας. Ήταν ένα από τα κύρια μεταφορικά μέσα σε αρκετές πόλεις.

Όμως όπως όλα δείχνουν τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα τα ποδήλατα πλέον είναι μόνο για εκδρομές και βόλτες και όχι για να πηγαίνει κάποιος στην δουλειά του.
Πολλοί λένε πως τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία είναι κίνδυνος θάνατος για τους ποδηλάτες. Γι’αυτό και φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τα ποδήλατα στις καθημερινές τους μετακινήσεις.
Και είναι αλήθεια. Δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι, ή αν υπάρχουν είναι περιορισμένοι, για παράδειγμα στη Λευκωσία είναι μόνο κατά μήκος του ποταμού Πεδιαίου ενώ στη Λεμεσό στον παραλιακό, και φυσικά οι οδηγοί αρκετές φορές δεν έχουν την κατάλληλη παιδεία να αντιμετωπίσουν τους ποδηλάτες ως ανθρώπους παρά ως αντικείμενα.
Συχνά κορνάρουν στους ποδηλάτες και πολλές φορές τους προσπερνούν με ηλιγγιώδη ταχύτητα με αποτέλεσμα οι ποδηλάτες να διατρέχουν άμεσο κίνδυνο.
Κύπρος, Μάλτα, Ρουμανία, Ελλάδα και Πορτογαλία είναι το TOP 5, από το…τέλος, στις χώρες που χρησιμοποιούν το ποδήλατο στην καθημερινότητα τους.
Η χρήση ποδηλάτου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και της Σκανδιναβίας.