GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Σαμοθράκη: Τα προβλήματα της φετινής ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας

Τον χειμώνα που μας πέρασε κάποια στιγμή μας τάξανε μέχρι και πέντε πλοία για την φετινή τουριστική σεζόν. Παρόλα αυτά κοντεύουμε στο α...

Τον χειμώνα που μας πέρασε κάποια στιγμή μας τάξανε μέχρι και πέντε πλοία για την φετινή τουριστική σεζόν.
Παρόλα αυτά κοντεύουμε στο αποκορύφωμα της σεζόν και είμαστε με ένα πλοίο και αυτό όχι για κάθε μέρα μιας και χρειάζεται 2 μέρες για να κάνει το ίδιο πλοίο το δρομολόγιο προς και από Λαύριο.
Ίσως οι μέρες που επιλέχθηκαν να γίνει το δρομολόγιο του Λαυρίου να είναι οι καλύτερες, δεν παύει όμως το νησί να μένει 2 μέρες χωρίς καράβι.
Μόνο εγώ γνωρίζω τρεις περιπτώσεις από άτομα που είτε κάθισαν λιγότερο είτε δεν ήρθαν καθόλου:

Η πρώτη περίπτωση ήταν ένα άτομο που ήρθε από μακριά στην Αλεξανδρούπολη για έναν γάμο συγγενικού του προσώπου και ήθελε να κατέβει και 3 μέρες στην Σαμοθράκη για να γνωρίσει για πρώτη φορά το νησί των γονιών του.
Αν δε… Ο γάμος έγινε Σάββατο, στην Σαμοθράκη κατέβηκε Κυριακή βράδυ γιατί δεν προβλέφθηκε η πιθανότητα κάποιος να μπορεί να έρθει για μια μονοήμερη κυριακάτικη εκδρομή. Λόγω του δρομολογίου για Λαύριο έφυγε Τρίτη άγρια ξημερώματα (5:50), ενώ θα πετούσε Τετάρτη απόγευμα…
Η δεύτερη περίπτωση ήταν ένας γνωστός μου από Καβάλα, είχε άδεια Δευτέρα με Τετάρτη, οπότε ήθελε να έρθει Σάββατο και να φύγει Τετάρτη.
Με τα υπάρχοντα δρομολόγια δεν ήρθε… Θα μου πείτε Τετάρτη βράδυ έχει. Ναι υπό κανονικές συνθήκες* έχει στις 10 το βράδυ, μετά τα μεσάνυχτα στην Αλεξανδρούπολη και 1,5-2 ώρες για Καβάλα, 2 η ώρα τα ξημερώματα το νωρίτερα θα ήταν σπίτι του, πρώτον τα παιδιά θα ταλαιπωρούνταν όλη νύχτα κι ο ίδιος έπρεπε στις 6 να σηκωθεί να πάει στην δουλειά. Πήγε Χαλκιδική με πολύ λιγότερα έξοδα μετακίνησης και άφησε και τα χρήματα που είχαν ετοιμαστεί για την Σαμοθράκη αλλού.
» Εκείνη την Τετάρτη λόγω καιρού το ΣΑΟΣ ΙΙ έφτασε Σαμοθράκη μετά τα μεσάνυχτα, οπότε όλα όσα προανέφερα θα πηγαίνανε 2,5-3 ώρες μετά κι ο άνθρωπος θα πήγαινε στη δουλειά χωρίς να κοιμηθεί.
Τρίτη περίπτωση, ήρθε ο ξάδερφος μου στην Καβάλα από την Αμερική, ήθελαν να έρθουν με τα παιδιά του και την θεία μου την Τετάρτη, δεν είχε, ήρθαν την Πέμπτη, με σκοπό να φύγουν Τρίτη ή Τετάρτη πρωί. Αναγκαστικά θα φύγουν σήμερα. Δεν μπορούμε να παρηγορήσουμε τα παιδιά που δεν θέλουν να φύγουν, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα να περιμένουν το νυχτερινό της Τετάρτης.
Αυτά ξέρω εγώ. Πόσα τέτοια περιστατικά θα υπάρχουν άραγε;
Ένα ακόμη πλοίο να υπήρχε, έστω και ταχύπλοο, η κατάσταση θα ήταν κάπως, όχι τελείως, διαφορετική. Από τις δικές μου περιπτώσεις, η πρώτη και η τρίτη, θα εξυπηρετούνταν και με ταχύπλοο.
Εν προκειμένω, νομίζω πως δεν φταίνε μόνο οι δύο εταιρείες. Φταίνε πολλοί, φταίνε οι ναυπηγοί που έβγαλαν τις εταιρείες από τα χρονοδιαγράμματα τους, φταίνε όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες που καθυστερούν τις εταιρείες λόγω γραφειοκρατίας*, φταίει και το Υπουργείο που δεν επισπεύδει τις διαδικασίες, το οποίο επίσης φταίει που επέτρεψε την εκτέλεση του δρομολογίου για το Λαύριο χωρίς να υπάρχει πλοίο αντικαταστάτης όπως προέβλεπε η σύμβαση, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου Σαμοθράκης, φταίνε οι δήμαρχοι και οι λοιποί φορείς Σαμοθράκης, Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας που δεν πιέζουν και αφήνουν την Σαμοθράκη μεσοκαλόκαιρα σε αυτήν την κατάσταση. Ίσως φταίνε και οι εταιρείες που δεν τήρησαν ή δεν πίεσαν τους ναυπηγούς να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα τους.
*Γραφειοκρατία: το αποτέλεσμα της γιγάντωσης του δημοσίου τομέα για την εξυπηρέτηση πολιτικών – ψηφοθηρικών συμφερόντων.
Πιστεύω και η εταιρεία SAOS FERRIES πως αν γνώριζε αυτήν την άσχημη εξέλιξη να μένει το νησί για δύο 24ωρα περίπου χωρίς συγκοινωνία, ίσως προγραμμάτιζε αλλιώς το δρομολόγιο του Λαυρίου, πχ να φεύγει από Σαμοθράκη αντί τις 12 το μεσημέρι στις 7 ή ακόμη και στις 9 το βράδυ και να κάνει δρομολόγιο από Σαμοθράκη για Αλεξανδρούπολη Πέμπτη ξημερώματα, οπότε ουσιαστικά το νησί θα έμενε μόνο μία ημέρα χωρίς πλοίο.
Του συνεργάτη μας: