GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Καμία ελπίδα για τον ΕΔΟΕΑΠ;

Δυσοίωνα είναι τα σενάρια και οι πληροφορίες που αφορούν τις εξελίξεις για την επόμενη ημέρα στο Ταμείο των ΜΜΕ, τον ΕΔΟΕΑΠ. Σχεδόν δύο...

Δυσοίωνα είναι τα σενάρια και οι πληροφορίες που αφορούν τις εξελίξεις για την επόμενη ημέρα στο Ταμείο των ΜΜΕ, τον ΕΔΟΕΑΠ. Σχεδόν δύο χρόνια μετά την κατάργηση του αγγελιόσημου, ως οιονεί εργοδοτικής εισφοράς, κράτος, εργοδότες και συνδικαλιστικές ενώσεις δεν κατάφεραν να βρουν την κοινή συνισταμένη για τη σωτηρία του Οργανισμού και τη μετατροπή του σε ένα μεγάλο Ταμείο Υγείας για όλα τα Μέσα. Πρωτίστως, η ευθύνη ανήκει στους ανθρώπους που χειρίστηκαν το μείζον αυτό θέμα, τους Γ. Κατρούγκαλο και Τ. Πετρόπουλο, από την κυβέρνηση, τους Δ. Κουμπιά, Γ. Σαββίδη, Μ. Γκανά, από ΠΟΕΣΥ, ΕΠΗΕΑ, και τον Π. Κυριακόπουλο από τους εργοδότες.
Η τελευταία τριμερής συνάντηση αναμένεται να γίνει σήμερα, Δευτέρα, στο υπουργείο Εργασίας, αλλά ήδη, σε συνάντηση ΕΣΗΕΑ-ΕΙΤΗΣΕΕ, δηλώθηκε από την πλευρά των ιδιοκτητών τηλεόρασης πως δεν υπάρχει πλέον κανένα ενδιαφέρον για τη διεύρυνση του ΕΔΟΕΑΠ ώστε να ενταχθούν στο Ταμείο και οι άλλες ειδικότητες εργαζομένων των καναλιών. Οι άλλες εργοδοτικές ενώσεις έχουν ήδη εκδηλώσει τη διαφωνία τους με τη θεσμοθέτηση πόρου. Και η κυβέρνηση, ενώ θεσμοθετεί το 2% επί της αγοράς νέων ψηφιακών μέσων αναπαραγωγής για πνευματικά δικαιώματα, δεν συμπεριλαμβάνει τους εκδότες και τους δημοσιογράφους σε αυτά. Επιπλέον, ενώ θεσμοθετεί πόρο υπέρ των τελωνειακών μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ, αρνείται να βάλει πόρο για το Ταμείο Ασφάλισης των εργαζομένων στα ΜΜΕ και επιρρίπτει τις ευθύνες στους εργοδότες που εδώ και δύο χρόνια δεν πληρώνουν καν ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζομένους τους!
Υπέρ λύσης στον ΕΔΟΕΑΠ έχει ταχθεί στο μεταξύ και ο ΠΣΑΤ, ενώ η ΕΣΗΕΑ έχει λάβει ήδη απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας σε περίπτωση που ναυαγήσει η συζήτηση στην τριμερή.
 Κι ένα και δύο σενάρια για Ταμείο Υγείας των ΜΜΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, με επίκεντρο την πρόταση του Σταύρου Καπάκου, η οποία εστάλη με mail στους εργαζόμενους-ασφαλισμένους και δεν παρουσιάστηκε στη γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ την περασμένη Τρίτη, συζητούνται διαφορετικά σενάρια για το Ταμείο των ΜΜΕ. Το επικρατέστερο, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, είναι, μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στην τριμερή, να μετατραπεί ο ΕΔΟΕΑΠ σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και έτσι να αποσπαστεί η επικούρηση από το Ταμείο. Στον ΕΔΟΕΑΠ θα παραμείνουν για παροχές υγείας οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και το Ταμείο θα συνδεθεί με τον ΕΟΠΥΥ.