GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Στα όρια της κατάρρευσης οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ στον Έβρο

Το Υπουργείο Γεωργίας αναμένει αιτήματα και προτάσεις Σε συνέχεια της γραπτής Ερώτησης (28/03) συζητήθηκε σήμερα (13/07) στην Ολομέλε...

Το Υπουργείο Γεωργίας αναμένει αιτήματα και προτάσεις
Σε συνέχεια της γραπτής Ερώτησης (28/03) συζητήθηκε σήμερα (13/07) στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση για το ίδιο θέμα που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ (Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων) – ΓΟΕΒ (Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων), αλλά και τις ζημιές που έχουν δημιουργηθεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα του 2014-15.
Ο Βουλευτής κατά τις δύο ομιλίες του τόνισε ότι:
  • Οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, που προσπάθησαν να σηκώσουν το βάρος της αποκατάστασης των ζημιών από τα πλημμυρικά φαινόμενα μέσα από τις εισφορές μόνο των αγροτών, είναι αποδυναμωμένοι γιατί η φοροληστρική επιδρομή σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.
  • Η ΔΕΗ είναι έτοιμη να διακόψει την ηλεκτροδότηση στα αντλιοστάσια, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών προς αυτή κι αυτό θα είναι καταστροφικό εν μέσω θέρους.
  • Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να ενισχύσει οικονομικά αυτούς τους Οργανισμούς, κυρίως στις παραμεθόριες περιοχές, αλλά αδιαφορεί…
  • Δεν υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για την αποκατάσταση των υποδομών, των καναλιών και των φραγμάτων.
  • Οι αγροκτηνοτρόφοι δεν γνωρίζουν ότι θα πρέπει κάθε χρόνο να υποβάλλουν αιτήματα για την αποκατάσταση των ζημιών και οφείλει να το γνωστοποιήσει αυτό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με σχετική εγκύκλιο.
  • Στο νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ πρέπει να συμπεριληφθούν εκτάσεις που έχουν πραγματική ανάγκη άρδευσης, αφού εξασφαλιστεί το προαπαιτούμενο που είναι ο αναδασμός αυτών, στις περιοχές της Ορεστιάδας, του Διδ/χου, του Σουφλίου, του Τυχερού, των Φερών και της Αλεξ/πολης.
  •  Το συμπέρασμα που προέκυψε από την όλη συζήτηση είναι ότι οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ του Νομού Έβρου σε περίπτωση που υποβάλλουν σχετικά αιτήματα οικονομικής τους ενίσχυσης στο Υπουργείο για το τρέχον έτος, αυτά θα εξεταστούν με θετικό πρόσημο και διάθεση, όπως απήντησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασ. Κόκκαλης, στην δευτερολογία του
    Δείτε την ομιλία του σε αυτόν τον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=i9e140g5cGg
    Αναλυτικά η πρωτολογία

    «Κύριε Υφυπουργέ, τα πλημμυρικά φαινόμενα του 2014-2015 στον Έβρο προκάλεσαν μεγάλες ζημιές, μεγάλες καταστροφές, οι οποίες πραγματικά ήταν πρωτόγνωρες, αφού η περιοχή μας είχε να αντιμετωπίσει παρόμοιες εδώ και τριάντα χρόνια.
    Οι τοπικές αρχές στο σύνολό τους, μαζί με τους κατοίκους, κινητοποιήθηκαν άμεσα. Εξασφάλισαν τις απαιτούμενες πιστώσεις και αποκατέστησαν τις ζημιές που πραγματικά ήταν καίριες σε ό,τι αφορά τα αναχώματα τόσο κατά μήκος του ποταμού Έβρου όσο και κατά μήκος των παραποτάμων του Άρδα και Ερυθροπόταμου του Διδυμότειχου.
    Τα έντονα, όμως, καιρικά φαινόμενα κατέστρεψαν και υποδομές γύρω από το αρδευτικό μας σύστημα, αλλά ταυτόχρονα κατέστρεψαν, με φερτά υλικά, ολόκληρες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Επίσης, με φερτά υλικά γέμισαν όλα τα κανάλια, τα οποία, ως γνωστό, χρησιμοποιούνται για τις αρδεύσιμες γαίες.
    Οι κατά τόπους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, δηλαδή οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων -για αυτούς που μας παρακολουθούν- και ο Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων της Ορεστιάδας σήκωσαν το βάρος της αποκατάστασης της καταστροφής που υπέστησαν οι υποδομές των περιοχών αυτών, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα στο σύνολό τους.
    Η φορολογική και φοροληστρική επιδρομή, που πραγματικά έχετε εξαπολύσει στα αγροτικά εισοδήματα, έχει ως αποτέλεσμα να αδυνατεί ο αγροτικός κόσμος να ανταποκριθεί στην πληρωμή των εισφορών. Οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ είναι πλέον αποδυναμωμένοι, καθώς η πηγή των εσόδων τους είναι οι αγροτικές εισφορές. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και επίσης, να μην μπορούν να πληρώσουν τα χρωστούμενα στη ΔΕΗ. Υπάρχει κίνδυνος διακοπής ηλεκτροδότησης.
    Άλλωστε, σας είχα κάνει και γραπτή ερώτηση, όπου στη γραπτή απάντηση που μας δώσατε, μας πληροφορήσατε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να ενισχύει οικονομικά αυτούς τους Οργανισμούς και κυρίως τις παραμεθόριες περιοχές, σε ό,τι αφορά τη συντήρηση, τη διοίκηση, την εποπτεία και την αποκατάσταση των ζημιών.
    Δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα δεν έχετε προβεί σε ενέργειες. Οφείλετε να μας πείτε, λοιπόν, σε ποιες πρωτοβουλίες θα προχωρήσετε για τη χρηματοδότηση των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ και τι θα κάνετε με το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ. Υπάρχει σχεδιασμός για την αποκατάσταση των υποδομών, των καναλιών, των φραγμάτων, καθώς επίσης και των αγροτεμαχίων, τα οποία έχουν αμμολόφους; Μάλιστα, στo Σουφλί είναι εμφανείς για όποιον περνάει από την περιοχή μας.
    Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε».
    Αναλυτικά η δευτερολογία
    «Κύριε Υφυπουργέ, ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσα από μία εγκύκλιο κάνατε τη γνωστοποίηση της διαθεσιμότητας από πλευράς Υπουργείου. Γιατί δεν το πράττετε και για το 2017; Ένα είναι αυτό.
    Δεύτερον, δεν γνωρίζουν οι άνθρωποί μας, οι αγροτοκτηνοτρόφοι, που ως γνωστόν είναι μέλη των διοικητικών συμβουλίων, ότι θα πρέπει να ζητούν κατ’ έτος τη δική σας οικονομική ενίσχυση, τη χρηματοδότηση, όπως οφείλετε και όπως το περιγράψατε στον σχετικό νόμο, αλλά και στη σχετική γραπτή απάντηση.
    Για να είμαι εδώ, όμως, και να μετατρέπω μία γραπτή ερώτηση σε επίκαιρη σημαίνει ότι τα προβλήματά μας δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Οι εκκρεμότητες παραμένουν και γι’ αυτό, μια και το συζητάμε, μπορείτε να εκδώσετε μία εγκύκλιο του Υπουργείου σας, που θα απευθύνεται στα ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ του Έβρου. Ταυτόχρονα, όμως, πιστεύω ότι και μέσα από αυτήν τη διαδικασία θα ενημερωθούν.
    Το μπάζωμα των αρδευτικών και των αποστραγγιστικών καναλιών, το γέμισμα των γεωτρήσεων από φερτά υλικά είναι πάρα πολύ έντονο. Θα σας παρακαλέσω πολύ να προγραμματίσετε μία επίσκεψη είτε εσείς είτε οι δύο Υπουργοί σας, να δείτε από κοντά ότι για να αποκατασταθεί ένα στρέμμα από αυτά που έχουν τους αμμόλοφους, που προανέφερα, χρειάζονται 2.000 ευρώ. Η αξία του στρέμματος είναι 600 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχουν τις αντοχές οι άνθρωποι αυτοί να αποκαταστήσουν την καλλιεργήσιμη γη που είχαν μέχρι πρότινος στα χέρια τους.
    Και θα πρέπει εσείς να αναλάβετε πρωτοβουλία ως αρμόδιο Υπουργείο και να λύσετε πάγια προβλήματα και αιτήματα τα οποία πραγματικά δημιουργήθηκαν εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων.
    Κι επίσης δε, θα ήθελα να σας ενημερώσω κι εσάς, κύριε Πρόεδρε, και το Σώμα ότι το 80% της καλλιεργήσιμης γης του Έβρου καλλιεργείται. Το 60% αυτής της καλλιεργήσιμης γης αρδεύεται.
    Εφόσον αυτή τη στιγμή ετοιμάζει το ελληνικό κράτος και κυρίως το Υπουργείο σας τη χρήση του νέου προγράμματος ΕΣΠΑ, θα πρέπει να συμπεριλάβετε εκτάσεις οι οποίες έχουν πραγματικά ανάγκη άρδευσης και υπάρχει η τεχνική δυνατότητα, τόσο στην περιοχή της Ορεστιάδος όσο και στις περιοχές του Διδυμοτείχου, του Σουφλίου, του Τυχερού, των Φερών και της Αλεξανδρούπολης. Το έχουν ανάγκη.
    Θέλω να σας πω ότι η λεκάνη απορροής του Έβρου και η πεδιάδα αυτού είναι η μεγαλύτερη της βαλκανικής και μπορεί αυτός ο κάμπος του Έβρου να σιτίσει τη μισή Ελλάδα. Νομίζω ότι το στοίχημα είναι μεγάλο. Κι εσείς, μια και κατάγεστε από περιοχή του κάμπου της Θεσσαλίας, νομίζω ότι αντιλαμβάνεστε την προστιθέμενη αξία που θα έχει για την περιοχή μας.
    Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε».