GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Καπνά: Εκτιμήσεις για αυξημένη σοδειά στη Ροδόπη

Δυνατοί άνεμοι έπληξαν τη Ροδόπη, Δευτέρα και Τρίτη 18-19 Ιουλίου, με αποτέλεσμα καλλιέργειες να μετρούν ‘πληγές’. Σημαντικότερες ζημιέ...

Δυνατοί άνεμοι έπληξαν τη Ροδόπη, Δευτέρα και Τρίτη 18-19 Ιουλίου, με αποτέλεσμα καλλιέργειες να μετρούν ‘πληγές’.
Σημαντικότερες ζημιές στα ξηραντήρια καπνού, κυρίως στα χωριά Μέγα Πιστό, Μίσχος και σε παρακείμενους οικισμούς. Εκεί, οι αέρηδες ήταν τόσο δυνατοί που οι καπνοπαραγωγοί βρέθηκαν προ εκπλήξεων και είδαν τις καλλιέργειές τους να ‘πετούν’.
Ένας από αυτούς και ο Χασάν Ιρφάν, καλλιεργητής καπνού και κερασιών, βλέπει τα ακραία καιρικά φαινόμενα να πλήττουν δις τις καλλιέργειές του το τελευταίο δίμηνο. «Φοβάμαι ότι δεν θα αποζημιωθούμε, γιατί έτσι έγινε και με τα κεράσια, γιατί πριν λίγο καιρό μου χάλασε πολύ η καλλιέργεια από χαλάζι», μας λέει, ενώ για τις απώλειες που σημειώνει εξηγεί ότι «είχα βάλει περίπου 200 κιλά κι έτσι όπως τα υπολογίζω μπορεί να χάθηκαν ακόμη και τα μισά».
Εμείς τον πετυχαίνουμε μαζί με την οικογένειά του, να έχουν μόλις μαζέψει όσα περισσότερα μπορούν από τα καπνά. Τα είχε κενώσει σχετικά καλά από τον αέρα, αλλά το οικόπεδό του ήταν σε τέτοιο σημείο, στην είσοδο του χωριού του, όπου είχε πάρα πολλά μποφόρ. Αφότου μαζέψει την καλλιέργεια, μας λέει ότι εμπορεύεται με «περίπου 4,8 ευρώ το κιλό, άρα καταλαβαίνετε ότι έχει χαθεί πολύ χρήμα» και προσθέτει ότι «ζημιά είναι και τα ξηραντήρια που σκίστηκαν, γιατί πρέπει να μπουν καινούργια».

Εκτός από τα καπνά, ζημιές υπέστησαν και άλλες καλλιέργειες, όπως οι καλλιέργειες αχλαδιών και λοιπών καρποφόρων δέντρων. Όπως μας γνωστοποιεί ο αναγνώστης μας Σουρτσέ Κενάν «ισχυροί άνεμοι στο χωριό Κοπτερό έχουν προκαλέσει προβλήματα σε καλλιέργειες αχλαδιάς και σπάσιμο δέντρων. Υπάρχουν και φωτιές μικρής έκτασης λόγω και των ανέμων αλλά και των συμπολιτών μας οι οποίοι πετούν τα τσιγάρα τους στα ξηρά εδάφη».

ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΣΔΟΚΑ Ο ΕΣΑΤ ΧΟΥΣΕΪΝ
Παρά την κακοκαιρία και τις ζημιές, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσεΐν προσδοκά σε αύξηση της παραγωγής, αν και διατηρεί τις επιφυλάξεις του μέχρι να εκτιμηθούν πλήρως οι ζημιές. «Δε μπορούμε να υπολογίσουμε ακόμη πόσες είναι οι ζημιές, γιατί είναι πολύ νωρίς. Υπάρχουν όμως πολλές στα ξηραντήρια, όχι τόσο στα χωράφια.
Αν πάρει ο αέρας τα καπνά, δεν σώζονται με τίποτα, είναι δύσκολο να τα μαζέψεις. Κάποιοι πρόλαβαν και μάζεψαν μερικά», μας εξηγεί και συμπληρώνει ότι «η παραγωγή μας είναι καλή και πιστεύω ότι η σοδειά θα είναι μεγαλύτερη από πέρσι. Υπολογίζουμε σε 7 τόνους, σε σχέση με 6 που είχαμε πέρσι, αλλά δεν ξέρουμε πόσο θα έχει επηρεάσει η ζημιά».
Ο κ. Χουσεΐν αναδεικνύει πως στόχος είναι κάθε χρόνο να πηγαίνει και καλύτερα ο συνεταιρισμός. «Στόχος μας είναι κάθε χρόνο στο νομό να βάζουμε 1 τόνο παραπάνω. Ειδικά αν γίνουν κάποιες γραμμές για άρδευση σε συγκεκριμένους οικισμούς, εκεί όπου δεν μπορούν να ποτίσουν καλά οι παραγωγοί, θα υπάρξει αύξηση», δηλώνει. Για να επιτευχθεί το παραπάνω «έχουμε έτοιμη τη μελέτη για Κάλχα, Πάσσο, Αρριανά, Έβρενο, Ιάμπολη, Μέγα Πιστό, Σώστη, Λινό, για την καλύτερη άρδευση», όπως μας εξηγεί.
Τέλος, ο πρόεδρος των καπνοπαραγωγών είχε συνάντηση και με τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο, ο οποίος είπε ότι θα ενισχύσει τις καλλιέργειες με εξαψήφιο αριθμό.