GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Προσκύνημα στη Μέκκα με τη «σφραγίδα» των Μουφτειών Θράκης

Στις Μουφτείες Κομοτηνής και Ξάνθης , η αρμοδιότητα ελέγχου και εποπτείας των ταξιδιωτικών πρακτορείων, που διαθέτουν κωδικό αριθμό δ...

Στις Μουφτείες Κομοτηνής και Ξάνθης, η αρμοδιότητα ελέγχου και εποπτείας των ταξιδιωτικών πρακτορείων, που διαθέτουν κωδικό αριθμό διοργανωτή προσκυνήματος κατά την περίοδο Χατζ του έτους 1438 από εγίρας (2017)
Δήμητρα Συμεωνίδου
Εκατομμύρια μουσουλμάνοι επισκέπτονται την πόλη της Μέκκας στη Σαουδική Αραβία κάθε χρόνο για το ετήσιο προσκύνημα. Σύμφωνα με την ισλαμική πίστη οι πιστοί πρέπει να στρέφονται προς τη Μέκκα για να εκπληρώσουν τις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις. Όλα τα τζαμιά για το λόγο αυτό είναι προσανατολισμένα προς την Κάαμπα στη Μέκκα γενέτειρα πόλη του Προφήτη ο Μωάμεθ.
Πιστεύεται ότι το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων, το Κοράνιο, δόθηκε από τον Θεό στον προφήτη Μωάμεθ το 610 μ.Χ. στη Μέκκα. Κάθε χρόνο πιστοί συρρέουν στην πόλη αυτή κατά την περίοδο του ετήσιου προσκυνήματος. Μετά την επίσκεψή τους στη Μέκκα, οι πιστοί αποκτούν το τίτλο του Χατζή.
Από την Θράκη αναχωρούν με προορισμό τη Μέκκα κάθε χρόνο δεκάδες μουσουλμάνοι νέοι αλλά και μεγαλύτεροι κατά την περίοδο του ετήσιου προσκυνήματος. Η μετάβασή τους θα γίνεται πλέον μέσω των Μουφτειών Κομοτηνής, αφού σε αυτές δόθηκε η αρμοδιότητα ελέγχου και εποπτείας των ταξιδιωτικών πρακτορείων, που διαθέτουν κωδικό αριθμό διοργανωτή προσκυνήματος κατά την περίοδο Χατζ του έτους 1438 από εγίρας (2017), σύμφωνα έγγραφο του υπουργείου Χατζ και Ούμρα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.
Ειδικότερα, μετά από επίσημες διμερείς συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβικής, μεταξύ του υπουργού Χατζ και Ούμρα και των μουφτήδων Κομοτηνής και Ξάνθης, έχει ληφθεί το από 18/11/1438 (από Εγίρας) έγγραφο του υπουργείου Χατζ και Ούμρα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, που γνωστοποιεί τα ακόλουθα: Έχει αναγνωριστεί στις Μουφτείες Κομοτηνής και Ξάνθης, η αρμοδιότητα ελέγχου και εποπτείας των ταξιδιωτικών πρακτορείων, που διαθέτουν κωδικό αριθμό διοργανωτή προσκυνήματος κατά την περίοδο Χατζ του έτους 1438 από εγίρας (2017).
Κατόπιν αυτού οι Μουφτείες Κομοτηνής και Ξάνθης έλαβαν και κοινοποιούν προς το ευρύ κοινό τις παρακάτω οδηγίες:
1) Οι αιτήσεις των υποψηφίων προσκυνητών θα υποβληθούν στις Μουφτείες.
2) Τα ταξιδιωτικά πρακτορεία δεν πρόκειται να δεχθούν την υποβολή αιτήσεων για πραγματοποίηση Χατζ ή διαβατήρια και άλλα σχετικά έγγραφα.
3) Όλες οι διαδικασίες εντός της Ελλάδας θα γίνουν μέσω αρμόδιων ταξιδιωτικών γραφείων, ενώ οι διαδικασίες εντός της Σαουδικής Αραβίας θα διεκπεραιωθούν από τον αρμόδιο εκπρόσωπο Χατζ που θα ορίσουν οι Μουφτείες.
4) Θα υπάρχει ένα συνολικό κόστος ταξιδιού για όλους τους προσκυνητές. Το ποσό αυτό θα οριστεί και θα ανακοινωθεί μετά από τις επίσημες επαφές και διαπραγματεύσεις που θα έχει ο εκπρόσωπος Χατζ των Μουφτείων Κομοτηνής και Ξάνθης στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.
5) Το ταξίδι για όλους τους προσκυνητές θα πραγματοποιηθεί αεροπορικώς και απευθείας από την Αλεξανδρούπολη προς την Τζέντα και από την Τζέντα προς την Αλεξανδρούπολη.
6) Όλοι οι προσκυνητές θα διαμένουν στα ίδια ξενοδοχεία στην Σαουδική Αραβία. Τα ξενοδοχεία διαμονής των προσκυνητών θα έχουν τις προδιαγραφές που ορίζει το υπουργείο Χατζ και Ούμρα της Σαουδικής Αραβίας.
7) Οι κατασκηνώσεις που θα διαμένουν όλοι οι προσκυνητές στις περιοχές Αραφάτ και Μίνα θα έχουν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
8) Όσοι θεολόγοι και γιατροί επιθυμούν να λάβουν μέρος στο προσκύνημα για να παρέχουν υπηρεσίες τους στους προσκυνητές, μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στις Μουφτείες.
9) Οι υποψήφιοι προσκυνητές, όπως και τα αρμόδια ταξιδιωτικά πρακτορεία που διαθέτουν τον αριθμό κωδικού διοργανωτή είναι υποχρεωμένοι τα τηρήσουν τις παραπάνω οδηγίες. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς τις προηγούμενες οδηγίες, δεν πρόκειται να τους χορηγηθεί το σχετικό πιστοποιητικό κίνησης και προσαγωγής από τις Μουφτείες.
10) Οι παραπάνω οδηγίες έχουν διατυπωθεί κατόπιν κοινών αποφάσεων μεταξύ των φορέων της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας για την πνευματική ωφέλεια των προσκυνητών, υποψηφίων χατζήδων από την Ελλάδα και την πλέον ικανοποιητική εξυπηρέτησή τους.
Θυμίζουμε ότι ο μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή και ο μουφτής Ξάνθης Μεμέτ Εμίν Σινίκογλου είχαν πραγματοποιήσει το διάστημα 24 Μαΐου με 1 Ιουνίου 2017 επίσημες επαφές και εποικοδομητικές συναντήσεις με κρατικούς και θρησκευτικούς φορείς στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Τότε είχαν συναντηθεί και με τον υπουργό Χάτζ και Ούμρα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας κ.κ. Μουχάμμεντ Σάλεχ μπιν Ταχερ Μπέντεν.