GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κέρδη και επεκτάσεις στα αιολικά Ροδόπης

«Καρπούς» φαίνεται πως αποδίδουν σιγά-σιγά οι επενδύσεις για αιολικά στη Ροδόπη, τους οποίους και θα καρπωθεί κατά κύριο λόγο η Περιφέρε...

«Καρπούς» φαίνεται πως αποδίδουν σιγά-σιγά οι επενδύσεις για αιολικά στη Ροδόπη, τους οποίους και θα καρπωθεί κατά κύριο λόγο η Περιφέρεια ΑΜ-Θ αλλά και οι δήμοι Αρριανών και Μαρωνείας-Σαπών, μέσω των δικαιούχων δημοτών τους.
Πιο αναλυτικά, στα ορεινά της Ροδόπης, στην περιοχή Κέχρου και πιο βόρεια, υπάρχει ένα τεράστιο αιολικό «πάρκο» το οποίο έχει δημιουργηθεί σταδιακά τα τελευταία χρόνια κι αναμένεται να επεκταθεί με την τοποθέτηση κι άλλων ανεμογεννητριών.
«Στο νομό Ροδόπης έχουμε κοντά στις 200 ανεμογεννήτριες και όσο περνάει ο καιρός μεγαλώνουμε τα watt τους. Τελευταία επέμβαση έχει γίνει στην κορυφή Φαντάρος, δηλαδή μεταξύ Κύμης και Σμιγάδας, όπου κάναμε γύρω στα εννιά μεγάλα αιολικά. Και θα γίνουν έργα και προς Αλάν Τεπέ, όπου γίνεται το πανηγύρι, που είναι πολύ μεγάλα με το κάθε φτερό στα 64 μέτρα, και θα ξεκινήσουν μετά τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, θα γίνουν άλλα δώδεκα στην ευρύτερη περιοχή», μας πληροφορεί για την υπάρχουσα κατάσταση και τα μελλοντικά σχέδια ο περιφερειακός σύμβουλος Χουσέ Μουσταφά Ισμαήλ, ο οποίος εξηγεί ότι «στη Ροδόπη έχουμε τον καλύτερο σταθερό αέρα στη Βόρεια Ελλάδα για ανεμογεννήτριες, γιατί έρχεται από Βουλγαρία, Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη, κι έχουμε όλο τον χρόνο άνεμο.
Είμαστε δεύτεροι μετά την Εύβοια», και χαρακτηρίζει τα αιολικά έργα ως «πηγή ενέργειας και οικονομίας, γιατί πολλοί εργάτες απασχολούνται σε αυτά».
Τα κέρδη των αιολικών καρπώνεται κατά 12% η Περιφέρεια ΑΜ-Θ και κατά 1,5% (από 3% παλιότερα) ο δήμος Αρριανών, ενώ μικρό είναι το ποσοστό που δικαιούται ο δήμος Μαρωνείας-Σαπών καθώς αφορά μόνο στον ορεινό οικισμό της Νέας Σάντας.
Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τους δικαιούχους δήμους που ανήκουν στη Ροδόπη, στο δήμο Αρριανών θα αποδοθούν 1.046.361,11 ευρώ σε 1.015 παροχές και στο δήμο Μαρωνείας-Σαπών 251.128,61 ευρώ σε 85 παροχές. Τα στοιχεία προκύπτουν από την ιστοσελίδα της ΔΕΔΔΗΕ, στην οποία το περασμένο διάστημα αναρτήθηκαν οι πίνακες ανά δήμο, αναφορικά με τα ανταποδοτικά που αφορούν στις ανεμογεννήτριες, κατόπιν σχετικής απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.