GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



A. Δημοσχάκης: Χωρίς πλοία η Σαμοθράκη εν μέσω τουριστικής περιόδου με ευθύνη του Υπουργείου Ναυτιλίας!

Σε απόγνωση οι κάτοικοι, οι τουρίστες και οι επιχειρηματίες γενικά! Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτική...

Σε απόγνωση οι κάτοικοι, οι τουρίστες και οι επιχειρηματίες γενικά!
Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσε σήμερα (18/07) ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, για το γεγονός ότι με ευθύνη του Υπουργείου του δεν εκτελούνται όλα τα δρομολόγια  Αλεξ/πολης – Σαμοθράκης, που είχαν προβλεφθεί βάσει του αρχικού σχεδιασμού.
Συγκεκριμένα ενώ ικανοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Σαμοθράκης και γενικά του Έβρου, για σύνδεση του νησιού με τα λιμάνια του Λαυρίου και της Λήμνου από την άλλη μεριά δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα με την ακτοπλοϊκή γραμμή Αλεξ/πολης – Σαμοθράκης.

Κι αυτό γιατί αν και είχε ανακοινωθεί η δρομολόγηση ενός επιπλέον πλοίου και δύο ταχύπλοων ισάριθμων εταιρειών τελικά αυτό δεν κατέστη μέχρι σήμερα εφικτό, καθώς τα συγκεκριμένα πλοία δεν έχουν λάβει τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις από το Υπουργείο Ναυτιλίας, με αποτέλεσμα να παραμένουν αγκυροβολημένα.
Αυτό το γεγονός έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία του νησιού, καθώς έχουν ακυρωθεί πολλές κρατήσεις στα ξενοδοχεία.
Ο Βουλευτής ρωτάει, μεταξύ άλλων, τον αρμόδιο Υπουργό για ποιο λόγο καθυστερούν οι αδειοδοτήσεις στα συγκεκριμένα πλοία, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί το 50% σχεδόν της τουριστικής περιόδου;
Επίσης, για ποιο λόγο δεν έκανε το Υπουργείο καλύτερο προγραμματισμό, ώστε να μη δημιουργηθεί αυτό το σοβαρό πρόβλημα ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν. Υπάρχει διάθεση  να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν, ώστε να μην επαναληφθούν τη νέα καλοκαιρινή χρονιά;
Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση
«Ο τουρισμός είναι η «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας και κυρίως για τις ακριτικές περιοχές και νησιά, που αποτελεί σημαντική ανάσα για τις τοπικές οικονομίες. Το φετινό καλοκαίρι προμηνυόταν… «θερμό» για τη Σαμοθράκη, όσον αφορά την τουριστική κίνηση που περίμεναν όλοι οι εμπλεκόμενοι, καθώς για πρώτη φορά ύστερα από εννιά χρόνια ικανοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για επανασύνδεση του νησιού με τα λιμάνια του Λαυρίου και της Λήμνου.
Αποφασίστηκε, λοιπόν, και με απόφαση του Υπουργείου σας η αναβίωση για ένα τρίμηνο της γραμμής του Αλεξ/πολης – Σαμοθράκης – Λήμνου – Λαυρίου. Απαραίτητο προαπαιτούμενο ήταν η διατήρηση στο ακέραιο της επάρκειας της υφιστάμενης γραμμής Αλεξ/πολης – Σαμοθράκης. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να ήταν σκοπός η νέα γραμμή και να οδηγήσει στην υποβάθμιση της υπάρχουσας, κάτι όμως που δυστυχώς συνέβη κι αυτό.
Στον σχετικό διαγωνισμό για τη γραμμή του Λαυρίου έλαβε μέρος μόνο μια εταιρεία, η οποία ανέλαβε και την υποχρέωση να δρομολογήσει συγχρόνως δεύτερο πλοίο όχι μόνο για να διατηρηθεί, αλλά και για να αυξηθεί η καθημερινή μεταφορική δυνατότητα σε επιβάτες και οχήματα από και προς την Αλεξ/πολη. Επίσης, από την αρχή του έτους ανακοινώθηκε και δρομολόγηση δύο ταχυπλόων ισάριθμων εταιρειών με χρονοδιαγράμματα δρομολόγησης μέσα στην Άνοιξη.
Δυστυχώς, ούτε το επιπλέον πλοίο, ούτε και τα δύο ταχύπλοα έχουν ενταχθεί στα δρομολόγια. Και τα τρία πλοία παραμένουν αγκυροβολημένα, περιμένοντας προφανώς τις αδειοδοτήσεις από το Υπουργείο σας με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί σημαντικά η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Σαμοθράκη, μέσα στην «καρδιά» του καλοκαιριού. Αυτό το γεγονός έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τουρισμό, καθώς έχουν ακυρωθεί πολλές κρατήσεις σε ξενοδοχεία και το νησί της Νίκης αιμορραγεί οικονομικά, ενόψει σχεδίασης της επόμενης θερινής περιόδου.  Μια άλλη παράμετρος που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι αν και τα δρομολόγια έχουν καθοριστεί και ανακοινωθεί, παρόλα αυτά δεν υλοποιούνται, γεγονός που έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των ενδιαφερομένων γενικά.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:
  1. Για ποιο λόγο καθυστερούν να δοθούν οι αδειοδοτήσεις στα συγκεκριμένα πλοία, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί το 50% σχεδόν της τουριστικής περιόδου;
  2. Γιατί το Υπουργείο σας δεν έκανε καλύτερο προγραμματισμό με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτό το σοβαρό πρόβλημα ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν; Θα διορθώσετε τα λάθη που έγιναν, ώστε να μην επαναληφθούν τη νέα καλοκαιρινή χρονιά; Θα επιβληθούν κυρώσεις σε τυχόν υπαίτιους;».