GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


ΕΦΚΑ: Επιστρέφει εισφορές σε 400.000 ασφαλισμένους!

Εν μέσω του «κυκεώνα» φόρων, χαρατσιών και λοιπών… περικοπών, προέκυψε και μια ευχάριστη είδηση για 400 χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίο...


Εν μέσω του «κυκεώνα» φόρων, χαρατσιών και λοιπών… περικοπών, προέκυψε και μια ευχάριστη είδηση για 400 χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι θα λάβουν επιστροφή από τον ΕΦΚΑ που θα αρχίζει από τα 170 ευρώ και θα φτάνει τα 2.700 ευρώ! Η επιστροφή χρημάτων αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες, για τους οποίους ακολουθήθηκε λανθασμένη μέθοδος υπολογισμού των κρατήσεων, με συνέπεια ο ΕΦΚΑ να «φουσκώσει» τις εισφορές και τώρα σπεύδει να κινήσει τις διαδικασίες επιστροφής χρημάτων.

Βάσει της επιλογής του υπουργείου Οικονομικών, που τελικώς αποδεικνύεται μπούμπερανγκ για τα κρατικά ταμεία, οι αρχικές κρατήσεις του ΕΦΚΑ έγιναν με βάση το εισόδημα του 2015, το οποίο στη περίπτωση των 400.000 επαγγελματιών, ήταν εμφανώς αυξημένο σε σχέση με το 2016. Τα έσοδα που δήλωσαν οι εν λόγω φορολογούμενοι το 2016, ήταν σημαντικά μειωμένα με αυτά του 2015, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο και στις πραγματικές εισφορές που οφείλουν στον ΕΦΚΑ.

Η πτώση των εισοδημάτων συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις οφειλόμενες εισφορές προς τον ΕΦΚΑ, ο οποίο αναγνώρισε το πρόβλημα, εξετάζοντας τα χαράτσια που πλήρωσαν οι 400.000 επαγγελματίες στο πρώτο επτάμηνο του 2017. Εκεί, κατά τον έλεγχο, διαπιστώθηκε το… προφανές, ότι δηλαδή πρέπει να επιστραφούν χρήματα στους εν λόγω ασφαλισμένους, γιατί οι πραγματικές τους εισφορές με το εισόδημα του 2016 βγαίνουν μικρότερες!

Για την ακρίβεια αισθητά μικρότερες, μιας και η μείωση των εισοδημάτων του 2016, στη πλειονότητα των περιπτώσεων, ξεπερνά το 35%.

Τι θα πράξει ο ΕΦΚΑ

Ο ΕΦΚΑ αναμένεται να επιστρέψει ένα μέρος των χρημάτων, καθώς ένα σημαντικό «κομμάτι» των εν λόγω ασφαλισμένων, έχει ήδη προκαταβάλει ακόμη και τις ετήσιες εισφορές του 2017. Επίσης σκοπεύει να χρησιμοποιήσει και το «εργαλείο» του συμψηφισμού.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα, όπως τα παρουσιάζει ο «Ελεύθερος Τύπος», για ασφαλισμένους που πληρώνουν εισφορές με «καπέλο» έως και 76%. Όπως στην περίπτωση αγρότη με εισόδημα 13.716 ευρώ το 2015, που καλείται να πληρώσει στον ΕΦΚΑ 242 ευρώ το μήνα. Το εισόδημα που απέκτησε το 2016, είναι 7.774 ευρώ που σημαίνει ότι η εισφορά του 2017 επανυπολογίζεται στα 137 ευρώ το μήνα.
Μέχρι τώρα δηλαδή πληρώνει το χαράτσι στον ΕΦΚΑ με καπέλο 76%. Η διαφορά που οφείλει να του επιστρέψει ο ΕΦΚΑ ή να την συμψηφίσει με μελλοντικές εισφορές είναι 105 ευρώ το μήνα και 735 ευρώ στο 7μηνο