GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Σοκ για χιλιάδες φορολογούμενους! Αναδρομικό χαράτσι σε αγορές και πωλήσεις ακινήτων!

Σοκ για χιλιάδες φορολογούμενους! Αναδρομικό χαράτσι σε αγορές και πωλήσεις ακινήτων! – Φόρο για τη διαφορά στην τιμή που δηλώθηκε με τη...

Σοκ για χιλιάδες φορολογούμενους!

Αναδρομικό χαράτσι σε αγορές και πωλήσεις ακινήτων!
– Φόρο για τη διαφορά στην τιμή που δηλώθηκε με την πραγματική τιμή θα επιβάλλει το κράτος σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες
– Τα πρόστιμα είναι πιθανό να αγγίξουν ακόμη και το 100% και ο συντελεστής φορολόγησης μέχρι το 45%!
– Στο στόχαστρο του νέου φόρου βρίσκονται όλοι όσοι αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο από το 2001 ως το 2011

«Αιτία» του νέου φόρου αποτελούσε μια  πρακτική που ήταν γνωστή στους επαγγελματίες της αγοράς ακινήτου. Η τιμή ενός ακινήτου στα συμβόλαια αναγραφόταν  βάσει της αντικειμενικής αξίας και άσχετα από την πραγματική τιμή του ακινήτου η οποία ήταν συνήθως πολύ μικρότερη από την τιμή αγοράς.
Η πρακτική αυτή εξυπηρετούσε σε φορολογικά ζητήματα τόσο τον αγοραστή όσο και τον πωλητή του ακινήτου.
Ωστόσο, αποτέλεσμα της παραπάνω τακτικής ήταν το κράτος να χάνει έσοδα, τα οποία τώρα θα μπορεί να διεκδικήσει με ένα πραγματικό σαφάρι που ξεκινάει με ελέγχους σε όλων τις αγοραπωλησιών ακινήτων από το 2001 ως το 2011!
Για να επιτευχθεί αυτό, η εφορία θα διενεργήσει διασταυρώσεις ανάμεσα στο τίμημα που δηλώθηκε και στα ποσά που κατατέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργολάβων. Στην περίπτωση που εντοπιστούν διαφορές, ο ενδιαφερόμενος θα καταβάλλει αναδρομικά τον φόρο που αναλογεί για το ποσό που δεν δηλώθηκε στην εφορία.
Σε πρώτη φάση, η εφορία θα καλέσει τον αγοραστή για να τον ενημερώσει για το ποσό του φόρου μεταβίβασης που οφείλει να καταβάλλει αναδρομικά και εκπρόθεσμα, βάσει της διαφοράς αντικειμενικής και πραγματικής τιμής αγοράς.
Αν δεν το πράξει η εφορία θα στραφεί στον πωλητή, ο οποίος θα κληθεί να καταβάλλει τον φόρο μεταβίβασης 3% για να αποφύγει τα πρόστιμα για αδικαιολόγητη αύξηση περιουσίας, που δύνανται να φτάσουν ως και το 100%.
Όσοι αρνηθούν να συμμορφωθούν τους περιμένει «πέλεκυς» καθώς η εφορία θα τους χρεώσει τον παλιό φόρο μεταβίβασης 10% ο οποίος θα έχει προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης.
Στην περίπτωση δε, του πωλητή ο συντελεστής μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 45% για απόκρυψη εσόδων μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις που μπορούν να αγγίξουν ακόμη και το 100%!