GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Το ΔΝΤ στρώνει "χαλί" για συμμετοχή χωρίς το χρέος - Τα βλέμματα στη δόση

Της Δήμητρας Καδδά "Ο Έλληνας Υπουργός επιβεβαίωσε τη δέσμευση της κυβέρνησής του να συνεχίσει τις προσπάθειες για την υλοποίηση των...

Της Δήμητρας Καδδά

"Ο Έλληνας Υπουργός επιβεβαίωσε τη δέσμευση της κυβέρνησής του να συνεχίσει τις προσπάθειες για την υλοποίηση των υπόλοιπων εκκρεμών προαπαιτούμενων τις επόμενες ημέρες, καθώς και να αντιμετωπίσει κάποιες ανησυχίες που εκφράστηκαν, σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα" αναφέρει ο Γερούν Ντέισελμπλουμ στην επιστολή- απολογισμό του Eurogroup της 22ας Μαΐου που ανάρτησε το Συμβούλιο της ΕΕ.Και μετά τις χθεσινές τοποθετήσεις της κας Λαγκάρντ για λύση… εν αναμονή αποφάσεων για το χρέος η οποία δίδει ουσιαστικά το "εργαλείο" που ζητούσε ο κ. Σόιμπλε, οι πιέσεις των δανειστών επικεντρώνονται στα προαπαιτούμενα για να μην χαθεί το ορόσημο της συμφωνίας για την 2η αξιολόγηση και το πακέτο δόσεων στην επόμενη Σύνοδο, αυτή της 15ης Ιουνίου.

Η "προσπάθεια" μπαίνει στην τελική της ευθεία από σήμερα με την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ να αποτιμά την κατάσταση αλλά και το κυβερνητικό επιτελείο να επιχειρεί να "αντιμετωπίσει" της περίπου 20 εκκρεμότητες της 2ης αξιολόγησης, μέσα και από την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου (που περιλαμβάνει κάποια προαπαιτούμενα).

Μένει να φανεί πως θα διευθετηθούν στα προαπαιτούμενα οι "αστερίσκοι" που τέθηκαν για την επάρκεια των δημοσιονομικών παρεμβάσεων του 2018 αλλά και πως θα κλείσουν τα ανοικτά πεδία στην υγεία, στην συνεισφορά της ναυτιλιακής κοινότητας (παράταση για 1 χρόνο), στις αποκρατικοποιήσεις (ενέργεια), στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό και όχι μόνο.

Επόμενο μεγάλο ραντεβού είναι η σύνοδος των επιτελών των υπουργών Οικονομικών η οποία θα λάβει χώρα την Πέμπτη. Το Euroworking Group θα κληθεί να επιβεβαιώσει ότι τα προαπαιτούμενα είναι σε τροχιά υλοποίησης και θα μπορεί να γραφτεί η θετική έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Eurogroup της 15ης Ιουλίου η οποία θαπεριλαμβάνει και έκθεση βιωσιμότητας χρέους.



Οι δηλώσεις ΛαγκάρντΗ γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, σε αποκλειστική συνέντευξη της στην Handelsblatt ανέφερε ότι "αν οι πιστωτές δεν βρίσκονται ακόμη στο στάδιο αυτό όπου μπορούν να συμφωνήσουν και να σεβαστούν τις υποθέσεις μας, αν τους χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να φτάσουν σε αυτό το σημείο μπορούμε να το αναγνωρίσουμε αυτό και να τους δώσουμε λίγο παραπάνω χρόνο".

Και εξήγησε ότι το ΔΝΤ θα είναι σε θέση να συμμετάσχει επί της αρχής στο πρόγραμμα διάσωσης, αλλά πρόσθεσε ότι η εκταμίευση κεφαλαίων θα εξακολουθήσει να συνδέεται με την έγκριση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους….

Η θέση της κας Λαγκάρντ έρχεται λίγες ημέρες μετά το δημοσίευμα του Reuters μετέδωσε ότι σύμφωνα με πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, ένα σενάριο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα μεταθέτει την αποπληρωμή των τόκων μέχρι το 2048 θα σήμαινε ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα αναβάλουν την είσπραξη εσόδων έως 123 δισ. ευρώ.

"Μία τέτοια αναβολή στην αποπληρωμή των τόκων, θα ήταν ένα de facto νέο δάνειο το ύψος του οποίου εξαρτάται από την εξέλιξη των επιτοκίων", αναφέρει το έγγραφο. "Ο εκτιμώμενος όγκος των αναβαλλόμενων τόκων έως το 2048 θα ήταν περίπου 118-123 δισ. ευρώ", σημειώνει το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ στο έγγραφό του

Πηγή:capital.gr