GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Η συμφωνία έφερε «βουτιά»

Απογοήτευση για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup είναι η κυρίαρχη αίσθηση της κοινής γνώμης, η οποία αντικατοπτρίζεται και στις δη...

Απογοήτευση για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup είναι η κυρίαρχη αίσθηση της κοινής γνώμης, η οποία αντικατοπτρίζεται και στις δημοσκοπικές επιδόσεις της κυβέρνησης, που συνεχίζουν την πτωτική τάση τους. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ, που διενεργήθηκε το τριήμερο 21-23 Ιουνίου, το 71,5% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι στο Eurogroup η Ελλάδα δεν πήρε αυτά που διεκδίκησε, έναντι ποσοστού μόλις 13% που απαντά θετικά στο συγκεκριμένο ερώτημα. Να σημειωθεί ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι υπήρξε αποτυχία επί των διεκδικήσεων και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι σε ποσοστό 60,5% απαντούν ότι η Ελλάδα δεν πήρε αυτά που διεκδίκησε. Οσον αφορά τη συνολική αποτίμηση της συμφωνίας και την απόφαση του Eurogroup, σε ποσοστό 82,5% οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε σε διαρκή λιτότητα, έναντι ποσοστού μόλις 10% που εκτιμούν ότι μετά την απόφαση αυτή η Ελλάδα βρίσκεται καθ’ οδόν στο να τερματίσει την κρίση. Αρνητική είναι η εκτίμηση των κυβερνητικών προσπαθειών όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, το οποίο είχε προταχθεί ως μία από τις βασικές διεκδικήσεις της διαπραγμάτευσης. Το 77,5% απαντά αρνητικά στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση διαπραγματεύεται αποτελεσματικά μια ουσιαστική μείωση του δημοσίου χρέους, με το 16,5% των ερωτηθέντων να απαντά θετικά.

Ο αντίκτυπος των εξελίξεων στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης στην πρόθεση ψήφου δείχνει μια περαιτέρω υποχώρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, που μετρήθηκε στο 15% έναντι 16,5% στην προηγούμενη δημοσκόπηση. Η Ν.Δ. εμφανίζεται να ενισχύει τις δυνάμεις της και μετριέται στο 33% έναντι 32,5% στην προηγούμενη μέτρηση. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,5%, η Χ.Α. με 7% και η ΔΗΣΥ με 6%. Αυτά είναι τα κόμματα που εμφανίζονται να εξασφαλίζουν την είσοδό τους στην επόμενη Βουλή. Ολα τα υπόλοιπα δεν καταφέρνουν να πιάσουν το όριο του 3%.

Η υπεροχή της Ν.Δ. στην παράσταση νίκης είναι συντριπτική, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται με 69,5% έναντι 10,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός του Αλέξη Τσίπρα με 33% έναντι 16%. Το 33% των ερωτηθέντων επιθυμεί μετά τις επόμενες εκλογές να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ. ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Ν.Δ., έναντι 16% που προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 18% τάσσονται υπέρ μιας οικουμενικής κυβέρνησης ή κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας.

Για άλλη μία φορά, πάντως, κεντρικό στοιχείο της δημοσκόπησης είναι η απογοήτευση των πολιτών. Σε ποσοστό 83% πιστεύουν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Και μόλις το 4,5% εμφανίζεται ευχαριστημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σε ποσοστό 35,5% οι ερωτηθέντες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι, αλλά θεωρούν ότι δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές. Και στη μεγάλη πλειονότητά τους, σε ποσοστό 59%, δηλώνουν δυσαρεστημένοι και εκτιμούν, ταυτόχρονα, ότι υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές.

Απαισιοδοξία

Η απαισιοδοξία αποτυπώνεται και στις απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες αναφορικά με την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους. Το 64,5% πιστεύει ότι το επόμενο 12μηνο αυτή σίγουρα ή μάλλον θα χειροτερεύσει. Μόλις το 7% πιστεύει ότι σίγουρα ή μάλλον θα βελτιωθεί.

Πηγή: kathimerini.gr