GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Διασυρμός Τσακαλώτου-Τσίπρα με υπογραφή Σόιμπλε.

Διασυρμός Τσακαλώτου-Τσίπρα με υπογραφή Σόιμπλε. Η κυβερνητική ηγεσία παίζει διαφορετικούς ρόλους στο εξωτερικό απ’ ότι στο εσωτερικό. ...

Διασυρμός Τσακαλώτου-Τσίπρα με υπογραφή Σόιμπλε. Η κυβερνητική ηγεσία παίζει διαφορετικούς ρόλους στο εξωτερικό απ’ ότι στο εσωτερικό. Του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου

 Διασυρμός Τσακαλώτου-Τσίπρα με υπογραφή Σόιμπλε
Η κυβερνητική ηγεσία παίζει διαφορετικούς ρόλους στο εξωτερικό απ’ ότι στο εσωτερικό

Του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου

Αυτά που είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε για τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Τσίπρα εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κυβερνητική ηγεσία. Ενισχύουν την άποψη ότι οι κορυφαίοι της κυβέρνησης έχουν διαφορετικούς ρόλους στο εξωτερικό απ’ ότι στο εσωτερικό με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Με τον τρόπο που κινούνται ανεβάζουν το κοινωνικό κόστος της διαχείρισης της κρίσης και περιορίζουν τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα από τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Ο εξυπηρετικός κ. Τσακαλώτος

Κατά τον κ. Σόιμπλε ο κ. Τσακαλώτος είναι ένας καλός υπουργός Οικονομικών ο οποίος δείχνει διάθεση συνεργασίας. Έχω παρακολουθήσει τις εμφανίσεις του κ. Τσακαλώτου στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κι έχω κατ’ επανάληψη διατυπώσει δημόσια την άποψη που εξέφρασε και ο κ. Σόιμπλε για τον κ. Τσακαλώτο.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών ο υπουργός Οικονομικών κάνει συνήθως κριτική στις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις επειδή δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, αναφέρεται συνοπτικά σε λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης Τσίπρα και στη συνέχεια αναλαμβάνει τη δέσμευση να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Αυτά λέει στις Βρυξέλλες ο κ. Τσακαλώτος γιατί όταν επιστρέφει στην Αθήνα κρατάει αποστάσεις απ’ όσα προσυπέγραψε στις Βρυξέλλες και κατά περιόδους εμφανίζεται σαν ο ηγέτης της ομάδας των 53+ η οποία αυτοπαρουσιάζεται σαν η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο τηλέφωνο με τη Μέρκελ

Κατά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε ο κ. Τσίπρας έχει αποκτήσει τη συνήθεια να τηλεφωνάει συχνά στην καγκελάριο της Γερμανίας κ. Μέρκελ και να ζητάει την πολιτική της παρέμβαση για να διευκολυνθεί η ελληνική κυβέρνηση και να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο Eurogroup.

Η απάντηση της κ. Μέρκελ στον Έλληνα πρωθυπουργό, όπως υποστηρίζει ο κ. Σόιμπλε, είναι ίδια με αυτή που δίνει με τις δημόσιες δηλώσεις της. Δεν υπάρχει πολιτική διαπραγμάτευση σε επίπεδο κορυφής που μπορεί να καταργήσει τους κανόνες και τις δεσμεύσεις του Eurogroupκατά συνέπεια η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει τις εκκρεμότητες σε συνεννόηση με τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroupκαι φυσικά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε.

Ο τελευταίος δείχνει ενοχλημένος από τις συχνές τηλεφωνικές παρεμβάσεις του κ. Τσίπρα στην κ. Μέρκελ με το σκεπτικό ότι δείχνουν πως ο πρωθυπουργός δεν έχει αντιληφθεί ή εμφανίζεται να μην έχει αντιληφθεί τι δεσμεύσεις έχει αναλάβει και ποια ακριβώς είναι η οικονομική πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας πέρασε από τοηρωικό«gobackMadamMerkel» και τη συχνή καταγγελία της πολιτικής της Γερμανίας στην επίμονη προσπάθεια παρασκηνιακής συνεννόησης με την καγκελάριο. Η περιγραφή των κινήσεών του από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε αναδεικνύει το διπλό πολιτικό παιγνίδι του πρωθυπουργού.

Κακές σχέσεις

Αν κρίνουμε από αυτά που είπε ο κ. Σόιμπλε, οι σχέσεις Τσίπρα-Τσακαλώτου είναι προβληματικές ως κακές. Ο κ. Σόιμπλε περιέγραψε μια κατάσταση όπου ο κ. Τσακαλώτος ήταν έτοιμος να προσυπογράψει τη συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος-μνημονίου τον Μάιο αλλά εμποδίστηκε από τον κ. Τσίπρα στα πλαίσια της προσπάθειας του τελευταίου να διαχειριστεί επικοινωνιακά και πολιτικά μια συμφωνία το περιεχόμενο της οποίας συνήθιζε να καταγγέλλει επί μήνες η κυβερνητική ηγεσία. Με την παρέμβασή του ο κ. Σόιμπλε μας προετοιμάζει για ενδοκυβερνητικές αναταράξεις εφόσον είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα υπογράψει τελικά τον Ιούνιο αυτά που δέχθηκε τον Μάιο ο κ. Τσακαλώτος αλλά απέρριψε ο κ. Τσίπρας.