GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



«Γκρίζα ζώνη» κάνουν οι Τούρκοι και τον εναέριο χώρο του Αιγαίου

Αποκαλυπτικό έγγραφο του ΓΕΕΘΑ αποδεικνύει την προκλητική απαίτησή τους να απαγορεύσουν πτήσεις νατοϊκών αεροσκαφών. Μπλόκο επιβάλουν οι ...

Αποκαλυπτικό έγγραφο του ΓΕΕΘΑ αποδεικνύει την προκλητική απαίτησή τους να απαγορεύσουν πτήσεις νατοϊκών αεροσκαφών.

Μπλόκο επιβάλουν οι Τούρκοι στις πτήσεις των ιπτάμενων ραντάρ (AWACS) από την Ελλάδα και την Ιταλία προς την Τουρκία!

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "Παραπολιτικά", η Άγκυρα έχει επιβάλλει ένα νέο status quo στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, καθώς δε επιτρέπει την χρήση των ελληνικών στρατιωτικών αεροδρομίων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα καθώς και των Κυπριακών εκτός από την Βρετανική βάση στο Ακρωτήρι. Επεκτείνει έτσι τον εναέριο χώρο της Τουρκικής ευθύνης για "Ερευνα – Διάσωση" στο μισό Αιγαίο.

Στο δημοσίευμα παρουσιάζεται έγγραφο χαρακτηρισμένο ως «εμπιστευτικό» στις 20 Μάιου από το ΓΕΕΘΑ προς το Υπουργείο Εξωτερικών οπού αναφέρονται τα εξής: «Σας γνωρίζουμε αναφέρει ο διευθυντής του Α’ κλάδου του ΓΕΕΘΑ, «στο πλαίσιο της συναφούς ενημέρωσης σας επι της οδηγίας του Ε-3 Α component (σ.σ. πρόκειται για την μονάδα των AWACS ) σχετικά με τις πτήσεις μετάβασης αεροσκαφών Ε-3 Α (AWACS ) του ΝΑΤΟ από το Τράπανι της Ιταλίας και την Πρέβεζα προς την Konya της Τουρκίας και αντιστρόφως για αποστολές της Συμμαχίας, με παράκαμψη του Αιγαίου τα παρακάτω :

· H Τουρκία την 25η Οκτωβρίου 2016 ανανέωσε τη Διπλωματική Άδεια υπερπτήσης (άνωθεν αυτής) αεροσκαφών AWACS για το έτος 2017, θέτοντας ως όρο τη μη χρήση των αεροδρομίων και του εναέριου χώρου των "αποστρατικοποιημένων" νήσων του Αιγαίου, καθώς και τη μη χρήση των αεροδρομίων της «Greek Cypriot Administraion» (εκτος από το Ακρωτήρι) καθορίζοντας επιπρόσθετα ότι η Ερευνα – Διάσωση (Ε-Δ) θα εκτελείται στην τουρκική περιοχή ευθυνης Ε-Δ (κατά την Τουρκία εκτείνεται δυτικά περίπου έως τον 25ο Μεσημβρινό).

· Ο διοικητής της Ε-3 Α Component εξέδωσε σχετική οδηγία (Aircrew Information File AIF 16-64), καθορίζοντας συγκεκριμένα δρομολόγια μετάβασης των AWACS από το Τράπανι και την Πρέβεζα προς την Konya και αντιστρόφως εισερχόμενα μεν στο FIR Αθηνών αλλά παρακάμπτοντας εντελώς το Αιγαίο, απαγορεύοντας παράλληλα στα πληρώματα των Ε-3 Α να παρεκκλίνουν από τα εν λόγο δρομολόγια, ακόμα και στην περίπτωση λήψης σχετικών οδηγιών από το EUROCRONTROL και μνημονεύοντας την ‘’Τουρκική περιοχή Ε-Δ’’».

Στο διάστημα από τον περασμένο Οκτώβριο έως και σήμερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, υπήρξε τουλάχιστον μία περίπτωση, στις 5 Απρίλιου, όπου αεροπλάνο AWACS, το οποίο θα πετούσε από το Ικόνιο για την Πρέβεζα ειδοποιήθηκε από τις Ελληνικές στρατιωτικές αρχές ότι δεν έγινε αποδεκτό το σχέδιο πτήσης του. Αποτέλεσμα ήταν να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη πτήση στις 7 Απρίλιου, μέσω Γερμανίας, για να μην διαταραχθεί το νέο status quo που επιβάλει η Άγκυρα στο Αιγαίο.

Πηγή: CNN.gr