GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Χρήσιμες οδηγίες – συμβουλές προστασίας των αιγοπροβάτων από ευλογιά, από τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Τοπείρου, Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Θεμάτων κ. Αθ. Λουκμακιά

Χρήσιμες οδηγίες – συμβουλές προστασίας των αιγοπροβάτων από ευλογιά, από τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Τοπείρου, Αγροτικών...


Χρήσιμες οδηγίες – συμβουλές προστασίας των αιγοπροβάτων από ευλογιά, από τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Τοπείρου, Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Θεμάτων κ. Αθ. Λουκμακιά

Φίλε κτηνοτρόφε,

Όπως γνωρίζεις, η περιοχή της Ξάνθης καθώς και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης κατά τα έτη 2013-2014-2015, είχαν πληγεί, από το νόσημα της Ευλογιάς των αιγοπροβάτων με τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, τις περισσότερες εκ των οποίων τις έχεις βιώσει εσύ προσωπικά με οδυνηρό τρόπο.

Χρέος όλων μας είναι να προστατέψουμε την περιοχή μας από την επανεμφάνιση του νοσήματος γεγονός που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή, αφού είναι ορατός ο κίνδυνος να καταστραφεί ζωικό κεφάλαιο που μόλις πρόσφατα ανασυστάθηκε.

Παρακαλούμε λοιπόν, προκειμένου να προφυλάξεις το κοπάδι σου και να προστατέψεις την περιουσία σου και το εισόδημά σου φρόντισε να τηρήσεις σχολαστικά τις παρακάτω οδηγίες:
Να παρακολουθείς τα ζώα σου καθημερινά για την εμφάνιση τυχόν ύποπτων συμπτωμάτων, όπως δερματικές αλλοιώσεις (κοκκινίλες, σπυράκια, έκκριμα και οζίδια, στην επιφάνεια του θώρακα και της κοιλιάς, στις μασχάλες και κάτω από την ουρά, καθώς και στο πρόσωπο, γύρω από το στόμα) ή επιδείνωση της γενικής κατάστασης της υγείας τους. Αν παρατηρήσεις κάτι από τα παραπάνω, επικοινώνησε άμεσα, με το Κτηνιατρικό Κέντρο της περιοχής σου και ενημέρωσε τον υπεύθυνο κτηνίατρο.
Να μην επιτρέπεις την είσοδο στην εκτροφή σου σε άτομα που δεν έχουν δουλειά σ’ αυτήν, παρά μόνο στο προσωπικό που εργάζεται εκεί και στην Κτηνιατρική Υπηρεσία.
Να μη φέρνεις το κοπάδι σου σε επαφή με άλλα κοπάδια και προπαντός μην ανταλλάζεις και μη δανείζεις αρσενικά ζώα για ζευγάρωμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μετάδοση του ιού της Ευλογιάς είναι άμεση.
Να απαιτείς από το όχημα-βυτίο παραλαβής γάλακτος, την υποχρεωτική απολύμανσή του κατά την είσοδο και έξοδο από την εκτροφή σου, με ψεκαστήρα, τον οποίο είναι υποχρεωμένο να μεταφέρει μαζί του, στα δρομολόγια που εκτελεί.
Φρόντισε να μην κάνεις άσκοπες μετακινήσεις, ειδικά αν είσαι κοντά σε περιοχή με κρούσματα Ευλογιάς. Κάθε περιττή μετακίνηση θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία διασποράς και μετάδοσης της ασθένειας.
Μη δανείζεσαι και μη δανείζεις αυτόν τον καιρό, γεωργικά μηχανήματα, εργαλεία, ζωοτροφές, ή οποιοδήποτε άλλο κτηνοτροφικό εξοπλισμό, από συνάδελφο κτηνοτρόφο που διατηρεί αιγοπρόβατα.
Προμηθεύσου κι εσύ κάποιο εγκεκριμένο απολυμαντικό καθώς και φορητή συσκευή απολύμανσης και απολύμαινε σε τακτά χρονικά διαστήματα τα εργαλεία σου και τους χώρους της εγκατάστασής σου. Αν οι εγκαταστάσεις σου το επιτρέπουν, κατασκεύασε απολυμαντική τάφρο στην είσοδό της για την απολύμανση των οχημάτων που είναι αναγκαίο να εισέρχονται στη εκτροφή σου. πάντα ακολουθώντας σχολαστικά τις οδηγίες χρήσης του απολυμαντικού.
Μην επιτρέπεις οχήματα εμπόρων ζώντων ζώων να εισέρχονται στην εκτροφή σου αλλά αυτά να σταθμεύουν μακριά από αυτήν και εσύ με δικό σου όχημα να μεταφέρεις τα ζώα σου προκειμένου αυτά να φορτωθούν.

Η συνεργασία σου με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είναι σημαντική, απαραίτητη και προς όφελος όλων. Είμαστε στη διάθεσή σου για οποιαδήποτε πληροφορία ή συνδρομή.