GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Νομοθετεί το ΕΣΡ ή εφαρμόζει τη νομοθεσία;

Παρεμβάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής που υπερβαίνουν τον ρόλο της... Να αντικαταστήσει τη Βουλή και την εκτελεστική εξουσία στη θεσμοθέτη...

Παρεμβάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής που υπερβαίνουν τον ρόλο της...

Να αντικαταστήσει τη Βουλή και την εκτελεστική εξουσία στη θεσμοθέτηση των όρων και των κανόνων λειτουργίας της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς, ξεπερνώντας τον ρόλο του ως ανεξάρτητη Αρχή, επιδιώκει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με παρεμβάσεις που επιχειρεί και επί του νομοθετικού πλαισίου.
Η προσπάθεια του ΕΣΡ να αποφασίζει για την κρατική πολιτική στη ραδιοτηλεόραση, αφαιρώντας το δικαίωμα αυτό από τη Βουλή ή την κυβέρνηση, εμφανίζεται με αφορμή την επικείμενη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Την ίδια ώρα, οι εισηγήσεις και οι παραινέσεις του Συμβουλίου, όλως τυχαίως, ευθυγραμμίζονται με τις απαιτήσεις και τις επιδιώξεις των τηλεοπτικών σταθμών, τις οποίες παραδοσιακά εκφράζει η Νέα Δημοκρατία.
Αφορμή για την έκδοση σειράς νομικών γνωμοδοτήσεων, ακόμα και... τεχνικών γνωμοδοτήσεων από νομικούς του ΕΣΡ στάθηκε η τροπολογία που κατέθεσε προ ημερών ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, σύμφωνα με την οποία οι τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας υποχρεούνται να εκπέμπουν σε High Definition, και ταυτόχρονα, μέχρι τις 31.12.2021, σε Standard Definition. Η τροπολογία ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή.
Το ΕΣΡ, όμως, είχε αντιρρήσεις! Όπως αποκάλυψε ο Νίκος Παππάς την Παρασκευή στη Βουλή, του κατατέθηκε από το ΕΣΡ εμπιστευτική επιστολή. Την ίδια ώρα που ο Ανδ. Λοβέρδος υποστήριζε ότι για την τροπολογία για το HD χρειάζεται γνωμοδότηση από το ΕΣΡ, ειδάλλως είναι αντισυνταγματική, το ΕΣΡ στην εμπιστευτική επιστολή του ζητούσε να έχει σύμφωνη γνώμη για τον τύπο ευκρίνειας των τηλεοπτικών σταθμών (HD ή SD ή Simulcast).
«Σύμφωνη γνώμη» στην ουσία σημαίνει απαραιτήτως συμφωνία του ΕΣΡ, με άλλα λόγια ότι το ΕΣΡ αποφασίζει για την ποιότητα του εκπεμπόμενου σήματος από τα κανάλια. Πώς στοιχειοθετείται αυτή η απαίτηση; Όπως λένε στο ΕΣΡ, επειδή η ποιότητα του σήματος επηρεάζει τον καθορισμό του αριθμού των αδειών, ο μονομερής καθορισμός από τον νομοθέτη πρακτικά επηρεάζει το περιθώριο επιλογών του ΕΣΡ ως προς τον αριθμό των αδειών (σ.σ.: η επιλογή του HD οδηγεί σε μικρότερο αριθμό αδειών, διότι καταλαμβάνει περισσότερο χώρο στο φάσμα). Γι’ αυτόν τον λόγο, η διάταξη μπορεί να κριθεί, λένε στο ΕΣΡ, ως αντισυνταγματική. Το ίδιο που λέει και ο Ανδ. Λοβέρδος.
Άλλες απόψεις εντός της Ανεξάρτητης Αρχής επιμένουν στην υιοθέτηση της τεχνολογίας DVB-T2, η οποία διευρύνει τη χωρητικότητα του φάσματος, όμως προϋποθέτει την αλλαγή των συσκευών τηλεόρασης από τους τηλεθεατές. Την επιβάρυνση των καταναλωτών ούτε που θέλει να την ακούσει η κυβέρνηση, όμως στο ΕΣΡ είναι όλο... αυτιά. Την υιοθέτηση της τεχνολογίας DVB-T2 την ακούν με ευήκοα ώτα εδώ και μήνες από τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών. Την περασμένη Τετάρτη την ακούσαμε όλοι και από τη Ν.Δ. διά στόματος της Α.Μ. Ασημακοπούλου.
Το ερώτημα πού το πάει το ΕΣΡ με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών επανέρχεται. Κρατάει καθυστερήσεις; Έως πότε; Βρίσκει προσκόμματα; Όχι χωρίς να εκτίθεται. Υπερασπίζεται την «αγορά» ή το δημόσιο συμφέρον;

Πηγή: www.avgi.g