GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Με δύναμη από την Ξάνθη

Του Χάρη Φλουδόπουλου Μπορεί μια ελληνική βιομηχανία να κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά, να πρωτοπορεί στην έρευνα και καινοτομία και να ...

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μπορεί μια ελληνική βιομηχανία να κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά, να πρωτοπορεί στην έρευνα και καινοτομία και να αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες άρτια καταρτισμένων Ελλήνων επιστημόνων και ερευνητών; Την απάντηση τη δίνει μια δυναμική και ραγδαία αναπτυσσόμενη βιομηχανία από την Ξάνθη, η οποία μέσα από μια διαδρομή 32 ετών έχει καταφέρει να καταξιωθεί σε διεθνές επίπεδο, να κυριαρχεί σε απαιτητικές αγορές και να αξιοποιεί στο έπακρο τη δυναμική της αγοράς των μπαταριών.

Ο λόγος για τη ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT ABEE μέλος του ομίλου Olympia Group ιδρύσεως Πάνου Γερμανού, η οποία είδε μέσα στο 2016 να καταρρίπτονται μια σειρά από ρεκόρ παραγωγής, πωλήσεων και κερδοφορίας. Και το κυριότερο η ανάπτυξη αυτή είναι αποτέλεσμα της έντονης εξωστρέφειας καθώς προήλθε από πωλήσεις στο εξωτερικό σε ποσοστό 84%. Ταυτόχρονα όμως συνδυάστηκε και με σημαντική αύξηση του προσωπικού, με την ελληνική βιομηχανία να προετοιμάζει τα επόμενα βήματά της και να προετοιμάζεται ενόψει των προβλέψεων για περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς μπαταριών, η οποία την επόμενη 8ετία αναμένεται να υπερδιπλασιάσει τα μεγέθη της.

Τα μεγέθη κλειδιά

Ποια ήταν όμως τα ρεκόρ που καταρρίφθηκαν, μέσα από την αξιοποίηση ενός από τα πιο σύγχρονα και προηγμένης τεχνολογίας εργοστάσια παραγωγής μπαταριών μολύβδου οξέως στην Ευρώπη, που βρίσκεται εγκατεστημένο στο Νέο Όλβιο της Ξάνθης;

Με περισσότερους από 500 μεγάλους πελάτες σε πάνω από 100 χώρες, η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT ABEE είχε το 2016 μια χρονιά σταθμό, καθώς κατάφερε να σπάσει το φράγμα του 1,5 εκατομμυρίου προϊόντων, παράγοντας 1.561.000 στοιχεία μπαταρίας.

Η αυξημένη παραγωγή έφερε συνακόλουθα και τις πωλήσεις – ρεκόρ οι οποίες έφτασα τα 153,89 εκ. ευρώ - σε επίπεδο Ομίλου Sunlight- καταγράφοντας πολύ σημαντική αύξηση. Παράλληλα τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 17,2 εκ. ευρώ το 2016, αυξημένα σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Αξίζει να τονιστεί ότι την περασμένη χρονιά ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού του Ομίλου SUNLIGHT αυξήθηκε σημαντικά και ανήλθε στους 757 εργαζόμενους.

Διεθνής παρουσία

Βεβαίως η ανάπτυξη της ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT ABEE στηρίζεται πρωτίστως στην εξωστρέφεια και τις διεθνείς πωλήσεις. Το 84% των πωλήσεών της αφορά σε εξαγωγές της παραγωγής του εργοστασίου στο Νέο Όλβιο της Ξάνθης και κατευθύνεται προς το εξωτερικό. Μάλιστα η ελληνική εταιρεία έχει πετύχει να βρίσκεται κυριολεκτικά σε ολόκληρο τον κόσμο και να θεωρείται παγκόσμιος ηγέτης στις αγορές που δραστηριοποιείται. Ενδεικτικά στην Ευρώπη η Sunlight πραγματοποιεί πωλήσεις σε 42 χώρες. Στην Ασία και τη Μέση Ανατολή πραγματοποιούνται πωλήσεις σε 31 χώρες, ενώ στην Αφρική η ελληνική εταιρεία έχει παρουσία σε 22 χώρες (με αγορές κλειδιά τη Νότιο Αφρική και την Αίγυπτο). Στη Νότιο Αμερική πραγματοποιούνται πωλήσεις σε 10 χώρες ενώ στην Ωκεανία η Sunlight δίνει το παρών στην Αυστραλία και τη Νέα Καληδονία. Σήμερα η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών στον κόσμο στον τομέα των βιομηχανικών μπαταριών και του τομέα των μπαταριών προηγμένης τεχνολογίας και ο μεγαλύτερος διανομέας καταναλωτικών μπαταριών Toshiba.

Προϊόντα

Το μεγαλύτερο ποσοστό του κύκλου εργασιών προέρχεται από την παραγωγή και διάθεση μπαταριών έλξης, μια αγορά στην οποία η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT έχει καταφέρει να έχει σημαντικό μερίδιο στην αγορά αντικατάστασης παγκοσμίως και κυρίαρχη θέση σε αγορές κλειδιά όπως η Γερμανία. Σε αυτήν την αγορά η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT έχει επιτύχει να διεισδύσει σε νέες αγορές με εξαιρετικό ενδιαφέρον όπως οι ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τις μπαταρίες εφεδρικής χρήσης που χρησιμοποιούνται κυρίως στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT προχώρησε σε σημαντικές συνεργασίες στο Μπαχρέιν, τη Γκάνα, τη Φινλανδία και άλλες αγορές.

Στις μπαταρίες προηγμένης τεχνολογίας η εταιρεία κατέχει ηγετικό μερίδιο στην παγκόσμια αγορά καταγράφοντας ποσοστό επιτυχίας 70% σε παγκόσμιους διαγωνισμούς, και έχοντας την δυνατότητα σχεδιασμού και παραγωγής κάθε τύπου μπαταρίας υποβρυχίου. Πέρυσι η μονάδα του εργοστασίου της Ξάνθης δούλεψε σε πλήρη δυναμικότητα ενώ υπογράφηκαν νέες συμβάσεις, με την τάση για το συγκεκριμένο κλάδο να χαρακτηρίζεται από σταθερά ανοδική τροχιά.

Τέλος στις καταναλωτικές μπαταρίες η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT παραμένει κορυφαίος διανομέας των μπαταριών Toshiba στη Νοτιανατολική Ευρώπη, έχοντας την περασμένη χρονιά επεκτείνει τη συνεργασία και στην αγορά της Αφρικής, διεισδύοντας στην αγορά της Νιγηρίας.

Στρατηγική

Σημειώνεται ότι την τελευταία 5ετία η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT έχει στραφεί στρατηγικά στον τομέα των μπαταριών με στρατηγική έμφαση στα προϊόντα που παράγονται στο εργοστάσιο της Ξάνθης.